Knabbel lekker aan een kaki

 

kaki fruit

Kaki, sharon of bouquet persimon

Pas kwam manlief met een bakje vruchten thuis. Ik herkende ze wel, maar kwam niet op de naam. Het bleek persimon fruit te zijn. Dit is een soort kaki. Kaki is een verzamelnaam, net als appel en de persimon of sharon is een soortnaam. Leuk dat ‘ie het meenam, maar hoe eet je zo iets?

Deze vraag hadden we een tijdje terug ook met een granaatappel en met een kokosnoot, maar gelukkig is er internet vol met tips en filmpjes 😉

Wie wat waar

De kaki is een inheemse plant in Azië en groeit daar in het wild in gebieden met een gematigd klimaat of hoog in berggebieden in de tropen. Het is een typische najaarsvrucht.Tegenwoordig wordt de kaki ook op andere subtropische plekken gekweekt, zo ook in Europa.

In november en december worden de vruchten uit Spanje geleverd. Volgens de Milieu Centraal site is dit milieutechnisch niet een slechte keuze.

De vrucht lijkt een beetje op een vierkante oranje vleestomaat. Het vruchtvlees is ook oranje en eventuele pitten zijn niet eetbaar. Je kunt een kaki het beste eten als  hij echt rijp tot zelfs overrijp is, de schil is dan een beetje glazig en het vruchtvlees is lekker zacht. Een onrijpe kaki bevat teveel looizuur en dat smaakt niet zo lekker. De sharonsoort bevat minder looizuur en kan wel onrijp gegeten worden.

Vitamines

Het fruit bevat veel vitamine C en caroteen. Ideaal dus om in de winter je weerstand mee op te krikken. Ook bevat het fruit ijzer.

Bewaren

Onrijpe vruchten kun je het beste gekoeld bewaren, narijpen gaat bij kamertemperatuur.

Eten

Rijpe vruchten zijn lekker zoet van smaak. Kaki fruit kun je met schil en al eten (wel eerst even wassen), maar je het ook eten als een kiwi: door midden snijden en uitlepelen.

Ideeën hoe je kaki kunt eten / toepassen:

  • Besprenkel halve vruchten met limesap en lepel ze uit
  • Gebruik gepureerde vruchten in mousse
  • Voeg plakjes fruit toe aan kipgerechten
  • Maak een fruitsalade met kaki, kiwi, banaan en limesap
  • Gebruik de onrijpe kaki’s in chutneys, marmelade of compote

Dus probeer eens wat anders en knabbel aan een kaki 🙂