Moeite met gezond eten in moeilijke, stressvolle tijden

Moeite met gezond eten in moeilijke, stressvolle tijden
25 april 2020 sharon

We zitten inmiddels alweer een aantal weken voornamelijk thuis vanwege corona. Dat kan best een uitdaging zijn. Iedereen ervaart het ook anders. De één vindt het eigenlijk best heerlijk, de ander heeft financiële stress, of maakt zich zorgen om de gezondheid van geliefden. En feit is dat er ook een heleboel mensen zijn die nu iemand moeten missen vanwege het overlijden.

We zitten allemaal in dezelfde storm (corona) maar we zitten niet allemaal in hetzelfde schuitje. Iedereen gaat er op een eigen manier doorheen. De één vrij veilig op een groot schip, in rust, en de ander in een roeibootje die elk moment kan omkiepen.

Gezond eten, gezond bewegen en voor jezelf zorgen zoals jij dat graag ziet kan een uitdaging voor je zijn. Of je nou sociale contacten mist, de aanwezigheid van collega’s, je sport, of je enorm zorgen maakt om je baan, onderneming of financiële toekomst.

In een storm is het ok om gewoon te blijven staan. Als je in deze storm op een cruiseship zit, kun je misschien heerlijk genieten, kijk je soms wat om je heen wat er gebeurt, en ga je weer verder met je boek, nieuwe training of ander soort verrijking. Als je meer in dat roeibootje zit dat dreigt onder te gaan, dan is het logisch dat je nu niet jezelf aan het verrijken bent met een prachtige roman, heerlijk ontspannen jezelf Japans aan het leren bent. In dat roeibootje probeer je te overleven en is het geen moment om te groeien en jezelf te verrijken, dat lukt gewoon niet. Je wilt overleven.

Elk seizoen kent zijn eigen passende omstandigheden. In dat roeibootje kun je doen wat je kunt, maar veel dingen kosten teveel energie. Even terug naar eten en voor jezelf zorgen. Als je in een roeibootje zit, is het ok om zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen, maar het is ook niet meer dan logisch dat dat er anders uitziet dan wanneer je op een groot schip bent.

Het is normaal dat je tijdens deze storm wat meer eet, meer snackt, wat minder beweegt en meer moeite hebt om positief te denken. Het is normaal om te eten uit verveling en het kan maar zo zijn dat je het nu extra lastig vindt om positief naar jezelf en je lichaam te kijken. Het kan zijn dat je eet omdat je stress hebt, ook al weet je dat het niks oplost.

Als je in deze fase zit en je voelt je ook nog eens extra schuldig en schaam je je voor je eigen (eet)gedrag, weet dan dat deze gevoelens de situatie eigenlijk alleen maar ingewikkelder maken. Accepteer dat nu is wat is. Dat je je best doet en dat dat soms beter gaat dan andere keren. Dat in je roeibootje niet per se de beste tijd is om te leren stoppen met emotie-eten.

Misschien is het een idee om te oefenen met zelfcompassie naar jezelf en je eigen situatie te kijken. Erkennen dat het een best bizarre omstandigheid is en dat het normaal is dat niet alles helemaal vlekkeloos en op rolletjes verloopt. Hoe zou dat realistisch zijn?

Erkennen dat dat niet betekent dat je er een grote puinhoop van aan het maken bent, maar dat je je wellicht bevindt in een puinhoop en dat je er het beste van probeert te maken. Dat het niet picture perfect is, bij lange na niet, is eigenlijk heel begrijpelijk.

Er komen weer tijden dat de storm stilt en je meer tijd en energie hebt om de dingen te doen waar je van geniet, waar je van tot rust komt en waar het vaarwater weer rustig is.

This too shall pass 🙂

Wil je meer leren over zelfcompassie en intuïtief eten? Doe onze gratis training en ontdek wat jij eraan kunt hebben! Meld je hier aan.

Photo by Matt Hardy on Unsplash

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*