Zelfgemaakte bouillon is gezond!

bouillonZelfgemaakte bouillon! Waar ik het eerst altijd een beetje teveel moeite vond, zie ik nu het voordeel er opeens van in. Sowieso zijn bouillonblokjes uit de winkel niet altijd fantastisch qua ingrediënten, zelf getrokken bouillon heeft nog veel meer voordelen. Vroeger maakten ze altijd kippensoep tijdens perioden van ziekte en die gedachte hebben we nu nog steeds wel. Behalve dat de kippensoep van tegenwoordig niet wordt gemaakt zoals het vroeger gemaakt werd. Soms wordt het ook stock of bone broth genoemd. Ik noem het voor het gemak bouillon.

De gezondheidsvoordelen van zelfgemaakte bouillon

Zelfgemaakte bouillon krijgt steeds meer populariteit, omdat opeens blijkt dat het heel gezond is. Zo wordt er onder andere gezegd dat zelfgemaakte bouillon helpt bij het herstellen van een lekkende darm, bij het herstellen van voedselallergieën en -intoleranties, het ondersteunen van het immuunsysteem en het verbeteren van gewrichtspijn. Ook zijn er studies bekend waarbij het hielp bij astma (kijk, dan word ik helemaal wakker).


Op zoek naar glutenvrije, zuivelvrije recepten, vrij van geraffineerde suiker? Wij hebben ze!!


Bottensoep: elk deel werd gebruikt!

Vroeger werd er vaak bouillon gemaakt (ik noem het thuis trouwens graag bottensoep) omdat mensen alle delen van een dier wilden gebruiken. De botten en andere ‘dingen’ zoals poten en beenmerg werden gewoon dagenlang gestoofd. Supereco. Door dit lange stoven komen er allerlei stoffen vrij die eigenlijk heel gezond zijn!

De werkzame stoffen in bottensoep (zelfgemaakte bouillon, bone broth, stock, enz)

Collageen en gelatine: collageen is een eiwit dat je bijvoorbeeld vindt in de botten van gewervelde dieren. Wanneer je bouillon maakt, wordt de collageen afgebroken tot gelatine. Deze gelatine heeft allerlei voordelen, waarbij het bijvoorbeeld een hele goede invloed heeft op je darmen, het helpt bij voedselallergieën, het vermindert zelfs rimpels en cellulitis.
Gezonde aminozuren: zelfgemaakte bouillon bevat de volgende aminozuren: arginine, glycine, glutamine en proline. Deze aminozuren helpen juist wanneer je ziek bent.
Arginine: goed voor immuunsysteem, wondgenezing, groeihormoon, productie sperma
Glycine: voorkomt afbraak van eiwitten, ontgifter, antioxidant, beter slapen, beter geheugen
Glutamine: verbetert spieropbouw, stofwisseling, brandstof voor dunne darm
Proline: herstel kraakbeen, herstel gewrichten, minder cellulitis, helpt bij lekkende darm

Dus. Nu maak ik af en toe eens heeeerlijke bottensoep, haha. Mr. Voedzo is helemaal overtuigd van de goede werking, dus ik heb hier een dubbele motivator. Morgen en overmorgen deel ik graag mijn recept voor kippenbouillon en runderbouillon! En waar je die dingen koopt, bijvoorbeeld.

Bron: Nourishing Traditions en Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care

 

18 Comments

 • Mijn man heeft inderdaad vroeger wel eens op deze manier soep gemaakt, misschien kan ik hem met jouw recepten inspireren nog een keer aan de slag te gaan 😉

 • Fijn! Ik wil ook graag zelf bouillon maken maar weet niet waar ik die botten kan krijgen. Zet je er toevallig ook bij hoe het kan met een slowcooker? Die heb ik laatst gekocht en daarmee schijnt het heel goed te kunnen. Ik kijk uit naar je berichten van morgen en overmorgen 🙂

 • mergpijpje of schenkel werden vroeger altijd gebruikt om soep te maken.
  Ik vermoed dat je ons daar ook weer naar toe wilt brengen.

  heb je trouwens ervaring met de soepmachine?

 • Het lijkt me goed om te proberen, zeker om in te zetten bij verkoudheid, griep e.d
  en smaakvol!

  Nu vraag ik mij wel af of deze dierlijke gelatine die ontstaat tijdens het trekken van de bouillon
  hetzelfde is als E441, een rood geclassificeerd E-nummer uit het boekje van Corinne Couget?

  Er staat bij E441 (gelatine) vermeld dat het onttrokken is aan huiden, pezen en botten van koeien en varkens.Verder zou gelatine sporen van sulfiet (familie van de E 220) en mononatriumglutamaat (E621) kunnen bevatten. Bij de risico’s staat verschillende allergieen, en astma genoemd.

 • Ik maak heel vaak zelf soep, maar meestal met een blokje. Kippensoep maak ik altijd wel van (biologische) kippenpoten mét bot. Ik kijk uit naar de bereidingswijze van jou.

 • ik heb nu schenkels, ossenstaartstukken, mergpijpjes, 2 knieen in huis. Graag wil ik weten welke van deze botten ik moet gebruiken voor een pan van 3,5 liter . Of moet ik alleen knieen en ribben (die laatste heb ik niet) in huis halen?

  • Het komt niet precies, de basis is zoveel mogelijk bot en niet teveel water. Het is ook uitproberen en zelf ontdekken hoe het werkt, helaas kun je dit soort dingen niet allemaal leren door lezen, maar vooral om te doen. Succes!

 • ik maak al jaren soep ook voor verjaardagen , altijd heerlijk vinden ze het, en vragen hoe ik het maakt, heel simpel stukken ossenstaart, rundvlees in stukjes en balletjes gehakt, lekker laten op laag vuur koken, paar bouillon blokjes, erbij scheut ketjap, beetje suiker, en zelf gemaakte zoet hete sambal, of gewoon sambal, dan heb je een goede basis, als het vlees zacht is, zoete aardappels erbij in stukjes, en pompoen is stukjes en mais in stukjes hakken, plus een zakje soepgroente dat doe ik er altijd bij, en verse soepgroente lekker veel peper erin strooien, nou je weet niet wat je proeft, ik heb net een bak uit de vriezer gehaald en gaat lekker smullen ,zeker met mais brood en goede boter erop smeren om te soppen, heerlijk……zo heb ik nog wel een paar recepten.

 • heb je enig idee hoeveel koolhydraten en vetten ik moet reken voor 100 ml zelf getrokken runderbouillon?
  Heb er kruiden wortel ui en knoflook ingedaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *