Ja maar, wat als ik aankom?!

Ja maar, wat als ik aankom?!
14 mei 2020 sharon

Intuïtief eten draait om het zorgen voor jezelf, met eten en eigenlijk ook een heleboel andere factoren. Het is eten wanneer je honger hebt, slapen wanneer je moe bent, rust hebben wanneer je daar behoefte aan hebt, drinken wanneer je dorst hebt, plassen wanneer je moet plassen (DUH), sociale contacten bijhouden naar behoefte, een goed gesprek op z’n tijd, tijd om problemen, obstakels, omstandigheden te verwerken, etc.

Intuïtief eten kent geen restricties en regels. Je kunt dus eten en drinken wat je wil en waar je zin in hebt. Gezien we dit baseren op het zorgen voor jezelf, hoef je wat ons betreft geen miljoen roze koeken te eten (probeer het eens, ben je vast genezen 😉 ). Je kunt doen en laten wat je wilt, maar niet alles is nuttig.

Ik wil bijvoorbeeld graag fit en gezond oud worden, voor zover dat in mijn vermogen en invloed ligt. Ik wil voor mezelf zorgen en me goed voelen. Dat betekent ook dat ik niet eet tot ik misselijk ben, want misselijk zijn is helemaal geen prettig, plezierig gevoel. Het betekent dat ik soms een salade eet en soms brood. Dat ik soms een tosti met heel veel kaas neem, en soms voldoende heb aan een lichte maaltijd.

Veel mensen vinden dat superspannend. Want het is dan toch onmogelijk dat je niet ontzettend aankomt?! Hoewel dat meestal allemaal wel meevalt, is dat niet waar ik het nu over wil hebben. De angst om aan te komen zit in de weg om echt intuïtief te kunnen eten. Er zullen stemmetjes in je hoofd blijven die zeggen: ja maar wat als? En misschien veroordeling: dan word je nog dikker, lelijker, groter, verschrikkelijker! Niet prettig om naar te luisteren en ernaar luisteren voedt die angst des te meer.

Misschien kom je wat aan. Wie weet. Wist je dat je op lange termijn van diëten ook vaak meer aankomt van afvalt? Als je dat dieet weer uit het oog verloren bent, kan het goed zijn dat je weer naar je normale gewicht gaat, of zelfs een beetje meer. Terwijl je de angst vaak niet ervaart wanneer je een dieet begint, maar wel als je erover nadenkt alle regels en restricties los te laten.

Anyway.

Misschien kom je een beetje aan als je jezelf toestemming geeft om chocolade te eten. En oliebollen. En roze koeken. Het kan. Het hoeft niet. Maar het kan wel.

De vraag is eigenlijk vooral.

Wat brengt vrijheid je? Wat geeft het je om een relaxte relatie met eten te hebben? Wat kun je winnen? (dit lijstje is op basis van mijn persoonlijke ervaring)

Misschien wel meer avontuur.

Meer zelfverzekerdheid.

Meer genieten.

Meer plezier.

Mooie relaties.

Meer jezelf zijn.

Meer liefde.

Meer spontaniteit.

Lekker mooie herinneringen maken.

Nog meer genieten.

Ik denk altijd aan het voorbeeld op het strand. Kunnen we niet zo met onszelf en ons nare lichaamsbeeld bezig zijn, dat we helemaal vergeten te genieten van de kostbare tijd samen, met het zonnetje op ons gezicht en spelende kinderen, die onbezorgd zandkastelen graven en door het water rennen. Wat zou het inhouden als we op sommige momenten een beetje meer zoals de kinderen zouden kunnen genieten, spelen en gewoon kunnen zijn?

Niemand denkt als ‘ie oud is, had ik me maar wat meer zorgen gemaakt om die 10 extra kilo die ik meedraag. Had ik maar nog meer naar m’n negatieve zelfbeeld geluisterd! Had ik maar altijd mijn volledige lichaam bedekt omdat het veel te lelijk is allemaal.

De vraag is vooral: waar zou je wél spijt van hebben? Wat zou je anders willen? Wat zou je missen?

Ben je benieuwd wat intuïtief eten voor jou kan betekenen? Doe onze gratis training en ontdek wat voor verschil het kan maken in jouw leven.

Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*