Lavendelolie tegen hoofdpijn

lavendelHelaas, de verkoudheid heeft nu echt zijn grip op mij… Je kent het vast wel: schrale keel, kloppend hoofd, oogjes half open, verstopte neus, pijn in gewrichten. De gember- en citroendrankjes zijn niet aan te slepen vandaag ;). Wat ik echter het vervelends vind is de hoofdpijn. Althans, alles aan een verkoudheid is vervelend…

Ultieme test

Als ik het echt niet uithoud qua hoofdpijn wil ik nog wel grijpen naar een paracetamol, maar gelukkig boek ik tot nu toe goede resultaten met mijn eigengemaakte lavendelolie. Ik had deze een tijdje terug gemaakt omdat het ook rustgevend is en ik had het al een paar keer gebruikt tegen hoofdpijn. Van die hoofdpijn als je het druk hebt en te weinig hebt geslapen en dat hielp altijd goed. Maar ja, is de hoofdpijn dan minder door de olie of is het gewoon uit zichzelf weggegaan? Daarom vandaag de ultieme test, de olie gebruiken bij de verkoudheidshoofdpijn en ik moet zeggen, het werkt heel goed. Even een druppel olie op je vingers en op je slapen masseren en  dan smeer ik het nog een beetje uit over mijn voorhoofd.

Lavendel

Waarom werkt het met lavendelolie? Lavendelbloemen zijn zenuwkalmerend, verzachtend, opbeurend en brengen je humeur weer in balans. Verder werkt het ook ontsmettend, bacteriologisch en pijnstillend. Kijk, dat moeten we hebben ;). Je kunt de olie dus ook goed gebruiken bij snijwonden, brandwonden, kneuzingen, puistjes, allergieën, insectenbeten en bij keelontsteking. Doordat de olie slijmoplossend werkt, kun je het ook gebruiken bij verkoudheid en griep.

Hoe gebruik je het?

Je kunt nu geen lavendelbloemen vinden in de natuur, dus je zult gewoon een flesje etherische olie moeten kopen. Maar als de planten weer bloeien kun je zelf de olie maken. Ik geef onderaan het recept hiervoor.

Als je de etherische olie hebt, moet je het eerst mengen met een basisolie, bv jojoba-olie of gewoon olijfolie. Puur etherische olie gebruiken is namelijk te intensief voor je lijf en kan irritaties veroorzaken.

Uitwendig kun je het gebruiken door het te smeren, neem echt maar een druppeltje van je oliemix, daar heb je al snel genoeg aan. Of laat je lekker masseren als je prikkelbaar bent. Lekker relaxing 🙂

Inwendig kun je het gebruiken door er thee van te zetten. Doe hiervoor een halve eetlepel lavendelbloemen in een mok, warm water erbij, even laten trekken en zeven in een andere mok. Je hebt ook lavendelthee van het merk Leev, dat is lekker makkelijk.

Kruidenthee met Kamille en Lavendel

Andere oliën

Je kunt ook andere oliën gebruiken bij verkoudheid. Neem hiervoor een neutrale crème en meng dit met een slijmoplossende olie zoals: anijs, ceder, sandelhout, teatree, hysop. Smeer de crème dan op je borst en hals. Ik gebruik nu de chest rub van Badger Balms, erg fijn!

Zelf lavendelolie maken

Wat heb je nodig:

  • Lavendelbloemen (pluk ze op een droge, zonnige dag na het optrekken van de dauw, zorg dat ze droog zijn i.v.m schimmelvorming!)
  • Basis olie, bv amandelolie of rijstolie
  • Schone pot met deksel (bijvoorbeeld een weckpot)
  • Schaaltje om de bloemen in te verzamelen
  • Glazen flesje met dop

Pak een  lavendel takje aan het einde vast, houd het boven het schaaltje en trek voorzichtig de bloemetjes van het steeltje af. Er mogen geen steeltjes bij zitten. Doe de bloemen in een pot samen met de olie. De bloemen moeten onder de olierand blijven. Sluit de pot af en zet hem binnen of buiten op een plekje in de zon. Laat de olie twee tot zes weken zo staan. Hoe langer je de olie laat staan, hoe krachtiger hij wordt. En hoe warmer het is, hoe beter de werkzame stoffen uit de bloemen vrijkomen. Zeef de olie en bewaar hem in een glazen pot of fles (ideaal zijn van die bruine glazen flesjes waar je ook olie in koopt). De olie is ongeveer een jaar houdbaar.

 

Tags in het bericht
, , , , ,

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *