Ik ben wie ik moet zijn, waar ik moet zijn, hier, nu :)

Dit wordt mijn laatste blog…. Waarbij ik meteen even duidelijk wil maken dat ik 1 van de bloggers ben van Voedzo, dus wees gerust, dit betekent niet het einde van Voedzo, maar wel het einde van mijn bijdrage aan deze site. Ik vind het heerlijk om te bloggen en vooral om kennis te delen en om mensen aan het denken te zetten. Voorheen had ik nog wel eens moeite met bloggen / vloggen / social media omdat ik zag dat het vaak werd ingezet om een imago te bouwen. Daar ben ik niet van. Ik denk niet dat het gaat om wie je bent en wat je hebt, maar om wat je doet en of je lief bent voor de wereld. Maar goed, dat is mijn idee :).

Kijk mij eens

Ik zag dat Twitter, Instagram en Facebook vooral werd gebruikt om de wereld te laten zien hoe goed je het wel niet voor elkaar had en als het even tegenzat om medelijden te krijgen. Dit gaf mij vaak een scheef beeld van de wereld. Een wereld waarin alleen strakke, slanke vrouwen lopen waarbij hun haar altijd perfect zit en die altijd in de meest perfecte trendy outfits lopen zonder een pukkel op hun gezicht. Ik kan me best onzeker voelen bij het zien van dat soort vrouwen. Ik heb namelijk zeer regelmatig een pukkel op mijn gezicht (soms meerdere en hmm, niet alleen op mijn gezicht), ben niet heel slank, heb pluizig haar en geen gebruind huidje. Dus kreeg ik het gevoel dat ik niet voldeed en kreeg de neiging om mijn outfits aan te passen, alleen met blote benen de deur uit te gaan als ik tanning spray had gebruikt… Tot dat ik, gelukkig maar, steeds meer leerde dat ik gewoon mij mag zijn en dat het zelfs wel leuk kan zijn om uniek te zijn. En ik weet het, het is makkelijker gezegd dan gedaan.

Het is niet eerlijk!

Pas nog heb ik staan huilen na het kijken van een vlog waarin iemand even de nieuwe aanwinst tassen toonde, waarna ik dan altijd even het merk google om te zien hoeveel die tassen dan wel niet kosten, waarna ik dus de conclusie trok dat daar even aan een slordige 600 euro stond… en dan gaat het over tassen gekocht in de sale! Ik kan dat soort geld niet uitgeven, althans niet aan tassen. Goed, eerlijk is eerlijk, ik kan het wel, maar wil het niet, want dan heb ik geen geld over voor andere dingen, zoals misschien eens een nieuwe laptop of planten voor in de tuin. Maar deze persoon kan ook dat soort dingen betalen en dan word ik even verdrietig en vind de wereld niet eerlijk.

Realistisch

Gelukkig is manlief heel realistisch en herinnert mij eraan dat bezittingen niet gelijk staan aan iemand zijn geluk en vraagt of ik gelukkig ben. Ja, kan ik dan antwoorden, ik ben gelukkig. Ik ben gelukkig met mijn Claire’s rugzakje van 25 euro, mijn blousje van de Primark en mijn vakanties naar Engeland. Maar vooral gelukkig met de geweldige man die ik heb, het heerlijke huis waar we in kunnen wonen en de 6 grappige katjes (mama + 5 zoons) die daar met ons wonen. Ik leer steeds meer dat ik gewoon mezelf mag zijn en dankbaar kan zijn voor wat ik heb en wie ik ben. Dat het niet uitmaakt als ik een bepaald populair televisieprogramma niet volg of op de hoogte ben van voetbal. Dat ik mijn weekenden thuis mag doorbrengen met een boekje, wat tuinieren / klussen en tekenen.  Ik gebruik daarom de mantra in de titel van dit blog om mezelf eraan te herinneren dat het goed is zoals het is, ik doe niks fouts. Positief denken heeft mij enorm geholpen. Negatieve gedachten vervangen door positieve. We kunnen heel streng zijn voor onszelf en mogen dus best wat liever zijn voor onszelf. Zeg af en toe dat je van jezelf houd, dat je trots bent op wie je bent en wat je hebt bereikt, dat je een mooi persoon bent. Want we doen tenslotte allemaal maar gewoon ons best. En nogmaals, het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar je mag gewoon jezelf zijn.

Go with the flow

In mijn zoektocht naar hoe jezelf te zijn, heb ik geleerd emoties niet te verdringen. Dat klinkt wat tegenstrijdig met negatieve gedachten vervangen, maar hierbij gaat het er meer om dat je niet alleen maar probeert blij te zijn en jezelf niet toestaat om verdrietig of boos te zijn. Je mag gewoon af en toe boos zijn of verdrietig of bang, verzet je er niet tegen, maar laat je er ook niet door meeslepen. Ja, makkelijk gezegd…hihi. Bij mij helpt het als ik even bewust ben van de emotie, dus ik sta er echt even bij stil. Wat voel ik? Waarom? Hoe komt dit? Daarna zeg ik iets tegen mezelf in de trant van: “je mag hier best even boos om zijn” of “het is logisch dat je nu verdrietig bent” en daarna laat ik het los. Om iets los te laten kan het helpen dit te visualiseren. Ik denk bv aan een papieren bootje in een kalm riviertje en leg daar dan de emotie in en laat het bootje wegvaren.

M&M’s!!!!

Op het gebied van voeding heb ik steeds meer geleerd mijn eigen weg te kiezen. Toen ik met suikervrij eten begon ging ik echt all the way. Helemaal geen suiker, zelf koekjes bakken of chocolade maken. Ik raakte nog niks aan waar suiker in zat. Ik las allemaal sites en boeken, wilde overal aan meedoen, als ergens werd genoemd dat kokosolie goed was, ging ik het gebruiken, stond er dat brood slecht was, ging ik dat vervangen. Mijn man waarschuwde op een gegeven moment dat ik wat aan het doorslaan was. Zou het komen doordat ik mijn eigen oliebollen meenam op visite op Oudejaarsavond…hihi…;). Ook kreeg ik gewoon weer heel veel trek in M&M’s en dat soort dingen. En toen ging het even bergafwaarts…hihi… Ik ging weer van alles eten waar ik voorheen nog geen eens bij in de buurt kwam. Deze fase werd opgevolgd door een meer gebalanceerde fase. Maar ik zal gewoon eerlijk zeggen: ik eet gewoon chocolade met suiker!!! Ja, ik zeg het maar ronduit en ik schaam me er niet voor (of toch een beetje 😉 )….. Dat vind ik dus het lastige, dan zie ik van die blogs van meiden die alleen maar bloemkoolpizza en dadelchocolade eten en helemaal fit en slank zijn en dan krijg ik het gevoel dat ook te moeten… anders ben je toch een loser en houd je niet van jezelf en heb je geen discipline en wil je niet het beste…

Best gezond

Of… nee, dat hoeft niet, vind ik althans. Ik denk dat ik gezond eet en gezond leef en dat er plek is in mijn voeding voor croissantjes, appelflappen en chocolade. Want ik weet ook dat ik veel groente en fruit eet, volkoren ontbijtjes en lunch eet en de hoeveelheid suiker in mijn voeding is beperkt. Ik drink geen liters cola, ga niet naar de McDonalds, dus ik vind dat ik het zo goed doe en wil gewoon tevreden zijn met hoe ik het doe. En wie weet ga ik van de zomer heus een keer een McFlurry halen, als ik daar blij van word…

Dus ja, zijn wie je bent, dat ben ik aan het leren en het gaat me steeds beter af. Vooral ook omdat het veel beter voelt, vrijer, rustiger, gelukkiger. Mooi toch?

En dus ben ik social media ook op een andere manier gaan waarderen, het delen van ideeën en tips met elkaar, elkaar opbeuren en helpen, lachen met elkaar, grapjes maken, mooie momenten delen, herinneringen creëren. En de negatievelingen die alleen rare of neerhalende comments posten negeer ik gewoon. Daar ben ik ook beter in geworden: focussen op het moois. Misschien een beetje naïef prinsessengedrag, maar ik ben weer even eerlijk: ik weet niet hoelang ik op deze aardbol mag rondlopen en de tijd die ik heb wil ik graag aangenaam doorbrengen. Tuurlijk is het goed om je hard te maken tegen onrecht en te vechten voor het milieu, maar ik wil ook graag genieten van het leven zolang dit kan.

Keuzes maken

Ik heb er dus ontzettend van genoten om te bloggen voor Voedzo de afgelopen jaren. Echter merkte ik dat de blogs minder werden gelezen en heb ik de afweging gemaakt om er mee te stoppen. Ik wil mijn vaardigheden met tekenen en schilderen verbeteren en wil daar meer tijd aan kunnen besteden. En aangezien ik net als ieder ander maar 24 uur in een dag heb zitten, moet je soms keuzes maken waar je die tijd aan besteedt.

Graag wil ik de Voedzo lezers bedanken voor uiteraard het lezen van blogs, maar ook voor het delen van de informatie, het reageren en toevoegen van tips. Daarnaast wens ik iedereen graag toe dat ze zichzelf zijn of worden en durven te tonen. Ik zie helaas voorbeelden van vrouwen twee keer mijn leeftijd die onzeker zijn, achterdochtig en zich houden aan opgelegde regels die niet uit hun eigen hart komen. Dat vind ik toch verdrietig, maar iemand moet zelf tot de ontdekking komen dat ze niet volledig zijn zoals ze willen zijn en daar moeten ze zelf dus iets aan veranderen. Verander alleen als je het zelf wil, niet omdat andere mensen iets doen of het van je verwachten. Het is moeilijk om te vechten tegen de druk die mensen kunnen opleggen, maar vraag je dan ook af: wil je wel met dit soort mensen omgaan? Kies jouw pad, ook al is dat het minst belopen pad en ben je soms alleen, weet dat er altijd ergens iemand is die even met je mee wil lopen.

Liefs Rachel en wie weet tot ziens, het is tenslotte een klein wereldje 🙂 <3

26 Comments

 • Amen! Je hebt helemaal gelijk. Jezelf zijn is de mooiste persoon die je kunt zijn. Succes met de rest van je leven en met jezelf zijn.

 • Wat een prachtig verhaal Rachel! En zo waar…..als we dat alle mensen maar eens duidelijk konden maken..veel plezier met de nieuwe dingen die je gaat doen, ik heb genoten van je blogs.

  • Dank je. Soms heb ik wel het gevoel dat ik mensen door elkaar wil schudden en hen wil stoppen met hoe ze leven, maar het is niet aan mij. Je kunt anderen inspireren en hopen dat anderen ook tot inzichten komen die hen verder helpen.

 • Supermooi en inspirerend verhaal. Het verwoordt goed mijn eigen proces en “worsteling” met voeding en gevoelens over mijzelf in het algemeen. Ik wens je het allerbeste toe!

  • Het kan inderdaad soms een worsteling zijn, maar eigenlijk is dat ook goed, dat geeft aan dat je ermee bezig bent, er aan werkt en uiteindelijk er sterker uitkomt 🙂 Het allerbeste!

  • Gelukkig, dat doet me veel plezier. Mooi dat je het woord shalom gebruikt, dat is precies wat ik bedoel. Jij ook veel shalom gewenst 🙂

 • Succes Rachel! Geniet van je artistieke vrijheden 🙂
  Ik wou nog even één boost toevoegen aan je zelfvertrouwen: omdat ik met mensen werk leer ik onze ‘mensheid’ best wel van dichtbij kennen. Op basis van die ervaring kan ik alleen maar zeggen dat je trots mag zijn op het feit dat jij verstandige keuzes kan maken in je leven. Dat jij je primaire reactie los kan koppelen van actie en dat je tevreden kan zijn met wat je hebt (en echt, volgens mij ben je al heel rijk). Vloggers die voor 600 euro aan tassen hebben staan en daar over vloggen zijn:
  – Goed gesponsord door fabrikanten omdat ze veel views hebben, die tassen hebben ze waarschijnlijk gekregen om reclame te maken.
  – helemaal niet zo rijk en geven waarschijnlijk hun geld uit aan de verkeerde dingen. Schulden op afbetaling, iemand?
  – Walgelijk materialistisch
  – er op uit om onzekere vrouwen en meiden de ogen uit te steken voor het opblazen van hun eigen ego. Not the way to go, sister.

  • Hoi Else, wat lief dat je dat zegt, dank je, dat doet me veel goeds 🙂 Het is inderdaad een materialistische wereld waar mensen hun identiteit koppelen aan de spullen die ze hebben. Dus met een bepaalde tas ben je een trendy en dus een interessant persoon… Gelukkig ben ik aan het ontdekken dat het daar niet om gaat. Al heb ik dit heel mijn leven wel gedaan, ik deed van alles om maar aardig gevonden te worden. Niet meer! 🙂
   Bedankt voor je reactie.

 • Ohja, nog één tip: luister naar het nummer van Baz Luhrmann: everybody is free (to wear sunscreen) en heb ff extra aandacht voor de tekst. Heel verfrissend!

  • Echt leuk dat je dit noemt, ik vind dat een heel bijzonder nummer en een tijd terug heb ik dan ook de lyrics opgezocht en bewaard, spectaculaire tekst! En tijdloos…

 • Fijn voor jou, jammer voor ons. Heb met plezier je stukjes gelezen, een verfrissende afwisseling op het blog. Het ga je meer dan goed!
  Groetjes, Tamarinde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *