Mijn beste motivator om gezonde voedingskeuzes te maken

Vandaag vertel ik jullie graag wat mijn beste motivator is om gezonde voedingskeuzes te maken. Wat mij enorm helpt om niet elke dat een mona kwarktaartpudding naar binnen te werken, 3 stroopwafels te eten en ook nog die ene smaak Tony te proberen, want die had ik nog niet geprobeerd.

Voor mij zijn gezonde voedingskeuzes ‘gewoon eten’. Volkoren granen, fruit, groente, wat zuivel, en af en toe wat noten (vooral als smaakmaker in gerechten) en vlees/vis. Echt eten, voornamelijk plantaardig, niet teveel (zoals Michael Pollan zegt). Ik kook graag mijn maaltijden simpel en snel, en ook vers. En het is prettig als het smaakvol is. Ik zeg het er maar even bij, zodat het duidelijk is dat ik met ‘gezonde voedingskeuzes’ niet bedoel dat ik koolhydraatarm, glutenvrij of zuivelvrij eet, of groene smoothies drink, want die vind ik niet lekker.

Nu we terug zijn uit Amerika, voelt het soms of we een inhaalslag moeten maken door ALLE producten in de supermarkt te eten. Want och, MERGPIJPJES! Die heb ik zo lang niet op, dat lijkt me lekker vandaag. (terwijl ik die misschien nooit gekocht zou hebben als we deze twee jaar in Nederland zouden zijn geweest, gezien ik ze denk ik al 5 jaar niet heb gegeten). Karamel zeezout vla? WOW! Dat moet ik even proberen. Etc. Gezien de supermarkt zo vol staat met dit soort voedingsmiddelen, merkte ik dat je bij elk supermarktbezoek wel 5 van dat soort spulletjes kunt meenemen. En als je het in huis hebt, kun je het net zo goed gewoon eten.

Nu heeft niet iedereen last van het net-terug-uit-buitenland-syndroom, maar ik weet wel dat veel mensen last hebben om die gezonde voedingskeuzes elke dag weer te maken. Dat kan aan een heleboel factoren liggen, en dat zal voor iedereen weer anders zijn.

Wat echter mijn grootste hulp is om die gezonde voedingskeuzes te maken is: sporten of bewust bewegen. Wanneer ik sport, of bewust beweeg, waarbij ik bedoel dat ik ervoor kies om een goeie wandeling te maken omdat dat goed is voor me, dan is het vele malen makkelijker om gezonde voedingskeuzes te maken. Ik voel me energieker, ik voel me beter over mezelf, en ik vind het eigenlijk jammer om mezelf vol te proppen met stroopwafels als ik net zo goed voor mezelf heb gezorgd door dat sporten of bewust bewegen.

Sporten en/of bewegen doe je niet echt om af te vallen, omdat het niet ontzettend veel invloed heeft op je gewicht, maar je doet het wel omdat het heel erg goed is voor je lichaam. Het is een manier van voor jezelf zorgen. En het sporten of bewust bewegen (zo noem ik het maar even) heeft dus wel degelijk effect voor je gezondheid en die voedingskeuzes gedurende de dag. Als ik dit doe om voor mezelf te zorgen, vind ik het makkelijker om ook die gezonde voedingskeuzes te maken, wat ook een manier is om voor jezelf te zorgen, en meer effect heeft op je gewicht.

En die beweging ‘s ochtends te doen, helpt me het meeste. De hele dag de reminder wat ik die ochtend heb gedaan 🙂

 

Join the Conversation

8 Comments

 1. says: Joycet

  Mooi Sharon. Je blog maakt attendeert me er op dat het belangrijk is om mijn hond 4 keer per dag “bewust” uit te laten. Niet omdat het moet maar omdat het goed is voor mij én natuurlijk voor mijn hond. Wow!

 2. says: sanne

  Mooi geschreven!
  Ik vraag me wel af hoe het je lukt om regelmatig te sporten/bewust bewegen? Heb een dochter van negen maanden (eerste kindje) en zelfs de vijf minuten work-out ‘s ochtends lukt hooguit de helft van de tijd… Hoe lukt het jou met drie jonge kinderen?
  Groetjes Sanne
  (Ik heb nog niet eerder gereageerd, maar lees al tijden met plezier mee;) )

  1. says: sharon

   Hey Sanne, wat leuk! Met kleintjes is het inderdaad een uitdaging. Daarom weet ik ook zo goed dat ik het nodig heb voor een gezondere dag, want ik heb het ook regelmatig niet en dan werkt het minder goed 😉 Ik zal het onderwerp meenemen voor degezondemama, en meteen de ervaringen van anderen vragen 😀 xx

 3. says: Agnes

  Mooi!
  Bij mij is die drijfveer m’n dochtertje. Ik wil haar leren dat eten lekker en gezellig is en dat kan alleen als ik zelf ontspannen met eten om ga. Gezonde keuzes maken betekent voor mij dan ook “gezond met eten omgaan” en daar hoort normaal gezond eten en af en toe een tompouce (heb je die al gehad? ;-)) bij.

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *