Duurzaam & Gifvrij verbouwen: muurbekleding

Duurzaam & Gifvrij verbouwen: muurbekleding
14 oktober 2016 Jeanine

Goede vloerkeuzes stonden de vorige keer centraal, deze keer pakken we die andere basis van je huis als thema; de muren. Wat zijn we prachtige opties tegengekomen in onze zoektocht naar duurzame, gifvrije muurbekleding. Ik introduceer je graag in de wereld van glinsterend mooie fijnleemstuc, natuurverf en wandkurk.

Behang helaas geen goede keus

Misschien valt het je meteen al op, maar behang past helaas niet in het rijtje. Voorheen leverde een grote behangproducent nog een eco-lijn, maar die tijd is over en het behang was ook maar in bepaalde opzichten beter dan regulier behang.  Als behang bijvoorbeeld FSC is gecertificeerd dan zegt dit nog niks over aanwezigheid van kunststoflaagjes, PVC en bleekmiddelen en/of de kwaliteit van de verf die gebruikt is. Stoffen die het binnenklimaat van je huis jarenlang negatief kunnen beïnvloeden. Wil je toch een muur bekleden met behang, ga dan in ieder geval niet voor behang met een voelbare structuur. Behang met structuur bevat vaak een laag kunststof. De beste keuze die je bij behang kunt maken is een papierbehangsoort van bij voorkeur gerecycled papier. Bij de (web)winkel eco-logisch.nl vind je een behangverf die in ieder geval vrij is van conserveermiddelen.

Fijnleemstuc

De meest bijzondere muurbekleding optie die ik ben tegengekomen is toch wel de fijnleemstuc. De grondstoffen die voor dit oeroude product worden gebruikt zijn klei en zand. Ik heb de kleuren gezien die Tierrafino aanbiedt. Het zijn enkel kleuren die ook in de natuur voorkomen. De ‘Dover wit’, één van de acht kleuren waaruit kan worden gekozen, geeft wit een hele andere, spannende beleving. Vanuit allerlei hoeken van de presentatieruimte was de witte muur weer net iets anders en je blijft kijken naar die mooie glinstering. Om de leemstuc aan te brengen moet je helaas wel behoorlijk handig zijn. Wij zouden hiervoor een professional moeten inhuren. Hierdoor is de fijnleemstuc een optie die niet meteen eruit springt als je niet heel veel budget hebt. Maar wat een geweldig product! Leem is warm in de winter en koel in de zomer. Het is antistatisch en schimmelwerend. Leem bevordert een gezond binnenklimaat.

Natuurverf

Ook een mooie optie is natuurverf. In allerlei soorten verkrijgbaar. Wij zijn verf op basis van Hollandse lijnolie tegengekomen, krijtverf en minerale verf. Aquamaryn levert de lijnolieverf en minerale verf. Amazona de ecologische krijtverf. De natuurverfsoorten zijn in vrijwel iedere gewenste kleur leverbaar. De kwaliteit is vergelijkbaar met die van reguliere A-merk verf. Het voordeel van deze natuurverven is dat zij de muur niet afsluiten. De muur kan dus nog ademen, of, in het geval een nieuwbouwhuis, haar eventuele restje vocht nog kwijt. Natuurverf is onschadelijk voor je gezondheid en het milieu. De prijs is ook vergelijkbaar met die van A-merk verf.

Wandkurk

Kurk is zo’n geweldig veelzijdig product! Wij gaan het materiaal in ieder geval inzetten op onze eerste verdieping waar alle slaapkamers zich bevinden. Kurk voelt namelijk warm aan aan je voeten en het dempt het geluid. Is dus niet meteen iedereen wakker als je ’s nachts even naar het toilet moet ;-). Precies om die geluidsabsorberende werking van kurk, wordt het ook toegepast op muren in ruimtes waar muziek wordt gemaakt. Maar omdat kurk ook gewoon erg mooi is om te zien, kun je er natuurlijk ook bijvoorbeeld één wand mee bekleden in je woonkamer. Sfeervol en warm!

Het wordt al met al nog lastig kiezen! Ben jij nog andere opties tegengekomen die je met ons wilt delen? Plaats een reactie hieronder.

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

GRATIS VoedZo Zomer Challenge

Zin in een restart met het oppakken van goede eetgewoonten?
Of houd je gewoon van recepten?

Schrijf je in en ontvang GRATIS 21 dagmenu's

START MAANDAG 3 JULI!
MEER INFORMATIE!