Pastaslierten gemaakt van pompoen (squash)

Tegenwoordig zien we steeds meer alternatieven voor pasta in de vorm van groenten. Denk aan courgette, maar die is nu uit seizoen. En in de herfst hebben we de pompoen! Van pompoen kun je namelijk ook spaghetti-achtige dingen maken. Qua structuur en zicht lijkt het op spaghetti. Natuurlijk, zoals je begrijpt, is de smaak niet exact zoals echte spaghetti. Het is namelijk pompoen. Maar toch!

Welke pompoen?

Voor de spaghetti neem je geen groene, oranje of butternut, maar de gele ovaalvormige pompoen. Deze vind je in sommige bio winkels of wellicht op de (boeren) markt. Helaas zijn ze niet vaak te koop in Nederland, vooral de groene en oranje pompoenen zijn hier verkrijgbaar, en de butternut natuurlijk. Dus als je ze ziet, grijp ze. Eigenlijk zou ik ze zelf moeten gaan telen 🙂

Hoe ga je te werk?

Je halveert de pompoen en verwijdert de pitten. Dit is moeilijker dan het lijkt, want deze pompoen is echt hard. Als het je echt niet lukt (dat is echt iets voor mij) dan kun je de pompoen ook eerst in de oven stoppen en daarna pas halveren (als deze weer wat is afgekoeld).

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de twee pompoen helften met de platte kant naar beneden in een ovenschaal. Giet een klein laagje water in de ovenschaal. Zet de pompoen ongeveer 35 minuten in de oven. Haal de pompoen uit de oven, draai de helften om en ga met een vork door de gare pompoen zodat er draden ontstaan (de spaghetti). Schraap de draden uit de pompoen. Als de pompoen nog niet gaar is of je vindt de spaghetti draden nog te taai, zet ze dan nog eventjes in de oven. De spaghetti kun je met normale saus serveren.

Iemand die het weleens met een andere pompoen geprobeerd heeft?

Join the Conversation

8 Comments

 1. says: Annemieke

  Deze pompoen soort heet ‘spaghetti pompoen’ en we verbouwen hem elk jaar in de tuin.
  Hij smaakt helemaal niet naar pompoen, vind ik, maar hij wel heeft een lekker zachte smaak.
  Als je met google zoekt op spaghetti squash vind je veel recepten.
  Hij is in Amerika blijkbaar bekender dan in Nederland.

 2. says: gerdien

  Spaghettipompoen maak ik al enkele jaren zo. Het is beter voor mij dat ik geen spaghetti eet (PCOS) maar dit is zeker een heel goede vervanging. Hij is vrij neutraal van smaak dus alle vage sausen kunnen erbij 🙂

 3. says: Maaike

  In zweden is deze variant vrij gebruikelijk, ook met wortel bijvoorbeeld. Deze pompoensooet is hier in de gewone winkel te koop. Je kunt het ook raspen koud en dan een paar minuutjes koken in water, heel simpel en lekker! Leuk om te lezen dat heel veel van jullie recepten hier zo gebruikelijk zijn, terwijl het in nederland alleen bij de biowinkel te koop is.

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.