Hoe #verspillingsvrij ben jij? + 6 tips

Hoe #verspillingsvrij ben jij? Gister was ik bij het kick off diner van de nieuwe campagne #verspillingsvrij van de stichting Samen tegen Voedselverspilling. Wisten jullie dat er gemiddeld 41 kilo per persoon per jaar aan voedsel wordt weggegooid? Het doel van de campagne is om dit in 2030 gehalveerd te hebben. Best een streven 😉

Toen ik meer met voedselverspilling bezig ging, merkte ik pas hoe veel ik eigenlijk weggooide. En ook hoe het soms nog best wat ‘omdenken’ kost om dit te veranderen. Ja, natuurlijk kun je de kliekjes op tijd opeten, of dingen invriezen. En dan niet vergeten, he. Maar hoe zit het dan met die halve bordjes havermout wanneer de kinderen even geen honger hebben, al die broodkorsten en halve, vergeten ingrediënten?

Nog best een zoektocht. Maar, zeker na gisteravond, heb ik nieuwe inspiratie en passie gevonden om me hierin te verdiepen. Dus vandaag heb ik direct een broodpudding in elkaar geflanst met die halve bordjes havermout, wat overgebleven fruit, korstjes en kapjes. Houd Voedzo in de gaten, want die recepten gaan volgen.

Ik heb alvast deze 6 tips voor je, die gister tijdens het diner ook centraal stonden.

 1. Check je voorraad. Wat moet eerst op?
 2. Maak een planning en boodschappenlijst.
 3. Kook precies genoeg.
 4. Gebruik je zintuigen bij de THT datum. Kijk, ruik en proef!
 5. Zet je koelkast op 4ºC.
 6. Weet waar je eten het best bewaart.

Hoe vaak ik de afgelopen maanden niet dacht ‘ik heb echt niks meer in huis’ en toen nog een keer béter keek, en erachter kwam dat ik zeker nog 3 diners kon koken. Mijn koelkast stond op 5 graden, dus die probeer ik nu op 4 te krijgen. Dan blijven de spulletjes langer goed. Ik heb al best wat stappen gezet en er is ook nog een gróte ruimte voor verbetering.

Waarom ik dit zo mooi vind? Het is goed voor het milieu, goed voor je portemonnee, goed voor je gezondheid én het is een gezonde manier van leven. Continu maar kopen en weggooien is dat namelijk niet. Uiteraard is het niet het idee dat je het dan maar opeet, in plaats van weggooit. Jij bent tenslotte ook geen prullenbak. Om die reden hebben wij thuis best vaak restjes.

Ik heb zo’n vermoeden dat er veel recepten aan zitten te komen 🙂 Ik heb er zin in!

9 Comments

 • Bijna iedere week maak ik een grote pan soep van de groente resten in de koelkast. Vast heb ik altijd knolselderij en wortels (wat langer houdbaar is) die ik erbij gebruik. Van alle groenten kun je soep maken.
  Het afval van bv spruiten en witlof en kliekjes geef ik aan de 3 kippen. Die belonen ons elke dag met 3 eitjes. (Waar je ook weer een groente (restjes) omelet van kunt maken)

 • Leuk stukje inderdaad. Ik heb mijn koelkast op 5 graden staan. Ik zal hem lager zetten. Kijken wat dat oplevert.

  Daarnaast heb ik bij het koken altijd stukjes groenten over, de schil van een ui, knoflook aardappelen of zo. Puntjes van wortelen, kapjes van paprika. Noem maar op. Deze restjes Vries ik in en als de zak vol is – ongeveer een kilo – dan maak ik hier bouillon van.
  Dit vries ik weer in, in verschillende oortjes. Zo kan ik het gebruiken voor soep, jus en sausen op extra smaak mee te geven.

  Overigen heb ik dit niet zelf bedacht, maar heb ik van tasty filmpjes.

 • Goed punt! Ik werk met een weekmenu en boodschappenlijst, het werkt fantastisch voor ons. Ik ervaar met deze manier wel het nadeel dat ik niet erg flexibel kan zijn als er spontaan iemand blijft eten. Daar wil ik nog eens iets op verzinnen.
  Restjes die in de oan overblijven, vinden bij ons altijd wel een weg. Maar als ze op het bord overblijven, vind ik het niet zo smakelijk om het te ‘hergebruiken’. Zeker met kleintjes, die kunnen zo heerlijk kwijlen;-) Ik vraag me af hoe jij dat deed met je broodpudding

  • Wat slim! En dat snap ik wel ja, ik vind het ook fijn als er plek is voor meer! Wat betreft kwijl, dat doe ik inderdaad niet. Met kleintjes is er een gedeelte wat gewoon is wat het is, in mijn beleving dan 😀 De broodpudding had ik alleen met kwijlvrij brood gedaan. Ik kan daar ook geen info over vinden. Hygiene enzo, terwijl dat met kleine kinderen best een grote factor is 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *