Hoe ik van mijn eczeem afkom op natuurlijke manier

kinIneens was het daar, een rood vlekje onder mijn lip, het leek een plekje wat eindigt als puistje, maar het bleef een rode stip. Toen breidde het uit, zodat ik een rode vlek op mijn kin had en het ging niet weg. Toch maar even naar de huisarts: eczeem. Ik kreeg een gel mee, maar ik had het gevoel dat het meer symptoombestrijding was. Wel braaf twee weken gesmeerd, maar zonder resultaat. Daarna breidde de eczeem uit over heel mijn kin. Wat nu… Ik ging op internet op zoek naar informatie over eczeem en hoe je dit op een natuurlijke manier kunt verhelpen.

Soorten eczeem

Het blijkt dat er verschillende soorten eczeem zijn. Atopisch eczeem (ook wel constitutioneel eczeem genoemd) komt het meeste voor en is een eczeem dat ontstaat als allergische reactie. Mensen hebben dan vaak ook hooikoorts of astma. Bij ouderen mensen kan statis dermatitis voorkomen, dit is een eczeem als gevolg van slechte doorbloeding. Allergisch contact eczeem ontstaat nadat je in aanraking komt met iets waar je allergisch voor bent, bv nikkel of bepaalde planten. Irriterend contact eczeem ontstaat nadat je bv met bepaalde schoonmaakmiddelen in contact komt. Seborrhoïsch eczeem veroorzaakt een rode en schilferige huid en heeft te maken met de seborrhoïsche klieren. Xerotic eczeem is een chronische inflammatoire aandoening.

Algemeen advies bij eczeem is…

 • Verzorg je huid goed met een vette, hypoallergene, parfumvrije crème
 • Zorg voor een goede weerstand
 • Vermijd stress
 • Vermijd stoffen waar je op reageert
 • Douche niet te vaak, niet te warm en niet lang

Hoe ontstaat eczeem

Op info.nu.nl lees ik dat er niet echt een oorzaak is voor eczeem maar dat er omstandigheden kunnen zijn die het ontstaan van eczeem triggeren. Deze omstandigheden zijn: geraffineerde producten, stress, overdaad aan vet, fruitschillen, handcrèmes, parfum, zeep, temperatuurverschillen / weeromslagen, zwaveltekort, zure niet verse sinaasappelsap en veel contact met water. Verder wordt er genoemd dat eczeem een proces is van je lichaam om gifstoffen kwijt te raken en dit gebeurd dan via je huid. Ontgiftende thee kan dan helpen, zoals paardenbloem- of kervelthee. De thee helpt de lever en nieren je voedsel beter te verteren en hierdoor komen er minder toxische stoffen in je lichaam waar het dan weer tegen moet vechten. Als je immuunsysteem minder goed werkt, word je vatbaarder voor ziektes, waaronder eczeem.

Droge huid en tekort aan onverzadigde vetten

Op een andere site lees ik dat eczeem vooral voor komt bij mensen met een droge huid en een tekort hebben aan onverzadigde vetten. Het kan dan helpen om per dag twee eetlepels koudgeperste olie met onverzadigde vetten te eten. Ook een tekort aan vitamine B kan de oorzaak zijn van eczeem, een vitamin B-complex kan dan helpen. Verder wordt geadviseerd voeding te vermijden met tarwe, koemelk en geraffineerde suiker.

Nog meer oorzaken voor eczeem

Op de site van Jesse van der Velde lees ik dat voeding meestal de eczeem veroorzaakt en dat stress, bepaalde voeding, sporten, warmte, thee & koffie, irriterende stoffen zoals parfum en dierenhaar de eczeem verergeren. De eczeem zou ontstaan door het ‘lekkende darm’ syndroom. Dit houdt in dat er gaten ontstaan tussen de cellen van de darmwand waardoor onverteerde voedseldeeltjes in de bloedsomloop komen. Voor je lichaam zijn deze deeltjes lichaamsvreemd en zorgen voor een reactie van het immuunsysteem. Hierdoor ervaar je ontstekingssymptomen, zoals gewrichtspijn, vermoeidheid, hoofdpijn en astma. De gaatjes in de darmwand ontstaan door gifstoffen, parasieten en te veel slechte bacteriën. Toename van slechte bacteriën ontstaat door chemicaliën in je voeding, suikers, slechte kwaliteit voeding, zware metalen en stress. Er wordt geadviseerd om geen melkproducten, koffie, thee, reguliere chocolade, rundvlees, citrus vruchten, tarwe, alcohol, pinda’s en tomaten te eten. Verder vermijden: cafeïnevrije koffie producten, conserveringsmiddelen, additieven, pesticiden, kleurstoffen en geraffineerde en bewerkte voeding.

Aan de slag met de tips

Naar aanleiding van deze tips bepaalde voeding op een ‘nee’ lijstje gezet. Ik kreeg ook het advies om geen nachtschadegroente te eten (tomaat, paprika, aubergine, aardappels, pepers, goijbessen). Ik heb dit  een aantal weken geprobeerd, maar helaas zonder resultaat. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat dit advies niet werkt, het werkte alleen bij mij niet. Ik denk dat het ligt aan de oorzaak van je eczeem, de truc is dus om het passende remedie erbij te zoeken. Dit geldt eigenlijk voor alle tips en adviezen, je moet toch zelf ontdekken of het voor jou werkt, ieder lijf is weer anders.

Kokosolie tegen eczeem?

Ik was wel al begonnen met kokosolie op mijn huid smeren in plaats van mijn dagcrème, omdat ik toch liever zo min mogelijk troep op de eczeem wilde smeren. De eczeem werd iets minder en bleef toen stabiel. Toch maar weer even verder zoeken en toen kwam ik erachter dat ik clownseczeem (periorale dermatitus) had. Dit is een soort eczeem dat voorkomt rond je mond en het wordt vaak veroorzaakt door olie- en/of vetbevattende make-up. Toen legde ik de link met de kokosolie, dat is zo vet als wat… Daar meteen mee gestopt en iets gezocht wat zo puur mogelijk is en ik kwam op Aloë Vera water uit. Dit heb ik een aantal weken gebruikt en eindelijk is de eczeem weg en het blijft weg! Mijn huid ging eerst wel schilferen, maar dat is een teken dat je huid aan het vernieuwen is en de rode plekken werden steeds minder tot er op een dag niks meer te zien was.

Hoe kom ik aan die eczeem?

Waar nu uiteindelijk de eczeem door ontstaan is? Ik gebruik namelijk geen make-up, maar misschien door een bepaalde lippenbalsem of tandpasta, dat kunnen namelijk ook oorzaken zijn van clownseczeem. Door de kokosolie werd het dus alleen maar in stand gehouden, vermoed ik. Gelukkig heeft de Aloë Vera goed geholpen. Een vriendin heeft dit ook gebruikt voor de (atopische) eczeem van haar dochtertje en dat heeft goed geholpen.

Mocht je last hebben van eczeem, onderzoek dan wat een oorzaak zou kunnen zijn en probeer andere voeding of huidverzorging te gebruiken en hopelijk heeft dit ook bij jou resultaat.

Natuurlijke middelen

Wil je liever geen crème of zalf van de apotheek gebruiken en heb je de voorkeur voor natuurlijke middelen, of heb je al van alles geprobeerd, probeer dan eens deze natuurlijke middelen:

 • Paardenmelk, watje erin doen en dan deppen op de eczeem
 • Een kous met een handje zemelen in het badje van je kind hangen, 10 minuten voordat hij/zij gaat baden
 • Verdunde Molkosan (1 op 4) op de eczeem deppen
 • Aardappelzetmeel erop doen
 • Iets vettigs smeren (ongeraffineerd zonder toevoegingen)
 • Maak het plekje nat, doe er zeezout op, laten opdrogen voor 10 minuten en afspoelen
 • Eczeem op voeten: voetenbadje met brandnetelthee nemen
 • Natuurazijn op de plekken en op laten drogen

 

104 Comments

 • Hoi,

  Zelf heb ik last van eczeem op mijn gezicht, niets hielp totdat ik Tamanu olie ging gebruiken.
  Ik gebruik het nu iedere dag en mijn eczeem is verleden tijd 🙂

  Grtjs Yolanda

 • Goed artikel weer. Mijn vriendin heeft vrijwel hetzelfde gebruikt als jij en bij haar hielp het ook. Zij had eczeem op haar voet, hardnekkig, al jaren. Paar maanden smeren, dat wel, en eerst werd de schilfering inderdaad erger, goed vol blijven houden en nu is het vrijwel verdwenen. Ongelooflijk.

  Dankjewel voor het delen.

  • Ralf, wat deed zij precies op haar voeten ook Aloë Vera water of zo? En waar kocht zij dat?
   Ik ben nu al bijna 2 jaar met mijn linker voet in de weer, van de huisarts krijg ik steeds andere zalfjes maar niks helpt…

   • Ze gebruikte de producten van Forever Living. (zie mijn link, maar ik mag geen reclame maken. Mail me anders maar even dan kun je ook aangeven wat voor een ezceem het precies e.d.)

   • Olga, ikzelf gebruik ook Aloë Vera net als Rachel, maar ik smeer het vrijwel pure sap en drink het ook. Ik heb er enorm baat bij.
    Je kunt het op verschillende plekken kopen, maar let op de kwaliteit van de diverse aloë-producten is mij toen verteld. Daar zit nogal verschil in.

  • STRESS
   Gedurende zes jaar had ik allerlei kwaaltjes en ook eczeem, waarvoor ik via de huisarts hormoonzalf kreeg voorgeschreven.
   Het hielp niet echt. Niks hielp, tot ik ruim een jaar geleden uit een relatie ben gestapt die zeven jaar heeft geduurd, met iemand die alle kenmerken heeft van een Verborgen Narcist (wat ik toen niet wist). Die heel sluipend constante stress veroorzaakte, ongemerkt steeds een beetje meer….steeds een beetje erger.
   Al meer dan een jaar heb ik geen last meer van kwaaltjes en de eczeem is ook al ruim een jaar helemaal verdwenen zonder de zalf nog te gebruiken.

 • Herkenbaar zo’n zoektocht.
  Ik had ineens rondom mijn ogen clownseczeem en wilde er niet mee naar de huisarts, want zou dan wel weer een zalfje voorschrijven , waar je huid dun van word en het een gevoelig gebied blijft.
  Ik heb veel opgezocht en kwam tot de conclusie dat het bij mij kwam door gebruik van tarwe/glutenhoudende producten.
  Sinds ik deze producten tot bijna 0 heb gereduceert , is mijn eczeem ineens verdwenen en ben ik blij dat ik niet naar de huisarts ben gegaan.
  Door mijn tarwe en glutenproducten flink te minderen zijn ook vele ander klachten rondom mijn darmen verdwenen.
  Met behulp van een mesoloog ben ik nu een programma met supplementen aan het volgen om mijn darmen weer in goede conditie te krijgen.

  groetjes margreet

 • Bedankt voor het delen!
  Uit je verhaal begrijp ik nog niet helemaal hoe je het Aloë Vera water gebruikt hebt (smeren neem ik aan, niet drinken) en hoe vaak. En waar koop jij het?

  • Ik heb het in een spuitflacon gedaan, even sprayen op mijn kind en een beetje uitsmeren. Je zou ook Aloë Vera gel kunnen gebruiken, maar dat kon ik niet snel vinden en het water wel, dus dat geprobeerd.

   • Je kunt het kopen bij de Gezondheidswinkel (G&W), maar vast ook bij andere natuurdrogisten, biowinkel, gezondheids / natuurwinkels. Let er wel op dat het echt pure Aloë Vera is. Er zijn veel producten op de markt met een beetje Aloë Vera en voor de rest allemaal aanvullingen. Misschien dat dit ook werkt, maar puur heeft altijd mijn voorkeur.

   • Sorry, ik zie dat ik niet al je vragen beantwoord… ik smeerde / sprayde het ‘s ochtends en ‘s avonds, dus in plaats van dag- of nachtcrème. Voor de rest deed ik helemaal niks op de eczeem en ik gebruikte er ook geen reinigingsgel op, alleen honing en water als reiniging.

 • Hmmmm weer een paar interessante tips, dank. Ik heb exceem op mijn handen en probeer er ook af te komen zonder de hormooncrème van de dermatoloog/huisarts. Ik heb er nu ruim 2 jaar last van en het wisselt in welke mate. Ik ben ook al jaren bezig met een gezond eetpatroon en in wisselende mate lukt dat, echter de 100% zonder ‘irriterende’ voedingsmiddelen lukt niet, zeker niet als ik nachtschade planten ook nog moet weglaten – dat wordt vast mijn nieuwste uitdaging – heb me er nog niet in verdiept. Wat bij mij enorm heeft geholpen voor mijn algehele darm-vermoeidheid – gewrichts- en spierpijn – exceemverhaal is tarwegras. En toch is exceem nog steeds alive and kicking dus ik probeer er maar vriendjes mee te worden ;))) Succes allemaal

  • Je kunt bepaalde dingen altijd proberen. Tuurlijk is het een opgave om bepaalde voeding te laten staan, je hebt dan toch minder keuze, maar het is het proberen waard. Succes en hopelijk vind je jouw oplossing 🙂

 • Wow wat een goed artikel! Zelf als kind ook eczeem gehad en daarna nooit meer…. En kan iedereen inderdaad enorm afraden de vaak cortisonencremes te gebruiken en de oorzaak op te sporen en aan te pakken :-).

  • Inderdaad de beste methode.
   Als kind veel eczeem gehad, vooral op benen armen en nek.
   Het komt nu alleen terug als ik erg gestrest ben, voeding eet waar ik allergisch voor ben en al helemaal in combinatie met sporten erna (inspanningsastma), geen tapijt in huis etc.
   Vooral het niet elke dag douchen heeft geholpen. Een dagje overslaan deed wonderen voor mijn eczeem. Ik dacht altijd dat ik elke dag moest douchen, maar dan kan mijn huid niet z’n eigen vet aanmaken (ik heb een erg droge huid). In het begin denk je, ‘bah vies’, maar jezelf wassen met een washandje op de plekken waar het nodig is, is ook prima.

 • Mijn schoonzus uit Suriname gebruikt ook wel is krappa-olie voor haar dochtertje. Haar dochtertje heeft sindsdien zij weer terug is van vakantie ook last gehad van eczeem. Krappa-olie wordt dan vaak gebruikt bij huidaandoeningen. Moet wel zeggen dat de olie behoorlijk stinkt, maar zeker wel effectief is tegen eczeem.

  • Hoi warda,

   Als je krappa olie gebruikt dan komt de eczeem toch echt Naar buiten via de Huid en wordt het alleen maar erger of is dat juist goed dat je huid er zo op reageerd? Verdwijnt de eczeem ook voor 100% met deze olie?

   Mvg evie.

 • Ik zit ook met eczeem tussen mijn tenen, heb al meerdere dingen geprobeerd maar lijkt niet te helpen… Dokter ga ik niet eens, krijg ik toch hormonenzalf zoals toen met mijn dochter en dat wil ik niet.

 • Wat voor merk heeft het aloë Vera water dat je hebt gebruikt? Wij gebruiken nu elke keer stukjes van een aloë Vera plant maar voor onderweg is dat niet handig.

 • Toch even een opmerking, uiercreme is absoluut niet natuurlijk! Bevat o.a. vaseline, en andere chemische toevoegingen.
  Ook talkpoeder is niet altijd even goed, witte leem is een beter alternatief. Ook als bv babypoeder bij rode billetjes

 • Als het eczeem komt door darmproblemen is dit te
  verhelpen met een goede probiotica en GLA capsules,
  Dit gaat de darmwand herstellen waardoor de
  Schadelijke stoffen niet meer diirgelaten worden
  en het eczeem zich gaat herstellen. Wel enkele maanden
  volhouden!

 • Is dit merk eventueel een goede? Dr. Organic Aloë Vera Gel van de Tuinen? Mijn zoontje heeft ook last van eczeem in zijn jnieholtes en elleboogholtes en we smeren hem nu in met koudgeperste kokosolie. In het begin hielp het goed, maar nu blijft het ongeveer hetzelfde…

  • Je kunt het proberen, ik ken het product niet, let in ieder geval goed op de ingrediënten. Soms lijken het allemaal synthetische dingen, maar soms zijn het gewoon natuurlijke ingrediënten en dat is dan de INCI naam. Google even de namen bv en zie wat erin zit, google bv op Paula’s Choice, op die site staat onder expertadvies een INCI lijst met uitleg wat het is en d.mv. smileys staat dan aangegeven of het goed of slecht is. Succes!

  • Ik weet niet in hoeverre je zoontje kleur- en/of zoetstoffen naar binnen krijgt?? Ik heb 1,5 jaar lopen (zelf)dokteren met m’n oudste dochter die ook eczeem in de binnenkant van haar oksel had. Allerlei natuurlijke middeltjes, want zalfjes van de dokter … liever niet! Toen kreeg m’n jongste dochter het opeens ook… zij het in mindere mate. Ze hadden die vakantie een paar keer ‘Slush puppies’ gehad… vol met troep!! Toen begon ik de link te leggen. Ze dronken ook limonade met kleur- en zoetstoffen. Ik ben daar meegestopt en heb bijna alles verwijderd wat ze eten en dronken met zoet- en kleurstoffen en weg eczeem!
   Dus geen slushpuppies meer 😉 Maar de meiden willen het ook niet meer, want vooral de oudste (puber!) schaamde zich er voor. Dus nu letten ze er zelf ook op…..beter!
   (bij ons veel allergie klachten aan beide kanten van de familie, dus tsja).

 • Ik heb al sinds twee jaar vreselijk last van eczeem, over Mn hele lichaam en ook Mn gezicht en handen, heel vervelend! Van alles geprobeerd, hormoonzalf en zelfs teerbehandelingen, maar de laatste tijd probeer ik het vooral op de natuurlijke manier, maar dat wil nog niet echt lukken..
  Gisteren ben ik net kokosolie begonnen, dit had ik al eerder geprobeerd maar dat was de geurloze en toevallig las ik gisteren op deze site dat die de goede eigenschappen niet heeft, dus ik ben gelijk de extra virgin gaan halen, maar ik heb het idee dat het hier friesland wordt! Mn huid lijkt nog droger en doet erg veel pijn, zelfs met plekjes waar vocht uit komt, zou ik allergisch kunnen zijn?
  Dat zou balen zijn want had gehoopt dat dit eindelijk de oplossing was!

  • Als je klachten erger worden door de kokosolie, lijkt het mij verstandig ermee te stoppen. Heb je de andere tips uit de blog ook geprobeerd? Misschien het bad met zemelen proberen? Of bepaalde voeding laten staan? Als het iets van de laatste tijd is, kun je kijken wat er veranderd is sinds twee jaar. Andere voeding, ander huis, huisdier, wasmiddel? Ik hoop dat je jouw oplossing vindt, veel succes!

 • Hallo allemaal,

  Ik gebruik sinds een tijdje magnesium spray en dat werkt. Het is ook te koop als magnesium badzout en dat is geweldig voor mensen die exceem tussen de tenen hebben. Ik heb jaren getobd met exceem (o.a. in mijn oren! en op mijn buik) dus ik ben reuze blij met de magnesium olie en magnesium badzout! Het komt uit Veendam, Goolge maar eens. 🙂 Hopelijk werkt het ook voor anderen.

  • Bedankt voor je antwoord!
   Ik ben inderdaad maar gelijk maar gestopt met de kokosolie en merkte direct dat dit scheelde! Ben nu aan het smeren met de Argan-olie bodylotion van dr Organic en dat gaat goed, al heb ik nog wel jeuk maar van die kokosolie werd het echt extreem! Had het van de week nog een keer in de thee gedaan maar had de volgende dag gelijk weer extra last dus helaas geen kokosolie meer voor mij.. Jammer!
   Ik denk eigenlijk dat het toch vooral stress-gerelateerd is, ik heb een tijdje Paleo gegeten en merkte niet echt verschil, ook niet toen ik daarna gewoon weer koolhydraten ging eten. Al wil ik daar wel weer mee gaan minderen want merk dat ik er echt verslaafd aan ben maar dat is een ander verhaal 😉
   Mijn plan is nu om op korte termijn naar Santiago de Compostella te gaan, de pelgrimstocht dus, om de boel eens goed voor mezelf op een rijtje te zetten, ik hoop dat dat gaat helpen. Ben al een hele tijd erg chaotisch en kom nergens aan toe dus het wordt echt eens tijd voor rust! Ik geloof in Mind over matter en eczeem schijnt sowieso vaak een uiting te zijn van onverwerkte gevoelens die er niet op een andere manier uit komen..
   Maar verder bedankt voor je tips! Ik ga dat zemelenbad gauw eens proberen!
   En verder compimenten voor de site!

   • Wat goed dat je voor jezelf alles op een rijtje wilt zetten. Stress is inderdaad funest voor je lijf en kan zich uiten in lichamelijke klachten. Ik vermoed dat het bij mij ook de oorzaak is geweest, maar goede voeding en huidverzorging kan wel verlichting geven heb ik gemerkt. Ik vind het heel moedig van je om op pad te gaan om zo meer rust voor jezelf te vinden. Het kan ook de leeftijd zijn, ik weet niet hoe oud je bent, maar rond de 25 / 30 komt het bij veel mensen voor dat je gaat twijfelen en nadenken over je leven. Wat wil ik nu, waar ben ik goed in, waar wil ik heen, is dit nu alles, wil ik dit nog 60 jaar doen? Dat soort vragen. (ik zit nu ook in zo’n fase). Hier antwoord op vinden is een avontuur en een uitdaging, met rust en een nieuw doel als beloning. Ik wens je graag heel veel succes en laat gerust via de site weten wat je hebt ontdekt. Je zal zeker andere lezers inspireren 🙂

 • Alle tips zijn altijd welkom. Mijn zoontje van zes kampt al jaren met atopische eczeem in een heel erge vorm over zijn volledige lichaam. Allerlei zaken hebben we geprobeerd, zalven, cremes, aloe vera, … allergietest, … . We zijn tot 1 conclusie gekomen en dat is dat de oorzaak waarschijnlijk ligt bij zijn immense inwendige energie. Hij zit nooit stil, praat altijd, is zo druk bezig met zaken waarmee een zesjarige niet bezig moet zijn, zorgen maken ,… En is ook behoorlijk bijdehand. Momenteel lijkt osteopathie de oplossing te bieden en in september gaat hij op kinderyoga dus hopelijk vinden we daar de oplossing

 • Mijn zoontje van zes heeft al jaren heel erg veel last van eczeem over zijn volledige lichaam. Oorzaak bij hem lijkt zijn ongelooflijke hoeveelheid inwendige energie. Hij zit nooit stil, praat altijd, is heel bijdehand, maakt zich heel erge zorgen neigt naar de hooggevoelige kant, …. Momenteelljken we het onder controle te krijgen met osteopathie en in september mag hij op kindereyoga.

  • Heel veel succes in je zoektocht, stress kan inderdaad de oorzaak zijn van eczeem. Bij stress denken mensen al snel aan werkdruk, maar het is simpelweg een activerende situatie in je lichaam, het oorspronkelijke woord was strain (NL= gespannenheid). Dit kan dus ook uiten in veel zorgen maken, geen rust in je lijf hebben. Hopelijk gaat de osteopathie en de yoga helpen.

  • Zou het ook misschien zo kunnen zijn dat een geïrriteerde darmwand en slechte vertering een eczeem over het hele lichaam tot gevolg heeft, flinke irritatie veroorzaakt die inwendige onrust geeft en het zenuwstelsel overbelast?

 • Hallo Rachel,

  Die Aloë Vera water bedoel je daar het zelfde mee als G&W ALOE VERA JUICE? Ik heb ook vlekjes onder mijn mond richting kin oftewel clownsexczeem. Ik kreeg van de arts een antibiotica kuur voorgeschreven van 8 weken. Het hielp heel even maar langzamerhand komt het toch terug. Ik wil geen kuur meer slikken dat alles dood wat goed en slecht is. Ik vind je tip in ieder geval de moeite waard om het te proberen! Dank je wel!

  Gr. Nathalie

 • Hoi Nathalie,

  Let op bij Aloë Vera op de kwaliteit. Goedkoop=duurkoop, je kent het wel. Hierboven ergens heeft Ralf een reactie geplaatst over goede aloë vera artikelen. natuurlijkaloevera.nl geloof ik.

  Groetjes en succes,
  Peter

 • Goed eten (meer basisch dan zuur produkten) is belangrijk en ook zuiverende/ontgiftende voedingsprodukten en kruiden thee. Maar ondertussen zit je met een huid die jeukt, schilfert en er rood uitziet. Ook van alles geprobeert, heb ook eczeem rond de ogen, die ook geregeld dik werden, erg irri want het zijn kleine ontstekingen. Toen dacht ik waarom probeer ik geen trekzal erop te smeren want ik had het nog voor iets anders in huis gehaald. Toen ben ik gaan googlen op Trekzalf en het eerst bericht wat ik opende stond dat het voor eczeem gebruikt word (pas als de hormonenzalven geen werking geven!) Toen brak mijn klomp..eerst geven de artsen je de dure creme’s die amper of tijdelijk werken en dan zie je dat trekzalf, amper een paar euro gebruikt word tegen eczeem. Staat ook bij dat je het niet op je gezicht mag gebruiken maar daar heb ik lak aan want na 2 dagen werd het al minder trekkerig en mijn oogleden zijn al 2 dagen niet meer gezwollen (tuurlijk wel uitkijken dat het niet in je ogen komt). Maar mensen probeer eens te googlen op trekzal en eczeem!

  Groet Jeanet

 • Onze jongste zoon is nu vier en heeft al vanaf zijn derde maand ernstig atopisch eczeem. We zijn erachter gekomen dat hij een parasiet had en toen die was aangepakt ging het beter maar de eczeem bleef terugkomen. We hebben lange tijd gla en probiotica gegeven in combinatie met een gluten- lactose- soja- noten- vis- en nachtschade- en histamine-vrij dieet. We smeerden cortisonezalf en daarnaast hebben we alle crèmes die er bestonden geprobeerd. Ook kokosolie hebben we geprobeerd, naast alle andere oliën. Onze ervaring is dat de ayurvedische leefstijl met een pitta-verzachtende voedingskeuze het beste werkt voor onze zoon. Verkoelende voeding, zeker niet koud ! maar met verkoelende eigenschappen zoals kokoswater, koriander, munt, kamille, bosbessen, bramen etc, de ontsteking in de darmen aanpakt en de huid tot rust brengt. Ook het smeren van ghee helpt heel direct op het herstel van huid. de vitamine e capsules van solgar, opengeprikt en op de huid aangebracht, helpen in het eerste stadium meteen voor herstel. Tot slot ; extra vitamine D in de voeding in de winter helpt de huid gaaf te houden. Veel succes allemaal!

  • Bedankt voor het delen van je ervaring en tips. Zo te lezen heb je een behoorlijke zoektocht achter de rug en ben je heel secuur geweest met voeding. Ik ben dan ook blij te lezen dat je uiteindelijk een voeding hebt kunnen vinden die de boel wat verzacht. Heel veel sterkte met alles!

 • Vergeten te zeggen dat voedsel heel belangryk is! kyk waar je tegen kunt en niet en onbespoten voedsel , bakken met kokosolie en ghee , bio roomboter alles beter dan BECEL!!!! , en je lichaam wassen met lauw water , zonder zeep wordt je ook schoon , droogt de huid niet zo uit ….. groetjes van my.

 • Hallo,

  Ik weet ook niet wat er met aloe vera water wordt bedoeld. Want ik zie alleen aloe vera juice of drinks, mondwater. Ik weet niet welk ik moet hebben dan? Is aloe vera gel ook goed voor eczeem?

  Ik had eczeem in me gezicht. Dat is weg gegaan doordat ik elke dag me eczeem plekken nat maakte met water en er zeezout op deed en 10 min laten zitten en het dan met water afspoelde. Bij me armen doe ik het ook dan wordt het wel veel minder. Maar daar heb ik vaak jeuk en dan krap ik weer en dan wordt het weer erger. Dus ik dacht dan ga ik ook aloe vera water erbij gebruiken.

 • Op de site van Paardenmelkerij de Lage Wierde uit het Groningse Wirdum (http://www.dekrachtvan.nl) staat veel informatie over het gebruik van paardenmelk. Ze schrijven daar zelf ook dat het niet wetenschappelijk bewezen is dat het werkt, maar dat toch honderden mensen er veel baat bij hebben. En daar is het de meeste paardenmelkers m.i. om te doen. Ik zelf heb al vanaf mijn tiende last van eczeem. Na van alles geprobeerd te hebben (letterlijk enkele tientallen zalfjes, lichttherapie ect.. ), kwam ik met paardenmelk in aanraking via een vriend die het gebruikte voor zijn vermoeidheid. Onder het motto baat het niet schaadt het niet, heb ik gebeld met de Lage Wierde. Een vriendelijke dame nam alle tijd om mijn vragen te beantwoorden. Uit mijn enthousiaste over het product wou ik direct een aantal kuren bestellen. Echter werd mij dit afgeraden. Ik kon het beter eerst een korte tijd proberen om te ontdekken of het mij zou helpen. Paardenmelk is niet voor iedereen een oplossing. Een dag later had ik mijn bestelling gevriesdrooge paardenmelkpoeder in hun. Bijgaand een bedankkaartje met achterop een korte toelichting van het product, een uitgebreide folder over paardenmelk en open dag poster. Na drie weken werden mijn eczeem klachten erger. Dit was te verwachten zoals het bedankkaartje al vermelde. Toch maar even gebeld. Ook nu werd ik weer vriendelijk te woord gestaan en werd mij nog eens uitgelegd waarom het erger kon worden. Dit heeft te maken met het afvoeren van gifstoffen. Prima service en gerust gesteld. Vooral nu doorgaan was het advies. De verergering was de zichtbare werking van het product. De verergeing zou naar een week afnemen, dit was ook het geval. Na vijf weken jeukte mijn eczeem plekken minder. Iets wat geweldig was. Nu tien weken later worden de eczeem plekken echt zichtbaar minder. Ik ga er zeker mee door. Ik heb inmiddels een volgende kuur paardenmelkpoeder besteld. Het is niet goedkoop, maar ik ben nu bijna 40 jaar en loop dus al dertig jaar met eczeem rond. Eerder hebben dergelijke hormoonzalven tijdelijk de eczeemplekken doen wegnemen, maar altijd kwamen ze weer. Wat paardenmelk voor mij gaat betekenen weet ik nog niet, wel weet ik dat hormoonzalf rommel is en dat paardenmelk een natuurproduct is.

  Alex.

  • Hey alex,

   Helpt de paardenmelk nu nog steeds?
   of is de eczeem weer teruggekomen en het lichaam gewend geraakt aan de paardenmelk?
   Of is de eczeem volledig weg?

   Mvg Koen

  • Je kunt het water ook deppen via een watje bv of je kunt de gel kopen, maar let er dan op dat het echt pure aloë vera is en niet een beetje en veel toevoegingen, ik heb zel een gel van 98% aloë vera, is dus niet helemaal puur, maar vind ik wel acceptabel. Succes!

 • tot mijn 26ste heb ik erge last gehad van eczeem. kreeg indertijd ook steeds hormoonzalf voorgeschreven van de huisarts. tot ik op mijn vakantie in Oostenrijk daar bij de dokter terecht kwam, die mij een kalkspuit gaf, vetzalf (wel op basis van vaseline) en balneum hermal voor om in bad te doen voorschreef. Dit heb ik toen een paar weken gebruikt en ik ben er 24 jaar helemaal vanaf geweest. nu begint het terug te komen en denk je dat er iemand is die mij een kalkspuit wil geven? nee hoor mevrouwtje, dat is al lang achterhaald. 🙁

 • Beste mensen,

  Op jonge leeftijd last van atopische exceem wat in de puberteit verdween en sinds 2 jaar weer terug is. Ben erg op mijn voeding gaan letten en eet zoveel mogelijk biologisch en liever nog bio-dynamisch. Gebruik van zalfjes beperk ik graag tot het gebruik van a.vogel/grahams/dermagiq skin ipv de cortisol hormoonzalf en al die andere industriele troep.

  Ik drink graag thee en eet graag chocolade en citrus dus het zou jammer zijn als ik die niet meer mag eten. Ik ga het toch maar proberen dan.

  Daarnaast vanwege mijn allergie voor huissstofmijt ga ik maar is speciaal antibacterieel verbandkleding aanschaffen, speciale hoezen voor het bed, en blijf ik acupunctuur sessies doen.

  Volgens de chinese geneeskunde staan overigens je longen, je nieren, en je huid nauw met elkaar in contact, en kun je door middel van energies van kleuren ook veel behandelen. zoek eens op 5 oosterse elementen voedingsleer op google en kijk bij de afbeeldingen of je er iets in herkent.

  Volgende poging: goede biologische honing gebruiken voor op de huid, en probiotica voor de darmen.

 • Als je het met voeding wilt proberen: de grootste allergie- en eczeemuitlokkers zijn geraffineerde suikers, tarwe, gluten, gist en zuivelproducten. Dus als je wilt experimenteren hiermee laat dan ook alles staan en doe geen concessies, dus ook niet dat ene blokje chocolade waar net rietsuiker in zit in plaats van kokosbloesemsuiker! en ook niet dat ene plakje biologische rauwmelkse geitenkaas. Nee, helemaal niets uit deze groepen. Als je dit 30 dagen volhoudt dan zul je naar alle waarschijnlijkheid verschil merken na 30 dagen. Zuivel is de grootste uitlokker van allerlei vervelende kwaaltjes, en dat verloopt heel sneaky zonder dat je meteen de link legt met het product dat je 2 à 3 dagen geleden hebt gegeten.
  Wat bij mij zelf ook helpt is zorgen dat ik voldoende buiten komen gedurende de dag, dus niet een groot deel van de dag binnen zitten in muffe ruimtes waar geen frisse lucht is en waar de verwarming brandt.

  • Hoi M., daar kan ik geen antwoord opgeven. Elk lijf is anders en zal dus anders reageren en de oorzaak van de eczeem zal er vast ook mee te maken hebben of hoe lang je er al last van hebt. Mocht je langs ergens last van hebben, vraag dan ook gerust bij huisarts of natuurarts om advies.
   Succes.

 • Sinds twee maanden geleden heb ik eczeem aan mijn ogen. Het traande in het begin echt veel en toen werd het rood en begin het te jeuken. Ik was naar de huisarts geweest en kreeg een hydrocortison creme. Gebruikte het een week , de jeuk werd minder maar mijn ogen bleven echt droog en schilferig bij opstaan. Inmiddels is de eczeem uitgebreid naar mijn nek, oksels, borsten en schaamlippen. Ik heb in deze twee maanden verschillende cremes gebruikt, via de huisarts en ook van mezelf. Maar niks hielp. De jeuk wordt alleen minder maar de plekken blijven rood en droog. Helpt aloe vera echt? Kan je het ook op je ogen smeren?

  • Wat vervelend voor je. Je kunt misschien paardenmelk voor je ogen proberen. Aloë Vera zou ik inderdaad niet bij mijn ogen doen, zoals Sharon ook antwoord.
   Ga ook op onderzoek naar mogelijke oorzaken van je eczeem: kleding / beddengoed / huidverzorging / parfum / voeding / stress / dieren…

 • Onwijs bedankt voor je tip van Aloe Vera! Ik liep er al twee maanden mee (clownseczeem) door overmatig moisturizer gebruikt te hebben. (in de winter heb ik vaker een droge huid, dus ik smeerde wat meer) Al een heleboel dingen geprobeerd, maar niets hielp. Nu twee dagen met Aloe Vera gel aan het smeren en de plekken worden minder rood en beginnen op te drogen! Nog even en ik ben er vanaf. Ik ben je heel dankbaar!

 • Bedankt voor de tip! Ik kon voor mijn terugkerend eczeem op mijn hand eigenlijk niks verdragen qua crèmes. Deze week aloe vera-gel bij de Tuinen gehaald en dat werkte binnen een paar uur al op de (opengekrabde – want veel jeuk) plek.

 • Ik heb de aloe vera gel bij de tuinen gehaald en na een week, twee keer per dag smeren is het al sterk verbeterd. Ben opgelucht en blij. Hartstikke bedankt voor de tip!

 • Hey! Ik ben 23 en heb vanaf dat ik baby was eczeem gehad. Nu heb ik het vanaf mijn 21 echt bijna niet meer. En ik vertikte het om cortisone cremetjes te gebruiken ivm met het dunner worden van je huid en daardoor nog vatbaarder. Ik moest een eigen manier vinden en dit deed ik op een natuurlijke manier (hiervoor ook vanalles geprobeerd wat niet werkte)!

  Wat ik deed:

  – Zarqua zeezout treatment! (echt een must)

  Dit houd in dat je 2 weken lang elke dag in een bad gaat met Zarqua zeezout (van de dode zee). Je ligt een half uur in. Daarna smeer je je in met de creme die daarvoor geschikt is. Na 2 weken bouw je dit heel langzaam af. Dit kun je allemaal op hun website vinden. Ik kocht de producten bij de Tuinen. Gelijk een emmer van 5 kilo. Bij mij werd het eerst veel erger voor het minder werd maar zet aub door! Het is het ech waard!!!

  – Cacaoboter

  Toen ik eenmaal afgebouwd was ben ik overgestapt op Cacaoboter van het merk Palmers (ZONDER Parfum!). Dit smeer ik nog steeds elke dag op de plekker die wat droger zijn van mijn lichaam. Ik hoef dit meestal maar 1 x per dag te doen (‘s ochtends, na het douchen).

  En zo ben ik er uiteindelijk (zo goed als) vanaf gekomen!
  Mijn huid heeft nog wel meer voeding nodig dan die van anderen maar dat blijft. Mijn eczeem is gelukkig vrijwel weg. Soms, vaak in tijden van veel stress, of als ik veel zweet, komt het een beetje naar boven. Op zulke momenten (voornamelijk voor de jeuk) doe ik er wat koud water overheen, dep ik het droog en smeer ik het weer in met een dun laagje cacao boter. Dit is dan uiterlijk na 3 dagen weer weg.

  Succes!!!

  Ik weet dat het moeilijk is om te vinden wat echt werkt. Maar dit werkt echt bij mij. En ik had echt eczeem op veel plekken! De basis waren mijn eleboog plooien en daarnaast op mijn schouders, knieholtes, soms bij de ogen (door makeup), in mn nek en soms vlagen dat het ook op andere plekken verscheen.

  Heb je lichaam lief, gebruik geen tot zo min mogelijk cortisone creme, want dat is alleen op de korte termijn een hulp middel, maar op de lange termijn funest voor je lichaam!

  xx

  • hey,

   De cacaoboter is dat een creme of olie? ik zie er wel een bij k*uidvat een wit rond potje (palmers cocoa butter formula)
   En gebruik je deze nog steedds? is de eczeem nog steeds zo goed als verdwenen?
   of zijn er in de tussentijd veranderingen gedaan?

   Mvg koen

   • Hoi Koen,
    Dank voor je reactie. De cacaoboter is een crème.
    Groeten Rachel
    P.S. ik weet niet of Boterbloempje nog last heeft, dan zal ze zelf moeten beantwoorden.

 • Hallo,

  Ik heb sinds 1 jaar ernstige schilfers op mijn gezicht en hoofdhuid.
  Ik kreeg creme en koelzalf en kotoconazol shampoo, maar de creme zorgde voor hele grote puisten in gezicht en hals.

  De huisarts schreef mij ketoconazol creme voor, maar het helpt niet.

  Ik eet wel brood/crackers en elke dag zuivelproducten en drink vaak melk/ eet kwark/yoghurt.
  En ik merk als ik het huishouden doe ik meer last krijg van jeuk in mijn gezicht.

  suiker vermijd ik al in mijn eten.

  Maar ik zal letten op mijn voeding en aloe vera water uitproberen.

  kan ik de aloe vera water ook op mijn hoofdhuid gebruiken?

  groetjes

 • Vervelend voor je dat je ineens zo’n last hebt. Hopelijk werkt aloë vera voor je. Je kunt ook een Aloë Vera plant kopen en dan een blad eraf snijden en daar de gel van op je gezicht smeren. Dit is de puurste vorm die er te vinden is. Je kunt ook Aloë Vera gel kopen, let er dan op dat het zo goed als 100% aloë vera is. De gel is wat gemakkelijker aan te brengen dan het water. Het water kun je ook op je hoofdhuid gebruiken.
  Dat je meer jeuk in je gezicht krijgt bij het huishouden kan komen door de inspanning. Je gaat dan zweten en dat irriteert je huid.
  Probeer ook genoeg vetten binnen te krijgen en vitamine B. En eet zo puur mogelijk, dus groente, fruit, zaden, noten, ei en vis.
  Heel veel sterkte met je herstel.

 • ik heb al een tijd eczeem op mijn arm,en heb er de hele tijd kokosolie op gesmeerd…..ik ben er dus mee gestopt en het is al een stuk minder erg geworden! ik ben net nog snel langs de winkel gegaan om aloe vera te kopen, ik hoop dat dat werkt. Bedank voor dit artikel!

 • Een vraag voor mensen met of kinderen met eczeem. Ter vooronderzoek, een steekproef, van mijn scriptie. Wat zouden jullie kiezen, naar de huisarts voor crèmes of naar de diëtist voor voedingsadvies?
  Alvast bedankt voor de reacties!

  • Beste,

   Ik heb al minstens 4 jaar last van eczeem op mijn oogleden, wenkbrauwen en het gedeelte tussen mijn neus en wangen. Ik heb uw stukje hierboven gelezen maar het is me nog niet helemaal duidelijk wat nou het beste is om te smeren. Ik heb smeer ook al jaren hormoonzalf op mijn oogleden etc. maar ben erachter gekomen dat niet goed is voor je oogboldruk (bedankt huisarts) en de huid is erg dun geworden. Kunnen jullie mij helpen? Alvast bedankt.

 • Ik heb al van vanaf dat ik een klein kind ben eczeem. Ik gebruik nu de Fabulous skin cream van GI-YU. Het is eigenlijk een product voor baby’s maar het werkt echt ontzettend goed op mijn huid. Zit oa Aloe Vera, dode zeezout, kokoslolie en zinkoxide in. Het is natuurlijk en biologisch. Ik raad het echt gaan.

 • Hallo rachel heb alle reakties gelezen maar graag zou ik willen weten of er ook iets is voor exceem op de boven kant van de vagina een kindje van acht jasr heeft daar last van. Van dokter natuurlijk de zalf hydrocirtison gekregen helpt even en kont dan weer terug en ze moet daarna elke dag vaselinecreme gebruiken heeft iemand hier al eens mee te dealen gehad. Grb agnes

 • Hallo Wellerdieck, daar kan ik helaas geen antwoord op geven. Je zou de tips hierboven kunnen proberen zoals aloe vera of paardenmelk. Of vraag anders na bij een natuurarts, die komt misschien met een ander antwoord dan de reguliere huisarts.
  Groeten Rachel

 • Plots heb ik het op mijn(boven) handen gekregen,vlak bij mijn duim. Eerst minder en toen meer, het leek net alsof het ernstig verbrand was, erg pijnlijk met afwassen en contact met water en handzeep. Was altijd er vaak mijn handen dus geen water en geen handzeep is voor mij onmogelijk. Het werd ook erger op beide handen. Ik heb pure kokosolie gebruikt wel een geurende soort. Paar keren per dag, na een kleine week was het minder rood het begon te verbleken en ook was mijn huid niet dik meer. Nu (bijna 2 weken)is het net zo goed genezen geen jeuk niets!! Vandaag heb ik ook een pot pure rauwe cacaoboter gekocht ik smeer met een klein blokje op mij handen en gezicht en doe er nog wat kokosolie bij. Pure kokos heb ik altijd op voorraad ik eet er ook regelmatig 1 eetlepel van, bij mij heeft het erg goed geholpen mijn handen zagen er verschrikkelijk uit. Wel blijven volhouden, zo vaak mogelijk smeren het heeft geen bijwerkingen en is puur natuur. Succes iedereen!!

 • Hallo ik heb een vraag ik heb eczeem rond mijn ogen wat voor atvies geef jij mij ik weet het even niet meer ik heb ook aczeem in mijn knieholte en ben alegies voor huisstof katten etz geen eten alergie denk ik ik gebruik nu cardiflor creme van vsm daar gaat de schilverig wel van weg maar het roode niet ik heb het sinds kort 6 maanden na de verhuizing
  Ik hoop dat ik wat hoor alvast bedankt

  • Hoi Viënna, ik ben geen arts, dus ik kan je alleen vanuit mijn eigen ervaring adviseren. Je zou aloë vera kunnen proberen. Of lees ook even door de reacties hierboven, misschien zit daar een vergelijkbaar verhaal tussen met een goede tip.

   Succes.

 • Weet nog niet zo goed wat te doen. Alle comments gelezen maar ik heb dus sebborhoeïsch eczeem op mijn hoofdhuid. Merk dat het vooral is als er grote temperatuurswisselingen zijn of als er stress is. Wil er graag van af maar zie door alle bomen t bos niet meer..

 • Heb een plekje op mijn voet, waarvan ik lange tijd niet wist wat het was. Wel werd het erger als ik mijn sandalen aan deed, al een paar jaar, en ik denk dat er een keer wat over mijn sandalen heen gegaan is. Vaak ruim ik dingen als blikjes op op straat en er is weleens wat op mijn voeten gekomen. Maar nu heb ik in de winter ook last van. De dokter geraadpleegd omdat ik niet wist wat ik had. Toch wat eczeem en dan krijg je van die enge spulletjes voorgeschreven, een antischimmelmiddel – dat gaat nog – maar ook zo’n hormonenzooitje, daar ben ik wat huiverig voor. Is het wel sneller over denk ik. Liever de natuurlijke manier. Nu ik weet wat het is is het iets makkelijker om er wat aan te doen.

  • Hoi Marielle, GLA ken ik niet, zou je even moeten navragen bij een natuurdrogist. Probiotica zijn supplementen die goede bacteriën bevatten, waardoor je bacteriekolonie in je darmen wordt versterkt. Deze kun je ook bij een (natuur)drogist kopen. Let wel op de ingrediënten. Kies een merk dat zo min mogelijk toevoegingen heeft en voornamelijk uit bacteriën bestaat. Puro is bv een goed merk of Solgar, It’s Pure, Golden Naturals.

 • Hey mensen. Ik had een aantal jaren lang eczeem om mijn hele nek en toen verscheen het op steeds meer plekken. Heel erg toevallig ben ik er achter gekomen dat extra virgin koskosnootvet, (geen olie) met enkel 100% biologisch en geen andere toevoegingen, hielp!!! Ik smeerde het erop en het was weg!!! Sommige plekken moest ik vaker op smeren en na 3 of 4x waren ze ook daar weg. Ik heb ze nooit meer terug gekregen. Please probeer het ook mensen. Het hielp mij echt en je hebt niks te verliezen. Maar koop wel de juiste kokosnootvet zoals ik beschreef anders kan je worden teleurgesteld. Iets daarvoor had ik ook resultaat gehad met stukjes gesneden knoflook eroverheen te smeren (1 a 2 minuten lang), maar dat was erg pijnlijk en werd eerst heel erg rood/blauw tot het uitdroogde en alles in harde stukjes er af viel (3 weken geloof ik). Maar koskosnootvet extra virgin had allerbeste resultaat (je kan met dat potje ook gewoon eten voorbereiden enzo. Hoorde van mijn collega dat haar kindjes ook last hadden vd eczeem, heb haar verteld vd kokosnootvet en ze vertelde mij dat ze er ook van af zijn. Dus ik wil het zoveel mogelijk verspreiden zodat het hopelijk zoveel mogelijk mensen kan helpen.

 • Forever living mensen zweren bij hun producten op basis van aloe vera. Maar als je gaat googlen op hoeveel mensen allergische reacties krijgen van producten met aloe vera in, dan zou ik dit niet adviseren bij een eczeem huid met alle gevolgen van dien, ook al staat aloe vera bekend om de kalmerende werking. De meeste mensen verdragen geen aloe vera. Je schreef dat kokosolie niet goed voor je eczeem was…ik denk niet dat de kokosolie je huid verslechterde, maar dat iets anders de oorzaak was. Minerale oliën, verwerkt in de meeste crèmes die huidartsen / dermatologen voorschrijven, komen minerale oliën voor die juist het probleem van eczeem verergeren. Op moment van smeren verzacht het, maar daarna zijn de klachten des te erger. Het sluit namelijk de huid af, waardoor de huid bij verhoorning niet de prikkel krijgt om nieuwe huidcellen aan te maken en de huid juist steeds schraler en dunner wordt!!!! Bij een huid met eczeem heb je meer baat met honing! Maar ook 100% puur kokosvet. Als anti aging specialiste ben ik van dat principe dat alles wat men niet eten kan, men feitelijk ook niet op de huid moet smeren!

  • Hai Marcella, dankjewel voor je aanvulling. Altijd een goede reminder dat je de eerste keren goed moet opletten met een nieuw product. Het lijkt of het erg persoonlijk is wat kan en niet kan (van honing krijg ik juist een droge huid bijv). Interessant!

 • Hoi allemaal,

  Ik hoop iemand te kunnen helpen met mijn ervaring. Ik heb al een jaar last van eczeem op mijn gezicht met de meest vervelende symptomen als jeuk, bultjes, droogte en roodheid. Heb een tijd terug elke 2 maanden cortisonen moeten slikken voor 4 dagen met een afbouwschema. Maar toen vertelde mij iemand om verse komkommer water met een watje op het gezicht te deppen 2 tot 4 keer per dag. Geloof mij het heeft wonderen bij mij verricht, het werkte zelfs sneller dan cortisonen tabletjes. Ik blend een paar komkommers en zeef het in een glazen pot voor een paar dagen of in een ijsvorm in de vriezer zetten en elke keer een blokjes laten smelten en deppen. Maar ik deed het liefst vers. Het gaat je huid enorm verbeteren en hydrateren. Proberen waard dus 😉

  Groetjes Lucia

  • Dank je, Lucia, voor het delen van je verhaal. Wat mooi dat zoiets simpels als komkommer zoveel heeft geholpen. Fijn dat je een manier hebt gevonden om je eczeem te verminderen. Bedankt voor jouw tip, dit gaat zeker ook andere helpen 🙂 Dank je 🙂

 • Ik heb ook last van een soort eczeem rondom myn mond ik zet vaseline of kokosolie maar dat help niet echt na het lezen van al de reacties wil ik nu wel de aloevera proberen hoop dat het helpt. Zit er al zes maanden mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *