Voeding en gedrag

Al een hele tijd ben ik erg geïnteresseerd in de relatie tussen voeding en gedrag. Zelf merk ik duidelijk verschil in hoe ik mij voel na een tijdje gezond of ongezond eten. Des te blijer werd ik dan ook van het boekje  van Gert Schuitemaker over dit onderwerp. Hij heeft zich zeer grondig verdiept in het onderwerp :-).

Gert Schuitemaker gaat in zijn boek in op 8 vragen:

 1. Leidt een hoge consumptie van frisdranken en vette hap tot alcohol- en drugsmisbruik?
 2. Zijn gedragsziekten te behandelen met gezonde voeding en voedingssupplementen?
 3. Heeft voeding invloed op de leerprestaties op school?
 4. Worden mensen minder agressief door voedingssupplementen?
 5. Zijn jonge kinderen met ADHD beter geholpen met voeding dan met Ritalin?
 6. Heeft de voedselkeuze van moeder en zuigeling invloed op gedrags- en leerproblematiek later?
 7. Wordt een pillengeneratie gecreëerd door afhankelijkheid van legale en illegale drugs?
 8. Kunnen gezonde voeding en voedingssupplementen zinloos geweld op straat verminderen?

Alle uitspraken die worden gedaan zijn op basis van wetenschappelijk onderzoek. Het één wat sterker dan het andere, allemaal goed beschreven in het boek

Voeding van invloed op gedrag

Dit boek geeft mijn inziens heel goed weer hoe belangrijk een goede voedingsstatus (en daarmee ook gezondheid) is op gedrag. Dus dan wordt des te duidelijker hoe belangrijk een goede voedingsstatus van een aanstaande moeder is, voorafgaand, tijdens en na de zwangerschap (tijdens de lactatieperiode). Sowieso natuurlijk het belang van gezonde voeding tijdens de jeugdjaren en liefst je hele leven. Ook de invloed van het gemis aan essentiële voedingsstoffen op het brein en dus ook het gedrag wordt in dit boekje mooi beschreven.

Voeding bij problematisch gedrag

Het geeft mijn inziens ook aan dat ook in bijv. wijkwerking rondom jongeren met problematisch gedrag, ook de voeding standaard mee genomen zou moeten worden in het hele plaatje. Ook in gevangenissen worden duidelijke resultaten behaald. Daar zijn ook al vele onderzoeken meegedaan. Hopelijk wordt dit ook meer geïntegreerd.

Overige stoffen

Enige puntje wat ik miste in het boek is dat naast gemis aan voedingsstoffen, mensen ook last kunnen hebben van andere dingen die invloed hebben op gedrag. Paar voorbeelden zijn: de vele giftige stoffen in ons milieu en leefomgeving, elektromagnetische straling, na of bijwerking ervaren van bijv. medicatie, narcose, vaccinaties en bijv. gebrek aan ontspanning en zo ongetwijfeld nog veel meer.

Desalniettemin geeft dit boek heel duidelijk aan hoe belangrijk voeding is. Ook zal je veel meer aan kunnen als je optimaal gezond bent, dan als je al flinke tekorten hebt.

Het boek telt 94 pagina´s, leest supermakkelijk weg en kost €16,80. Te koop bij de boekhandel en online shops.

 

7 Comments

 • “Zijn jonge kinderen met ADHD beter geholpen met voeding dan met Ritalin?”
  In veel van dergelijke boeken wordt ADHD enkel aan (jonge) kinderen gelinkt. Toch zijn er ook zat volwassenen met dit probleem. Ik vraag me dan dus af of dit verhaal ook van toepassing is op volwassenen met ADHD.
  Verder lijkt het me een zeer interessant boekje, ik ben het al eens eerder ergens tegengekomen.

  • Ik kan niet sprekenvoor alle adhders maar wel voor mezelf. Ik heb adhd en had gehoopt met suikervrij eten geen medicatie meer nodig te hebben. Helaas heeft het niet dit effect, maar ik voel me zonder meer beter! Ik denk echter dat er ook een greop kinderen/volwassenen zijn die geen adhd hebben als neurologische ziekte, maar door middel van leefomgeving, voeding en dergelijke. Die groep schijnt bij meerdere onderzoeken symptoomvrij te raken. Maar doordat adhd vooralsnog alleen op basis van symptomen wordt vastgesteld belandt deze groep ook in het adhd wereldje en de daarbijhorende medicatie. Ik zou als arts eerst het eetpatroon aanpassen en de leefomgeving proberen te optimaliseren alvorens medicatie in te zetten.

   • Het lijkt me zeer zinvol om de leefwijze van het gezin door te lichten en tegelijkertijd de voeding. Het is toch al jaren bekend dat suikers (vooral het vele snoepen dat jonge kinderen teveel doen) En niet te vergeten de frisdranken vooral de cola. Helemaal eens met het artikel.

 • Heel interessant. Ik voel me ook zeker beter met goede voeding. Niet alleen meer energie, maar ik voel me ook rustiger en ik kan mentaal meer hebben. Onlangs ook een artikel gelezen over het belang van goede voeding tijdens een zwangerschap, dat verbaasde me heel erg. Er is zoveel belang aan de juiste voeding, dit is echt essentieel. Ik denk ook dat als meer moeders daar op zouden letten, het veel problemen voorkomt.
  Daarnaast is het, denk ik, ook wel dat je moet kijken naar de oorzaak van bepaald gedrag. Een kind kan zich bv ook agressief gedragen door teveel prikkels in zijn/ haar omgeving. Ik zou dus wel altijd verder kijken dan voeding alleen, maar dat het invloed heeft, ben ik zeker van overtuigd. Dit kwam ook naar voren in het programma van Jamie Oliver: FoodRevolution. Hij zorgt er bij basisscholen en middelbare scholen voor dat de kinderen meer groentes en fruit eten en minder suikers (kinderen krijgen daar bv kipnuggets of pizza als lunch en donuts als ontbijt!). De juffen gaven aan dat kinderen zich veel beter konden concentreren en zich veel beter gedroegen. Dat soort bewijs zegt toch genoeg.

 • Ik ken persoonlijk iemand die vrij vaak een kort lontje had. Had. Tot hij magnesium ging slikken. Magnesium verbruik je in stress situaties. Nu zijn magnesiumlevels weer op peil zijn is hij veel minder snel boos!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *