Melkkefir van rauwe melk

Melkkefir in weckpot

Gisteren schreef ik over hoe je waterkefir explosief kunt laten groeien, vandaag hoe je melkkefir van rauwe melk maakt. Al eerder schreef ik hoe je melkkefir kunt maken, zie hier. In dit artikel kun je nog lezen over hoeveelheden en hoe je te werk dient te gaan. Natuurlijk weten jullie dat ik van het zuivelvrije ben. Dat is gedeeltelijk veranderd. Nog steeds ben ik anti alle gepasteuriseerde zuivel. Pasteuriseren (en homogeniseren) is onnatuurlijk, vet uit melk halen ook. Rauwe melk van grasgevoerde beesten is een heel ander soort product dan gepasteuriseerde melk. Maar goed, daar verschijnt zeer binnenkort meer info over, vandaag vertel ik hoe ik kefir maak van rauwe melk.

Rauwe melk?

Wel wil ik heel duidelijk benadrukken dat het heel belangrijk is dat je een goede kwaliteit rauwe melk hebt. Biologisch, van grasgevoerde koeien en vers. ‘Gewone’ rauwe melk bestemt voor pasteurisatie zou ik hier nooit voor gebruiken, die melk is kwalitatief gewoon niet ok en we willen tenslotte niet ziek worden, maar juist gezond.

Melkkefir van rauwe melk

Mijn man drinkt al tijden rauwe melkkefir, maar we kochten dat (Rauw Power). Best duur, maar wel makkelijk. Ik had geen melkkefirplantjes meer in huis, de vorige waren overleden. Pas geleden waren mijn dochter en ik allebei gekweld door een verkoudheid. Mijn man had helemaal nergens last van en volgens hem komt dit 100% door de melkkefir. Dat drinkt hij namelijk wel (ruim een halve liter per dag) en wij niet. Ik vind het zelf overigens niet zo heel lekker*, maar dat is persoonlijke smaak. Goed, of het verkoudheidsvirus hem bespaart is gebleven vanwege de melkkefir – we zullen het nooit weten.

*latere edit, inmiddels vind ik het HEERLIJK ๐Ÿ˜‰

Zo maak je kefir op basis van rauwe melk

Rauwe melk klinkt natuurlijk een beetje raar. We worden tenslotte altijd voorgehouden dat we ziek worden van rauwe melk. En wanneer je kefir maakt, laat je het ook nog eens buiten de koelkast een dag staan. Het moet niet gekker worden ๐Ÿ˜‰ Toen ik dat voor het eerst hoorde, vond ik het een beetje ‘eng’. Inmiddels, maanden verder, kan ik in elk geval vertellen dat er niets gebeurd is, zoals ik zei, de man des huizes voelt zich zelfs beter.

Schoon te werk gaan

Bij melkkefir is het heel belangrijk dat je schoon te werk gaat. Daar kun je hier meer over lezen. Je moet de juiste materialen gebruiken, schone handen hebben, goed wassen, etc. Waterkefir is duurder om te maken, ook erg lekker, en makkelijker. Melkkefir vind ik zelf gevoeliger, voor je het weet is het weer dood (in mijn ogen dan he) en vraagt om zorgvuldig werk. Daar ben ik persoonlijk niet zo goed in, maar ik dwing mezelf om er goed in te zijn. Mijn kefir leeft nog en daar ben ik echt heel trots op. Maar de hygiรซneregels moeten zorgvuldig worden opgevolgd! Echt! Denk niet zoals ik: oooh dat valt wel mee, beetje zo en zo, en zo. Want dan heb je straks geen korrels meer ๐Ÿ˜€

Melk wordt yoghurt

Waterkefir blijft water, en dus vloeibaar. Melkkefir dikt enorm in en lijkt uiteindelijk een soort yoghurt qua dikte, maar ook qua smaak. Het wordt dus wat zurig, en als extra kefir toevoeging: tintelend. Doordat het indikt, ben je wat langer bezig met die yoghurtplantjes (kefir) weer uit je drank te krijgen, voor de volgende batch.

Zo maak ik de kefir op basis van rauwe melk

 • Je begint met een schone weckpot – kefirkorrels en rauwe melk
 • Ik weeg de korrels en reken het aantal gram x 7 (in de zomer ongeveer x10) voor de hoeveelheid melk
 • Deze laat ik een uur op temperatuur komen buiten de koelkast voordat ik het bij de korrels doe
 • Ik giet het erbij – roer het door met een schone houten spatel en zet het weg (op kamertemperatuur)
 • Nu het winter is laat ik het 36 uur staan, maar je kunt het na 24 uur al gebruiken, zeker in de zomer, want dan gaat het sneller
 • Soms vergeet ik het door te roeren, maar meestal roer ik het nog 1-2 keer door met een schone houten spatel (mijn kefirspatel)
 • Na die 24-36 uur begint het echte werk
 • Ik zorg dat alles schoon is, al mijn werkgerei, mijn handen, alles.
 • Ik neem zo’n plastic (yes, i know) beslagkom waar zo’n tuutje aan zit, straks handig voor het schenken
 • Daar hang ik de zeef in, de meeste die ik ken hebben van die haakjes, zodat je dit gemakkelijk kunt doen
 • Ik roer de kefir even door met een schone houten spatel en giet het geheel in de zeef
 • Ik laat het lekker zeven, terwijl ik de weckpot schoonmaak voor de volgende kefirfabriektrip
 • Ik zet de pot op een keukenweegschaal en vis met mijn handen alle kefirkorrels (yoghurtplantjes, hoe je het noemen wilt) eruit en doe die in de schone weckpot (de korrels zijn alle harde stukjes die je tegenkomt, klein en groot ๐Ÿ™‚ )
 • Door te wegen weet ik hoe het met mijn kefir gaat – is het gegroeid of staat het stil – en ik weet hoeveel melk ik er ongeveer bij wil doen
 • Het is nu winter – dus ik doe mijn kefirgewicht x 7 en zoveel rauwe melk zet ik apart
 • Deze melk laat ik even opwarmen op kamertemperatuur, gewoon een uurtje ofzo laten staan. Mijn kefir houdt niet van koude rauwe melk
 • De kefir mag weer 24-36 uur groeien (nu het winter is doe ik 36 uur, maar kan ook 24 uur, beetje afstemmen op gevoel en smaak)
 • Het proces is rond ๐Ÿ˜‰
 • Dan heb je nog je beslagkom met kefir
 • Ik druk het laatste dikke kefir door de zeef met mijn handen
 • Met behulp van een trechter giet ik dit in een glazen fles, ik schut het even en hup, dan gaat het de koelkast in, waar het nog 1-2 dagen lekker kan narijpen
 • Dan komt mijn man, doet de koelkast open, schudt de fles goed (het scheidt een beetje in de koelkast, dat geeft niet) en drinkt het op
 • Mooi verhaal he ๐Ÿ˜‰

Beetje gek?

Melkkefir doet van alles wanneer je het maakt. Omdat het met rauwe melk is en geen gehomogeniseerd spul, komt er bijvoorbeeld een roomlaag van de melk boven te staan. Dat is niets ergs, heel normaal (en gezond ๐Ÿ˜‰ ). Daarnaast kan het ook wat scheiden. De eerste keer vond ik het er een beetje onbetrouwbaar uitzien, vanwege die roomlaag en de gekke structuur, maar dat is volledig normaal. Zeker wanneer je waterkefir gewend bent, lijkt melkkefir een beetje vreemd (omdat het indikt enzo). Maar nogmaals – normaal ๐Ÿ™‚

 

21 Comments

 • Ik heb jaren kefir gemaakt van ‘gewone’ melk. We dronken verder geen melk, (wel gewone yoghurt) tot ik de rauwe melk ontdekte. Vlak bij ons is een biologische melkveehouderij, die een melktap heeft, 80 cent voor een liter. Trouwens op internet kun je ontdekken waar rauwe melktappen bij je in de buurt staan.
  Ik heb nu verschillende keren kefir geprobeerd met rauwe melk. (ik gebruik al jaren dezelfde korrels/plantje) Maar de kefirdrank krijgt na een paar keer een rare bijsmaak, die niet bij ons in de smaak valt. Ondertussen had ik een tijdje geleden een yoghurtcultuur gekocht (brouwmarkt.nl) en hier kun je van 1 liter melk, yoghurt maken, dan 25 kleine beetjes yoghurt invriezen en van deze kleine beetjes kun je weer 10x yoghurt maken. Dit wordt met rauwe melk erg lekker. Er zit wel meer vocht in de yoghurt, dan met gekookte melk, maar dat komt natuurlijk door de melkbacteriรซn. Om het wat dikker te krijgen, hang ik het op in een neteldoek, en het water wat er vanaf komt is heerlijk om op te drinken, een soort karnemelk. Mn kids vinden het met diksap een heerlijke ‘yogidrink’.
  Het kefirplantje heb ik dus na jaren trouwe dienst weggegooid, want ik kan het alleen maar met gekookte melk maken en dat wil ik dus niet. O ja.. en die yoghurt van rauwe melk maken is ook erg simpel. Ik gebruik een oud dekbed, speciaal gevouwen en dichtgenaaid aan de zijkanten, daar gaan dan 2 of 3 grote potten melk in die verwarmd zijn tot zo’n 45 graden, met een flinke lepel yoghurt van de vorige keer. In de deken, een hete kruik er tegenaan, en ‘s ochtends heb ik verse rauwe yoghurt. Verder is het dekbed ook goed te gebruiken voor stoofpotjes. Dus die ligt gewoon bij ons op tafel in de woonkamer.
  Verder is rauwe melk erg lekker om zo te drinken en bederven doet het absoluut niet snel. Laat wel gewoon de room in de melk, want die beschermt de melk tegen bederf. Elke week ga ik met mn 8 flesjes (glazen sapflessen van de supermarkt bewaren) en haal ik melk uit de tap. Op internet is best wat informatie te vinden over rauwe melk. Ook dat mensen die intolerant zouden zijn, rauwe melk wel kunnen verdragen omdat daar nog de lactase (die helpt bij vertering van de lactose) nog inzit, bij verhitting gaat dit verloren. Melk is weer helemaal terug in ons gezin. En wij zijn er erg blij mee.

 • Hoi! Ik drink al twee jaar kefir van rauwe melk, en verder net als jij ook geen gepasteuriseerde zuivel. Maar ik maak de kefir met gevriesdroogde kefirkorrels. Die bestel ik per drie zakjes, en doe daar anderhalf jaar mee! Ideaal! Je start met 1 liter rauwe melk waar je 1 zakje gevriesdroogde kefir aan toevoegt en laat 48 uur op het aanrecht staan. Daarna in de koelkast zeker 6 dagen houdbaar. Uit deze liter haal je drie eetlepels kefir voor de volgende liter(s), die dan slechts 24 uur op het aanrecht hoeven te staan. Ik maak steeds 4 liter waar ik 6 dagen mee doe. Dan haal ik verse melk bij de boer en giet bij elke liter drie eetlepels kefir van de vorige batch. Even schudden, dagje op het aanrecht, klaar. Werkt ontzettend goed. Na ongeveer een half jaar merk je dat de kefir wat minder zuur wordt. Dan is het tijd voor een nieuw zakje!

  Groeten,
  Christel

 • Ik gebruik al jaren melkkefir.Maar sinds een paar weken maak ik mijn melk warm tot 29 graden.doe mn korrels erbij en laat het 24 uur staan warm en donker.voor tempraturen van melk gebruik ik een vleestermometer.en voor mijn weckfles met kefir gebruik ik een grote sierblik voor kattenbrokjes.
  Deze blik staat ook leuk op de vensterbank in de winter lekker warm boven de kachel.
  Als je de melk warm maakt wordt de melkkefir net magere yoghurt .zo dik.
  Maar sinds 2 dagen doe ik er nog een half bekertje slagroom bij.van 55cent.Nu is mijn kefir nog dikker als volle yoghurt en nog lekkerde van smaak.
  Ik gebruik gewoon de kefir roosjes.of bloemkoolroosjes

 • Hallo. Ik maak sinds kort 2 soorten kefir. Van volle biologische melk voor mijn man en volle geitenmelk voor mijzelf.
  Bij beiden heb ik op het moment 35 gram aan kefir korrel. Het probleem is dat ik de kefirkorrels niet goed vind groeien. Gisteren had ik van beiden korrels 34 gram. Ik houd een verhouding 1:10 en staan in een mason jar met half open deksel in een keukenkastje.
  Denk je dat ik het ook langer moet laten staan (36 uur) en de verhouding moet veranderen naar 1:7 nu het winter is? De temperatuur wisselt bij mij omdat ik de ene keer thuis ben en verwarming aan heb en de andere keer de verwarming niet aan heb omdat ik weg ben?
  Of heb ik geen goede korrels denk je? Ben benieuwd wat je er van vindt? Ik doe dit sinds 2 weken pas dus nog niet veel ervaring. Nog een vraagje. Ik maak niet veel tegelijk mag je de kefir die je bv nu kunt oogsten bij de Kefirdrank doen van de vorige dag als deze nog niet is opgemaakt. Ik krijg anders te veel potten/flessen in de koelkast. En wat is jou ervaring met de groei van de korrels? Hoeveel procent groei is zo’n beetje normaal? Oh ja ik drink geitenmelk omdat ik dit beter verdraag en mijn man vind gewone melk lekkerder.

  • Hai Monique,

   Mijn kefir potten zitten altijd dicht. Ik zou het niet langer laten staan, als je sterkere kefir wil, zou je meer korrels moeten toevoegen. De verhouding dus versterken ๐Ÿ™‚ Melkkefir staat maximaal 24 uur. Soms groeit het een keertje niet en dan weer wel, het wisselt hier ook hoor ๐Ÿ™‚ Uiteindelijk gaat het om de drank die eruit komt. Als dat zuur is, doet de kefir zijn werk ๐Ÿ™‚ Je kunt het best bij elkaar gooien zolang je bijhoudt welke als eerste op moet ๐Ÿ™‚

   Succes!

 • Ik maak ook al jaren zelf melkkefir met de kefirkorrels. HEER-LIJK!! Ik heb pas geleden ontdekt dat ik vlak bij huis rauwe volle biologische melk kan kopen voor 0,60 per liter..Ik heb al eens geprobeerd met rauwe melk melkkefir maken maar dat lukte niet gek genoeg..het zag er net zo uit als bedolven melk en rook echt vies..Ik maak het al jaren met houdbare (puur budget technisch!) volle melk en daar krijg ik echt lekkere dikke romige kefir van..doe ik iets verkeerd met de rauwe melk? Ik maak de melk altijd een beetje lauw voor het bij de korrels gaat anders schrikken de kefir korrels zo ๐Ÿ˜‰
  Iemand tips hoe het wel lukt met de rauwe melk?

  Groetjes Anneke

   • De melk is vers van de boer. gemolken de zelfde dag en de dag ervoor en netjes terug gekoeld. Ik heb het nu een paar dagen doorgezet met de rauwe melk en het ziet er al wat normaler uit maar nog een wat vlokkerige stuctuur..maar wel al minder dan het was..heeft niemand anders dit gehad?! tis nog vrij zuur maar drinkbaar..ik blijf nog even proberen..Dank voor je reactie

    • Hai! Nu je dat zo noemt, ik herken dat ik vaker heb gehoord dat rauwe melk vlokkeriger is (iets meer troebel ofzo) dan gewone melk. Ik heb het alleen nog van rauwe melk gemaakt dus dit is het enige wat ik ken, maar het verhaal komt me nu bekend voor van anderen die het iets troebeler worden. Als het te zuur is, kun je ook de verhouding iets minder zuur maken, dus meer melk op minder korrels ๐Ÿ™‚ Gewoon aanpassen zodat je het lekker vindt ๐Ÿ™‚ xx

 • Bedankt voor de duidelijke uitleg!
  Ik wil binnenkort ook beginnen met het maken van mijn eigen rauwmelkse kefir, maar loop er een beetje tegenaan een geschikte boerderij te vinden. Want dacht ik dat je alleen maar hoeft te letten op biologisch & grasgevoerd, kom ik opeens ook de termen A1 & A2 melk tegen. Blijkt dat ook weer een heel ding te zijn… (Kort gezegd: A2 is goed, maar is (uiteraard) zeldzamer dan de ongezondere A1 koemelk. Geitenmelk is gelukkig wel altijd A2.)
  Zie voor meer info bijvoorbeeld http://www.c2w.nl/al-het-goeie-komt-van-a2-koeien.74180.lynkx en http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=680&cod=676&page=
  Wist jij dit?

 • Ik las dat je kefir drinkt ook ten tijde van je zwangerschap. Nu ben ik er juist mee gestopt omdat er ook alcohol vrijkomt bij de rijping.

  Wat is jouw visie hierop? Ik mis de kefir enorm. Het is zo goed voor de darmflora, de basis van je gezondheid.

  • Ik vond het kleine beetje alcohol inderdaad verwaarloosbaar ivm de geweldige werking! Daarnaast vertelde mijn verloskundige dat een heel klein beetje alcohol wel ok is, maar dat de regel is gesteld op geen alcohol, omdat ‘een beetje’ voor veel zwangeren een beetje lastig is ๐Ÿ˜‰ En dus teveel nemen, wat absoluut niet ok is natuurlijk. groetjes!

 • Ik vind je site echt super, maar ik heb toch een vraagje.
  Als je zo gezond bezig bent, dan vind ik het vreemd dat je niet weet dat melk het grootste vergif is voor je lichaam. Welk zoogdier drinkt er melk nog melk na het zogen? En welk zoogdier drink er melk van een ander dier? Geen enkel zoogdier!!! Er zijn zo veel onderzoeken, die je als expert zou moeten kennen, dat melk super, maar dan ook super, ongezond is voor je lichaam!!!
  Kun je geen Kefir maken op basis van water? Dan heb je volgens mij de meest gezonde variant!

  • Ja hoor, ik weet er alles van (zie ook de zoekfunctie). Kefir kun je ook maken op basis van waterkefir ja, maar dat haalt het niet bij rauwmelkse kefir ๐Ÿ™‚

 • Hi Sharon,

  Ik wil graag ook kefir maken van rauwe (geiten)melk. Nu is mijn vraag of je dit ook kan doen met melkkefir starter/poeder? Aangezien ik net ermee ga beginnen leek het mij in poeder vorm erg handig, maar weet niet of dit in combinatie met rauwe melk kan.

  Ik hoop dat jij mij hierop een antwoord kan geven.
  Hele fijne site verder!

  Dank je wel,
  Tessa

 • Even een vraag, ik woon in Turkije , en het is hier nu 35-40ยฐ . Ik heb van mijn lieve Turkse buur , een potje met Kefir bloempjes gekregen , uit hun ijskast , heb ze nu in een glazen bokaal in een donkere zak in mijn ijskast gestoken , maar wat nu ? Is het niet te warm om te beginnen excperimenteren ? Ik kan verse rauwe , koe of geitenmelk kopen hier op de markt , maar kan die kan nooit fris zijn , dus ben ik een beetje verloren , hoe ik, dit best zou oplossen , zou zo graag verse kefir maken , denk dat dit goed gaat zijn voor mijn gezondheid (heb de ziekte van Bechterew)

  • Hai Mia, probeer het met gewone melk ๐Ÿ™‚ Volle biologische melk ๐Ÿ™‚ De temperatuur is niet echt een probleem, waarschijnlijk heb je wel veel minder kefirbloempjes nodig. Waar ik woon is het nu ook 35-40 graden en dan heb je maar een eetlepel nodig voor 1 liter, ongeveer ๐Ÿ™‚ Waarschijnlijk weet je buur er ook wel wat van! ๐Ÿ˜€ Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *