Tarwe: waar zit het allemaal in?

Tarwe: waar zit het allemaal in?
11 september 2013 sharon
Categorie: Gezond eten

In het kader van variatie, wat altijd zo wordt aangemoedigd, versta ik dat er niet iets is dat je elke dag eet – de hele dag door. Maar dat je allemaal verschillende dingen eet, over de dag heen, maar ook in de week. Dat je niet elke dag hetzelfde ontbijt naar binnen werkt, niet elke dag dezelfde lunch en niet elke dag hetzelfde avondeten. En dat je ook zorgt dat je binnen die maaltijden verschillende producten eet. Goed, variatie dus (zie ook hier voor meer over variatie).

Ontbijt

Toch is een gemiddeld en normaal eetpatroon niet heel erg gevarieerd. Er valt veel op aan te merken, maar vandaag gaat het over tarwe. Bij het ontbijt bijvoorbeeld. Boterhammen, brood en croissantjes worden gemaakt van tarwe. Ontbijtgranen bestaan veelal uit tarwe. Brinta en bambix worden gemaakt van tarwe. In muesli wordt tarwe in verwerkt. Er zijn zeer weinig ontbijtjes zonder tarwe.

Ochtendsnack

Vervolgens neem je wellicht een tussendoortje. Fruit is hier een goede optie! Maar ook veel mensen grijpen naar sultana’s, crackers, koekjes, liga’s, ontbijtkoek, mueslirepen – allemaal tarwe!

Lunch

De lunch. We zijn in Nederland. De bammetjes komen uit de lunchtrommels. Of er wordt een lekker broodje gehaald. Of een saucijzenbroodje, etc. Allemaal tarwe.

Middagsnack

Weer een tussendoortje. Ook nu zou fruit een goede optie zijn, maar op dit tijdstip komt er van alles als snack tevoorschijn – koeken, repen, liga’s, chips, cake, crackers, misschien nog wat extra boterhammen, allemaal tarwe.

Avondeten

Het avondeten! Het avondeten is zonder brood (alhoewel, soms is er met avondeten de derde keer op een dag dat er brood gegeten wordt…) dus dan zal het met avondeten wel minder erg zijn met dat tarwe. Dan verschijnt de pasta, couscous, wraps, pannenkoeken, kroketten (paneermeel), bewerkt vlees, sauzen, soepen (ingedikt door bloem). Of misschien wel pizza, bladerdeeghapjes, loempia’s. Of bewerkt (gepaneerd) vlees, quiches, kant-en-klaar maaltijden. Allemaal tarwe!

Avondsnack

‘s Avonds ook nog lekker snacken? Een koekje bij de koffie, een plakje cake, een stukje taart. Of misschien later op de avond chips en borrelnootjes? Veelal alleen maar tarwe!

Variatie?

Dit noem ik geen variatie. Tarwe heeft zo’n grote rol in ons dagelijks voedingspatroon, ontzettend jammer! Ik heb er jarenlang aan meegedaan en ik vond het zelfs erg lekker. Het is gewenning en eigenlijk had ik niet eens door dat alles wat ik at uit tarwe bestond. En als ik het al wist, wist ik niet eens dat het niet goed zou zijn.

Maar variatie is zo belangrijk. Elk voedingsmiddel brengt andere voedingsstoffen en hoe meer je varieert, des te meer je profiteert van al die voedingsstoffen. Mits ze voedzaam zijn, uiteraard. De hele dag tarwe eten is echt niet gezond. En dat is nog los van het gegeven of je tarwe een gezond en voedzaam voedingsmiddel vindt. Zoveel van hetzelfde in je voedingspatroon is gewoon geen goed idee.

Reacties (15)

  1. dick roelofs 4 jaar geleden

    hier wordt gesuggereerd dat een ieder de hele dag door maar hetzelfde voedsel naar binnen werkt(tarwe).
    ik vind dit een zeer bekrompen zienswijze en kan mij hier ook niet in vinden.

    • Anja 4 jaar geleden

      @ Dick: jouw botte reactie is ongepast scherp en zegt denk ik veel over jouw eigen bekrompen zienswijze.
      @ Sharon: keep up the good work! Jouw blogs inspireren enorm. Denk aan de mensen die jullie via deze blogs helpen en inspireren. Daar doe je het voor! Delete verbitterde en verzuurde mensen uit je systeem. Big hug!

      • Auteur
        sharon 4 jaar geleden

        lief!!! 🙂

    • fons 4 jaar geleden

      Beste Dick,

      Het zou je verbazen waar allemaal tarwe in zit. Net zoals zout wordt het in veel producten verwerkt, omdat het niets kost en smaak geeft. Als je het boek ‘broodbuik’ van de Amerikaanse arts William Davis leest, kom je erachter hoe schadelijk het is. Met een normale hoeveelheid tarwe zou niets mis zijn geweest, maar juist omdat het overal in terug komt krijgen we er veel teveel van binnen. Met alle gevolgen van dien. Alleen al de lijst van schadelijke effecten en de resultaten van personen die een paar maanden zo weinig mogelijk tarwe hebben gegeten (energieker, fitter, helderder van geest en ook nog eens gewicht kwijtraken) zou reden moeten zijn om de voordelen op zijn minst niet zomaar weg te wuiven.

      Vriendelijke groet, Fons

  2. Grietje 4 jaar geleden

    Chips is toch geen tarwe? Voor zover ik weet wordt van van aardappelen gemaakt? Niet dat het gezond is, maar het is wel variatie…
    Maar verder klopt het wel hoor: Ik ben pas begonnen met suikervrij eten en probeer ook tarwe te minderen, maar vindt het erg lastig. Je moet je hele voedingsgewoonte op zijn kop gooien en probeer dan maar eens afwisselende alternatieven te vinden. Ik vind het heel inspirerend om op deze (en andere) website recepten te bekijken, maar nu (als mama van 2 jonge kinderen) nog tijd om dat allemaal uit te proberen en hopen dat ik het lekker vindt. Het meeste moeite heb ik eigenlijk met vervangende tussendoortjes (als ik trek heb in iets anders dan fruit of noten), dus eet ik die nu eigenlijk niet. Dat is echter wel waar het op moeilijke momenten mis gaat. Vallen en opstaan voorlopig nog…

    • Auteur
      sharon 4 jaar geleden

      Hai! Er is chips dat van aardappelen wordt gemaakt, maar ook van maïs en ook zeker genoeg van tarwe 🙂 Ligt dus aan het soort chips dat je neemt 😉

    • Meinou 4 jaar geleden

      Dat van die tussendoortjes heb ik dus ook, lastig is dat. Tegenwoordig heb ik (havermout- of spelt-) muffins in de vriezer liggen. Deze kunnen als ontbijt, lunch of al tussendoortje gegeten worden, het is maar net hoeveel je ervan eet 😉 Daarnaast heb ik energierepen van zaden, gedroogd fruit, notenpasta en honing in de vriezer, het voordeel hiervan dat het slechts 5 minuten duurt aleer ze ondooid en dus eetbaar zijn. Pannenkoeken kun je van allerlei meelsoorten bakken en zijn ook in te vriezen. Zo zijn er vast meer dingen te bedenken, maar dat is ff zoeken. Er zijn zoooveel foodie-blogs met heerlijke recepten 😉 Overigens zijn ze hier ook heerlijk, hoor!

  3. Nico van Kooten 4 jaar geleden

    Dick, waarom dit artikel zo persoonlijk opvatten? Sharon schrijft vanuit haar eigen ervaringen. En wij staan nou eenmaal bekend als een echt broodland. Mijn buitenlandse collega’s staan echt versteld van wat er elke dag aan brood weggewerkt wordt. En natuurlijk zijn er ook wel mensen die zelf iets meenemen. Ikzelf krijg sneller last van maagzuur bij veel tarwe- en koolhydraatrijke voeding maar anderen helemaal niet. Dus geniet lekker van tarwe als je dat wilt en laat een ander in z’n waarde…

  4. karin 4 jaar geleden

    Ik vind het super dat je even op een rijtje zet waar allemaal tarwe in zit/kan zitten. Velen realiseren zich dat echt (nog) niet. En chips zien als variatie…… tja, tis maar hoe je het bekijkt 😉

  5. Jouke 4 jaar geleden

    En ik merk dat tarwe ook in veel producten zit, waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in veel potjes broodbeleg (of voor op een cracker) zit bijvoorbeeld ook regelmatig tarwe of in vleesvervangende producten zit ook bijna standaard tarwe in gemengd etc. etc.

  6. L 4 jaar geleden

    Vind zelf naast noten en fruit ook als makkelijk en lekker tussendoortje: rijstwafel en gedroogd fruit (allebei wel de gezonde zonder toevoegingen, E-nummers enz). Ook gemakkelijk mee te nemen

  7. Dit dacht ik nou laatst ook. We (de meesten van ons) eten eigenlijk alleen maar tarwe en daaromheen groente, fruit en wat rijst. Ik probeer nu dingen uit. Want het is wel lastig om in één keer heel je eetpatroon te veranderen. Nu komen er steeds wat andere recepten bij, en als vanzelf verdwijnen bepaalde recepten ook.

    Laatst een keer pannenkoekjes gemaakt van mungbonen (zie het recept op http://www.gekruid.com). Best wel lekker met griekse yoghurt. Tis wel anders en misschien ff wennen. Maar wel leuk! Tenminste, dat vinden wij hier thuis ook. En’t vult goed. En onze kleine smurf van 2,5 at net zo lekker mee!

    • Jouke 4 jaar geleden

      Wat grappig! Ik heb vorige week hetzelfde recept gemaakt…vond het ook even wennen, maar best lekker :-)! Succes met het aanpassen van je eetpatroon!

      • mevr. Gewoontjes 4 jaar geleden

        Grappig dat je het ook hebt uitgeprobeerd.

        Wij dachten hier dat de mungbonenpannenkoekjes ook wel lekker zouden zijn met geroerbakte groente. Evt. vlees/vis/kip of hoe je eetpatroon ook is. Iets pittigs erbij is wel lekker. Misschien in combi met sojasaus oid.
        De dag erna had ik het als lunch met wat salade. Dat was ook lekker (was inmiddels gewend aan de smaak).

  8. MiriamH 3 jaar geleden

    Beetje late reactie, maar ik zit ziek thuis dus ben ff heerlijk aan het spitten hier! Ik merk dat ik het voor mezelf niet zo moeilijk vind om mijn eetpatroon om te gooien. Goed, ik moet wennen aan de smaak van baksels zonder geraffineerde suiker, maar ik vind het wel lekker. Ik loop er vooral tegenaan dat ik het lastig vind met mijn kinderen. Mijn dochter van 10 is nog wel redelijk in het proberen van nieuwe dingen en die zal ik dan ook wel mee krijgen. Maar mijn zoon van 7 is een hele moeilijke kieskeurige eter en drinker. Lust heel weinig, en heeft autisme waardoor patronen doorbreken zowieso al bijna ondoenlijk is. En in het verleden heb ik naar eer en geweten goed gedaan met nijntjekoekjes, yoki en sultana’s. En nu krijg ik dat er dus maar moeilijk uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*