Hoe praat jij tegen jezelf?

Hoe praat jij tegen jezelf?
28 april 2020 sharon

Een belangrijk onderdeel voor intuïtieve eters is hoe we tegen onszelf praten. Het is natuurlijk fantastisch als je jezelf prachtig mooi vindt, maar wat als je dat niet zo ziet?

Hoe je jezelf ook ziet, je zult begrijpen dat je eruit ziet zoals je eruit ziet. Er zijn dingen waar je invloed op hebt en dingen waar je geen invloed op hebt. Mijn dochter wil graag lichtblond haar maar ze heeft donkerblond. Hoewel ze ooit een leeftijd zal hebben dat ze dat kan verven (daar is haar invloed) zal haar haar nooit lichtblond worden uit zichzelf (ze heeft donkerblond gekregen).

We hebben allemaal onze eigen bouw, ons lichaam is goed in bepaalde dingen en minder goed in andere dingen. Lange mensen hebben meer kans om goed te zijn in basketbal en kortere mensen hebben meer voordeel in krachtsport.

We zijn gewoon allemaal heel uniek, zo ook ons lichaam. Ik heb een tijdlang gedacht dat mijn lichaam gewoon moet doen wat het moet kunnen, volgens de norm. Ik vond het vervelend dat ik astma heb en ik nam mijn medicijnen gewoon niet. Gevolg: ik nam het risico blijvende schade op te lopen aan mijn longen. Niet echt verstandig, ook niet echt behulpzaam voor mezelf. Soms wil je dat dingen anders zijn, maar zijn ze het niet.

Je kunt binnen je invloed proberen of je iets kunt doen. In mijn geval heb ik verschillende diëten uitgeprobeerd en verschillende tests ondergaan om te kijken of er een oorzaak te vinden was of een manier om de klachten te verminderen. Sommige mensen vinden dan een antwoord, ik niet. Mijn antwoord is leren omgaan met astma en met medicijnen, hulp van artsen, beweging en gezond eten het onder controle te houden op een veilige manier.

Soms kun je iets, en soms kun je weinig.

Zo werkt het met alles rondom onszelf als persoon, ook ons lichaam. Misschien had je net als ik liever gehad dat je lichaam bepaalde dingen wel kon. Misschien zou je liever geen pukkels hebben, wil je liever een andere neus, oren, lippen, etc. Misschien zou je liever anders ouder worden. Minder rimpels, meer elasticiteit in je huid, etc.

Of je jezelf fantastisch vindt of niet, je kunt er altijd voor kiezen om met respect over jezelf te praten, en naar jezelf te spreken. Hoe praat je tegen jezelf? Welke gedachten accepteer je en welke niet? Is je visie vertroebeld door al het negatieve wat je ziet, waardoor je eigenlijk niet meer positief naar jezelf kunt kijken? Zit je vast in zo’n negatieve cyclus?

Onderzoek hoe jij tegen jezelf praat. Vraag jezelf af:

  • Zou je dit tegen een goede vriendin zeggen?
  • Wat zou je ervan vinden als jij hoort dat een goede vriendin dit tegen zichzelf zegt?
  • Zou je dit tegen je moeder zeggen?
  • Wat zou je ervan vinden als jij hoort dat je moeder dit tegen zichzelf zegt?
  • Zou je dit tegen je dochter zeggen?
  • Wat zou je ervan vinden als jij hoort dat je dochter dit tegen zichzelf zegt?

Sta erbij stil en bedenk waar je nu staat. Hoe praat je tegen jezelf en hoe zou je dit eigenlijk graag zien? Waar zou je willen zijn? Hoe zou je dat kunnen doen?

Wil je meer leren over intuïtief eten? Doe onze gratis training en ontdek wat jij eraan kunt hebben! Meld je hier aan.

Image by PIRO4D from Pixabay

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*