Soep: vol groenten en handig met restjes!

soepEr was jaren terug even een programma op televisie: nix in the fridge. Een kok belde bij iemand aan en bood aan om te koken met de spullen die iemand op dat moment in huis had. Reactie van de meeste mensen was: “maar ik heb nog geen boodschappen gedaan”. Maar dat was juist het hele idee. Iets koken met wat er in huis is aan voorraad. Het leuke was dan ook dat de kok heel verrassende en smakelijke gerechten maakte.

Toch een voorraad

Vroeger had ik nooit een voorraad, we deden twee keer per week boodschappen en kochten wat we in 3 of 4 dagen op zouden krijgen. Tegenwoordig heb ik wel meer een voorraad, omdat je toch dingen in huis wilt hebben voor als je ineens ergens anders gaat eten of voor als je koekjes wilt maken.

Soep maken!

Van de week ontdekte ik dan ook hoe fijn het is als je een voorraad hebt. Ik ben een paar dagen ziek geweest en had helemaal geen trek in het eten wat we ‘s avonds zouden eten, ik wilde eigenlijk lekker soep maken. Dus het soep kookboek (‘Supersoep van Amanda Cross’) uit de kast gehaald en gekeken wat ik kan maken met wat ik in huis heb en de keuze viel op Armeense soep. Zeker een succes! Ik was helemaal blij met mijn soepje.

Soep = meer groente

Kwam goed van pas, ik was namelijk een beetje inspiratieloos op het gebied van avondeten aan het worden en ik zocht een goede manier om meer groente te eten. Soep is dan ideaal! Je maakt een hele pan voor een paar dagen en als je tussendoor trek hebt, schep je een kommetje vol, lepel erbij en jummie! Voordeel van groente eten in soep: de vitamines die bij het koken in het vocht gaan zitten, giet je niet weg (zoals bij het koken van groente), maar die eet je gewoon op!

Een soeprecept

Neem voor 4 kommen (of voor 2 volle kommen): 50 gram linzen / 50 gram gedroogde abrikozen /1 wortel in stukjes / 1 liter bouillon (ik heb bouillonblokjes gebruikt, maar in het kookboek staat ook een recept voor bouillon maken) / sap van 1 citroen / 2 theelepels gemalen komijn / 3 eetlepels peterselie (bij voorkeur vers). Als garnering komijnzaad en sliertjes sinaasappelschil.

Doe alle ingrediënten (behalve die voor de garnering) bij elkaar en breng het aan de kook. Leg het deksel op de pan en laat de soep zachtjes koken een laag vuur. Haal de soep van het gas en maak het fijn met de staafmixer. Vul de kommen en eet smakelijk!

 

6 Comments

  • Meestal kook ik al improviserend met iets wat op moet. Dat levert meestal goede maaltijden op, een enkele keer is het niet zo geslaagd maar ach zo heb je niets weggegooid en dat is ook belangrijk.

    Restjes groente vries ik meestal in tot er voldoende is voor pan soep.

    • restjes groenten maak ik altijd al wokkend op door de pasta of met rijst. Zo kook ik vrijwel nooit 2x exact hetzelfde. Maar ook in soep gooi ik regelmatig dingen die ik ‘zo’, dus gewoon gekookt niet zo lekker vind. Denk aan avocado of bloemkool. Heeeeerlijk in de soep.

  • Wat een leuk topic. Wij hebben al jaren een heel ander recept voor restjessoep. Ik ben er zelfs groot mee geworden toen alle baby’s in Nederland aan de brinta met sinaasappelsap zaten. Niet vreemd dat ik nog steeds een soepfan ben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *