Sla: alleen maar water? Nee joh!

Ook al vind ik sla heerlijk, ik had altijd een beetje het idee dat je er niet zoveel aan had, net als komkommer, meer water dan voeding. Maar groente is groente en dat is goed, dus komt er toch regelmatig sla en komkommer op tafel. Het lastige is alleen dat je sla en komkommer het beste biologisch kunt eten en dat is of duur of moeilijk verkrijgbaar. Maar nu ik heb gelezen wat een voordelen sla heeft, heb ik er graag wat voor over.

Soorten sla

Er zijn een heleboel soorten sla, vaak denk je aan kropsla of ijsbergsla, maar daarnaast heb je ook romeinse sla, eikenbladsla, veldsla, lollo bionda, lollo rosso (ook wel koraalsla genoemd), andijvie, radicchio rosso (rode sla), rucola, frisee en bataviasla.

images (1)frisee slaimages (2)veldsla

Wat zit er dan in sla?

Goed, inderdaad, sla bestaat voor ongeveer 95% uit water, maar daarnaast zitten er in sla veel antioxidanten, ijzer en foliumzuur. Sla bevat ook melksap in de bloemstengels en dit sap heeft een ontspannende werking. Echter wordt de sla geoogst voordat de dikke stengels ontstaan en je moet daarnaast dan wel veel sla eten eer dat je er relaxed van wordt. Wel een goede rede om zelf je sla te kweken, dan oogst je het wanneer jij wilt. Ik kan uit ervaring spreken: sla kweken is heel gemakkelijk, je moet even een manier verzinnen om de slakken weg te houden, maar daarna kun je gewoon elke keer even uit eigen tuin een paar blaadjes plukken. Biologisch en super goedkoop!

Elke soort heeft zo haar eigen voordelen:

  • IJsbergsla: rijk aan calcium en vitamine C. Goed voor je botjes.
  • Romeinse sla: boordevol antioxidanten en rijk aan kalium, dit is een belangrijk mineraal dat je bloeddruk onder controle helpt te houden.
  • Eikenbladsla: veel vitamine A, 1,5 kopje sla zorgt voor 130% van je dagelijkse behoefte! Vitamine A speelt een belangrijke rol voor je weerstand.
  • Veldsla: kun je het beste in de winter kopen, bevat vitamine A en C, ideaal tegen de winter verkoudheidjes en het heeft een stresswerende werking.
  • Kropsla: bevat het meeste melksap en heeft (als je er veel van eet) een ontspannende werking.
  •  Rucola: veel vitamine K, 100 gram rucola geeft je 90% van de benodigde hoeveelheid.
  • Andijvie: boordevol vezels, mineralen en vitamine A en C.
  • Radicchio rosso: antioxidanten, meer dan in bosbessen of spinazie!
  • Lollo bionda: verschillende mineralen en vitamines.
  • Bataviasla: verschillende mineralen en vitamines.

Waar op letten als je sla koopt?

Koop je sla bij voorkeur als krop en biologisch, maar laat de krop met slappe blaadjes links liggen. Sla hoort stevig te zijn. Je kunt ook voorverpakte sla kopen, kies dan wel voor het langst houdbare zakje, die zijn het verst. Als er op de verpakking niet staat vermeld dat je de sla niet hoeft te wassen, was de sla dan even.

Sla is niet lang houdbaar. Voorverpakte sla moet je binnen twee dagen eten, ook al staat er een latere datum op. Verse sla moet je ook binnen een paar dagen eten, bewaar de krop in de koelkast, bij voorkeur in een geperforeerde zak in de groentenla en niet in de buurt van peren, appels en bananen (deze vruchten geven een stofje af waardoor groente / fruit sneller gaat rijpen, overigens wel ideaal voor als je avocado nog te hard is, even in een zak met bv bananen en hij is sneller eet klaar).

Aan de slag

Dus sla je slag met sla en profiteer van alle vitamines die het te bieden heeft. Het is zo’n gemakkelijk product, je kunt het gewoon aan elk gerecht toevoegen. Ook lekker met bv quinoa en nootjes of lekker op brood met tomaat en hummus of vul de bladeren met een gekruid groentemengsel en rol het op als wrap.

 

Tags in het bericht
, , , , , ,

15 Comments

  • Sla is een nitraatrijke groente, volgens diverse bronnen (oa het voedingscentrum) Hierdoor kan het schadelijk zijn voor de gezondheid en zou je het juist niet te vaak moeten eten. Niet dat ik me hier iets van aantrek. Ik eet bijna iedere dag biologische sla uit eigen tuin. Zo lekker! Maar blijkbaar niet zo gezond als het lijkt Rachel.

    • Aangezien sla voor 95% uit water bestaat, kan ik mij zo voorstellen dat het misschien meer nitraat bevat dan bv komkommer, maar dat het niet heel veel kan zijn. Het heeft misschien iets meer dan andere groente en daardoor moet je het niet teveel eten, maar ik vind het altijd lastig om dit soort uitspraken te vertalen naar de praktijk. Hoeveel nitraat mag je hebben op een dag en hoeveel sla mag je dan eten? Dat zeggen ze er vaak niet bij. Variëren met je voeding voorkomt i.i.g. dat je veel van iets eet en daarnaast kun je er dan op letten dat je niet een hele berg sla eet op een dag. Daarnaast is het ook altijd de vraag: wat weegt zwaarder? Een beetje extra nitraat of de vitamines en mineralen die sla je oplevert?

  • Ik weet niet precies hoe het zit, maar volgens mij is de claim dat nitraatrijke groente niet goed voor je zou zijn niet gebaseerd op degelijk onderzoek. Het is in ieder geval een omstreden aanbeveling van het Voedingscentrum, die in het buitenland weinig navolging kent.

    • Ik heb het toch even verder bekeken en kom tegen dat je van nitraat in voeding nitriet maakt in je lichaam en nitriet kan weer omgezet worden in nitrosaminen. Deze kunnen zich binden aan je DNA en op termijn tumoren veroorzaken. Dit is uit dierlijke proeven gebleken. Maar let op: zie hier het woord ‘kan’, dus het is een mogelijkheid.
      Dat het eten van nitraatrijk voedsel invloed heeft op het ontstaan van maag- en darmkanker bij mensen, is niet wetenschappelijk bewezen. Omdat mensen de schadelijke nitrosamines ook binnenkrijgen via bijvoorbeeld sigarettenrook of cosmetica, is het specifieke risico van nitraat en nitriet in voedsel moeilijk aan te tonen.

      Mocht je toch het zekere voor het onzekere willen nemen, volg dan deze adviezen:
      -Eet niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten. Vier keer per week een schaaltje salade als bijgerecht telt daarbij mee als één keer.
      • Bewaar nitraatrijke groenten na aankoop niet langer dan twee dagen. Na twee dagen neemt het nitrietgehalte door de groei van bacteriën steeds verder toe.
      • Was spinazie en sla voor gebruik en verwijder bij sla de hoofdnerven en de buitenste bladeren. Hiermee kan het nitraatgehalte tot 30 procent dalen.
      • Laat kliekjes van nitraatrijke groenten na verwarming snel afkoelen en bewaar ze daarna direct in de koelkast. Daarna kunnen ze weer opgewarmd worden, zonder dat het nitrietgehalte stijgt.
      • Combineer nitraatrijke groente liever niet met vis (uitgezonderd zalm en makreel), schaal- of schelpdieren.

      Nitraatrijke groente zijn:
      • Andijvie
      • Rode bietjes
      • Bleekselderij
      • Chinese Kool
      • Koolrabi
      • Paksoi
      • Postelein
      • Raapstelen
      • Sla, alle soorten
      • Snijbiet
      • Spinazie
      • Spitskool
      • Venkel
      • Waterkers

    • Bij mij staat nu de bak met slaplantjes haaks op een andere bak en die staat op een tafel. Staat de bak met plantjes op de grond in de tuin of bv op de tegels, dan zijn slakken heel behendig en kruipen ze dus zo in de bak. Nu moeten ze al eerst op een tafel komen, dit doen slakken schijnbaar niet zo snel en daarnaast komen ze niet bij de bak met plantjes, want als ze op de onderste bak kruipen, vallen ze daar in en komen ze niet bij de bovenste bak. Maar aangezien ik geen slak in de buurt van de bak zie (en geloof me, ze zitten echt wel in de tuin), vermoed ik dat de tafel voor hen het grootje obstakel is.

  • Ik ben allergisch voor rode biet sla (ook voor spinazie, courgette en champignons). Kan iemand mij vertellen of er meerdere sla soorten afkomstig zijn of familie zijn van rode biet? Ik durf nu alleen nog maar veldsla, ijsbergsla, ruccula en groene krop sla te eten.

    • Omdat het voedingscentrum geen melding maakt van vitamine C in ijsbergsla wil niet zeggen dat er per definitie geen vitamine C in ijsbergsla zit. Google even op ijsbergsla en je vindt vanzelf de informatie. Het Voedingscentrum meldt het misschien niet omdat er groentes zijn waar meer vitamine c in zit… Ik kan aanraden meerdere bronnen te raadplegen in je zoektocht naar informatie. Elke site vermeldt wel weer net wat andere kanten van de informatie, zodat je een completer beeld krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *