Vivani chocolade 92%!

vivaniYes! Sinds kort liggen de nieuwe chocolade repen van Vivani met maar liefst een cacaopercentage van 92% in de schappen! Echt, ik ben hier super blij mee. Waarom? Omdat ik tot nu toe altijd mijn eigen chocola maakte en daarnaast ook tussendoortjes, brood voor manlief, salades en meer. Het is dan wel eens lekker als iets uit handen genomen wordt en er elders een chocoladereep wordt gefabriceerd die aan mijn wensen voldoet. Ik maak dus geen chocola meer na deze repen ontdekt te hebben!

De ingrediënten

Cacaomassa, cacaoboter en kokosbloesemsuiker. Dat alles van biologische landbouw.

Kokosbloesemsuiker?

Hè? Voedzobloggers eten toch geen suiker? Nee, dat dacht ik ook. Suiker = suiker zei ik altijd. Totdat ik hoorde dat kokosbloesemsuiker voordelen kent in plaats van nadelen! Kokosbloesemsuiker heeft een lage glycemische index en zorgt dus niet voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel. Schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen even een energiepiek geven maar daarna volgt vrij snel een dip en moeheid. Dit wil ik niet, dus doe ik mijn best mijn bloedsuikerspiegel gelijkmatig te houden.

Glycemische lading?

Het liefst wil ik de glycemische lading weten van kokosbloesemsuiker, maar helaas kan tot nu toe niemand mij die vertellen. De stijging van je bloedsuikerspiegel is namelijk niet alleen afhankelijk van de glycemische index, maar ook van de hoeveelheid die je inneemt. Dit laatste noemen we de glycemische lading van een bepaald product. De glycemische index van bijvoorbeeld gekookte wortelen is hoog en tegelijkertijd de glycemische lading laag. Je moet er veel van eten om de glycemische index te bereiken.

Waar komt kokosbloesemsuiker vandaan?

Deze suiker komt van een soort palmboom en is ongeraffineerd. Ongeraffineerd betekend onbewerkt, dus de goede stoffen zijn grotendeels behouden! Denk aan vitaminen en mineralen. Tijdens het verwerkingsproces verlies je altijd wat, maar dit is vele malen gezonder dan witte tafelsuiker.

Voordelen cacao

Cacao staat bekend om zijn anti-oxidant eigenschappen. Anti-oxidanten vechten tegen vrije radicalen in ons lichaam die we binnen krijgen door o.a. milieubelasting, roken, alcohol, toxische lichaamsvreemde stoffen, zware inspanningen, psychische stress en niet te vergeten door sterk meervoudige onverzadigde vetzuren. Een beetje oxidatie kan ons lichaam vaak zelf oplossen, echter staan wij teveel bloot aan vrije radicalen en kunnen we mijns inziens niet zonder anti-oxidanten. Er zijn natuurlijk meer anti-oxidanten dan cacao, denk aan biologische groenten & fruit, vitamine E, vitamine C, groene thee, knoflook en echt nog veel meer. Wellicht iets voor een nieuwe blog 😉

Magnesium

Nog een belangrijk voordeel van cacao is dat het veel magnesium bevat. Magnesium komen veel mensen (chronisch) te kort, dit kan je o.a. herkennen aan zwakke en pijnlijke spieren, stress, hyperactiviteit, verwardheid, lusteloos, menstruatiepijn, PMS, geprikkeldheid, laag libido, slechte concentratie, enzovoort, enzovoort, enzovoort. De lijst is ellenlang, wauw wat een effect heeft magnesium op een menselijk lichaam! Ik bestudeer op dit moment een boek en onderzoeken hierover, echt super boeiend. Daarnaast schijnt cacao ook goed voor het hart te zijn, mooi meegenomen toch!

Test!

Allemaal leuk en aardig, toch ben ik een beetje argwanend als ik mijn eerste reep aanbreek. Toch die kokosbloesemsuiker hè, het klinkt gewoon niet lekker dat woordje “suiker”. Maar goed, omdat ik altijd promoot met dat je het moet testen en je eigen lichaam moet leren kennen, doe ik dat zelf ook braaf. Vaak merk ik direct als in iets per ongeluk toch geraffineerde suiker zit, ik krijg dan hoofdpijn en word soms behoorlijk chagrijnig. Na het eten van een blokje Vivani 92% chocola (flinke blokjes trouwens) pakte ik gewoon mijn alledaagse bezigheden op en pas later dacht ik: hee, ik merk niks! WAUW!

De smaak

Ik ben nooit dol geweest op melkchocola of wit (iehl, dat is toch eigenlijk ook geen chocola meer!), dus voor mij is 92% cacao geen “bittere pil”. Helemaal niet als je bedenkt dat ik geraffineerde suiker links laat liggen en mijn smaakpapillen dus niet gewend zijn aan zoetigheid. Deze chocola is zelfs zoeter dan de chocola die ik maakte, ik maakte namelijk chocoladerepen van kokosvet en cacao. Wanneer ik bezoek verwachtte deed ik er vaak ook honing bij, maar voor mezelf hoeft dat echt niet.

De prijs

Niet onbelangrijk, de prijs. Waar Lovechock in mijn ogen schandalig duur is, betaal je bij Vivani gemiddeld 1,85 per reep van 80 gram.

Waar?

Niet alle biologische winkels hebben door dat ze deze repen kunnen bestellen. Ik heb hier bij 2 biologische winkels aangegeven dat ze te bestellen zijn en later heb ik ze kunnen kopen bij beide zaken. Dus kijk de bedrijfsleider even lief aan wanneer je ze niet in de schappen ziet. En anders even googelen, ze zijn vast online ook te vinden.

Nieuwsgierig?

Ik heb het voorrecht om 2 repen uit te delen onder jullie, de trouwe lezers van Voedzo! Schrijf hieronder waarom je graag een Vivani 92% chocoladereep zou willen proberen en wie weet ben je de gelukkige! Wanneer de winnaars bekend zijn vermelden we dit en vragen we uiteraard om je adres.

Geniet!

Dat is wat ik je mee wil geven wanneer je nu naar de winkel rent om je chocola te gaan halen. Zoals met alles geldt ook hier, consumeer met mate. Niet ineens denken dat je een aantal repen weg kan werken op een avond, 1 of 2 blokjes per dag is echt voldoende voor alle goede eigenschappen van cacao! Je begrijpt natuurlijk ook dat het hier om chocola gaat en bij M&M’s bijvoorbeeld niet. Die bevatten meer kleurstoffen en suiker dan cacao. Daarom is het zo belangrijk om een goede chocola te vinden en daarom ben ik blij met deze nieuwe reep!

Een gezonde cacao groet,
Marianne

 

53 Comments

 • Ha! Ik ben de eerste die reageert, dus hopelijk ook een winnaar :-). Ik ben sinds kort heel erg bezig om mijn eetpatroon nóg gezonder te maken en een onderdeel daarvan is (zoveel mogelijk) suikervrij eten. Dat doe ik natuurlijk voor mijn eigen lijf, maar ik ben ermee begonnen omdat mijn moeder te horen heeft gekregen dat ze diabetes heeft en ik haar wil steunen. Wij zijn beiden gek op lekkere dingen en zeker op chocola. Dus ik laat haar zien dat suiker(en nog een hele hoop ‘ander’-vrij) én gezond én heerlijk is. Ik doe dat momenteel op chocolade-gebied met een 85%-variant, dus kom maar op met die Vivani! 🙂

 • Hallo Marianne,

  Wat een goed nieuws! Ik ben zelf gek op pure chocolade, alleen verdraag ik het niet al te best. Ik weet niet of het komt door de suiker of door de cacao. Momenteel aan het detoxen (dus even helemaal geen suiker/chocola voor mij), maar het lijkt me leuk om na mijn detox mezelf te kunnen verwennen met een lekker stukje chocola! En wie weet valt deze nieuwe reep van Vivani beter bij mij door de kokosbloesemsuiker….Dus ja, ik ding graag mee naar een van de repen om dit uit te proberen.

  Groetjes, Meike

 • Jaaa, ik wil er graag 1 om te laten proeven aan de bedrijfsleider van de Gastronoom in Breda. Daar ben ik hem nog niet tegen gekomen! Als ie zo lekker is als dat je zegt, dan moet ik hem ook sowieso een keer proberen 🙂

 • Ik wil deze reep heel graag proberen! Ik dacht altijd dat chocola met zo’n hoog precentage cacao heel bitter zou zijn, maar uit jouw verhaal maak ik op van niet.
  Ook ik maakte chocola zelf van cacao en kokosolie, zonder honing of toevoegingen.
  Als het net zo lekker is als Lovechock of Ombar ben ik verkocht!

 • Als Belgen mogen meedoen, waag ik mijn kans 😉

  Intussen ga ik al eens googlen of ik deze repen bij ons te pakken kan krijgen!
  Klinkt zo goed. Momenteel neem ik omwille van de prijs ‘gewone’ supermarktketen van 86%, maar dit is schappelijk! Bedankt voor de tip dus. M

  Groetjes, Sofie

 • Tot nu toe kocht ik altijd de 85% chocolade van de Aldi. Die bevat wel suiker, maar geen melk, ze komen in handige kleine reepjes en ze zijn betaalbaar. Dit zou echt een fantastisch suikervrij, betaalbaar alternatief zijn! Daarom zou ik heel graag een reepje van deze chocolade willen proberen. 🙂

 • Ik ben GEK op chocolade! Dus ik wil heel graag winnen en ook proeven of het niet te bitter is, ben erg benieuwd! Ik woon in het diepe zuiden van het land en hier zijn weinig biologische winkels en moet daarom moet ik veel bestellen.

 • Ik zou het ook heel graag uitproberen. Ik maak ook altijd zelf de chocola en zoet het met lucumapoeder. Dat is een heel stuk minder zoet dan suiker en voelt toch nog gezond. Ik gebruik wel eens een hele pure chocoladereep als ik snel chocoladesaus wil maken maar baal er toch altijd van omdat er wel wat suiker in zit. Ik verheug me dus op de nieuwe reep van Vivani

 • Ik heb nog nooit een reep zonder suiker geproefd, ik ben gek op chocolade.
  Ben inderdaad ook altijd de volgende dag sjagie en hoofdpijn asl ik gewone chocolade neem.
  Maar het is zo lekker,ik zou het graag anders willen choco zonder de volgende dag hoofdpijn te hebben.
  Zou graag zo,n reep willen proefen.
  Groet Irma

 • Ik zou deze reep van Vivani graag eens proberen!! Ik ben dol op chocola. Vroeger melkchocola, inmiddels het liefst zo puur mogelijk. 92% heb ik nog nooit geprobeerd, dat lijkt me wel een mooie (en gezonde) uitdaging!

 • Ooh ik ben verliefd op extra pure chocola! En de 92% klinkt helemaal goed

  Laat ik kort en krachtig zijn: liefde gaat nou eenmaal door de vrouw haar maag 🙂

 • Superblij dit te lezen! Ik maak ook zelf mijn chocola, maar kost toch weer tijd… ook inderdaad omdat ik zelf hapjes enzovoort allemaal zelf maak. Prima natuurlijk, maar soms heb je geen tijd… Ik vind de ingrediënten ook super, ik ben tot nu toe alleen nog maar 85% of 90% choco tegengekomen met gewoon suiker erin.
  Waar het mij ook nog wel om gaat bij suiker is de geraffineerdheid ervan. Zo heb je bv het merk Cavalier met stevia, maar als de stevia heel geraffineerd is vind ik niet passen in mijn voedingspatroon van pure producten. Dus mocht je achterhalen hoe dit zit met kokosbloesemsuiker, dan hoor ik het graag! De GI is volgens mij iets van 30 of 35, is dus netjes onder de 50 en daarnaast zit er vet bij, wat het effect van de GI vermindert!

 • Ik heb hem al ontdekt en hij is inderdaad super! ook om te smelten of om te gebruiken in cake/taart. Je krijgt hem nderdaad niet overal, in de andere chocolade van hun zit dan weer rietsuiker;-(

 • Deze repen zijn heerlijk!
  Ik heb er gister middag voor gezorgd dat ze bij ons in de Halm, een
  natuurvoedingswinkel in Amstelveen liggen.
  De repen kosten bij ons 1,99 en zijn ideaal voor snack en bak plezier!

  Groetjes
  Leonie

 • Sinds een paar maanden eet ik suikervrij; gaat goed maar enige wat ik echt af en toe mis, zijn mijn chocolaatjes … dus als dit het alternatief is, wil ik het héél graag proeven!

 • Mmm lekker! Ik wil graag een Vivanireep proberen omdat ik echt dol ben op de chocolade! Mijn favoriet is momenteel Lovechock, biologische rauwe chocolade. Melkvrij, sojavrij, glutenvrij en zonder geraffineerde suikers. Daar zit ook kokosbloesemsuiker in. En milieuvriendelijk 🙂 Echt heerlijk! Ik ben dus heel benieuwd of de Vivanireep deze kan overtreffen, daarom zou ik hem graag willen proberen.

  • Haha, nou overtreffen dat betwijfel ik, want Lovechock is gewoon erg lekker, maar qua prijs is de Vivani een stuk gunstiger!

 • Nou dat is toevallig,, ik ben voor mijn website nu de laatste dingen aan het bestellen en ik heb ze echt vanmiddag besteld , Ik was ook meteen helemaal enthousiast. Vind ik toch beter dan rietsuiker .Leuk dat jullie ook zo enthousiast zijn, dan heb ik een goede keuze gemaakt.

 • Maar toch heb ik wel uit betrouwbare bronnen gehoord dat de GI net zo hoog is als gewone suiker bij kokosbloesemsuiker, pas uit een onderzoek gekomen, maar natuurlijk nog altijd beter dan suiker en rietsuiker.

  • Hoi Mieke, zou je willen toelichten uit welke betrouwbare bron je hebt gehoord dat kokosbloesemsuiker en kristalsuiker een even hoge GI hebben? Ik gebruik het graag en dacht dat de GI toch wel een stukje lager ligt, dus ik ben benieuwd.

  • Ben dan wel benieuwd naar de bronnen idd. Ik denk dat de GI zeker veel lager ligt, vooral omdat ik het zelf merk als ergens kristalsuiker in zit (zonder eerst de verpakking te hebben gelezen), bij de kokosbloesemsuiker heb ik echt nergens last van. Op internet zijn ook alleen lage GI’s te zien.

   • Bij mij op de opleiding was er iemand die de resultaten had gelezen van het onderzoek, Maar die was betaald in opdracht van de desbetreffende fabrikant, en die word dus niet gepubliceerd, ja wel balen want ik vond het ook een superprodukt en gebruik het ook graag,
    Ik dacht ik deel het even, maar ga geen naam noemen want ik weet niet of dat mag.
    Ik was ook an het zoeken naar een goed stevia, nu zag ik er een die door jou ook werd aangeprijsd, maar ook dat er kaliumsorbaat inzit, wat vind je daar van en wat gebruik jij nu?

    • In echte Stevia zit geen kaliumsorbaat, dan heb je een namaak te pakken (toevallig niet Stevija? Met een extra J dus?) Ik zou dat zelf niet gebruiken en raad het ook niet aan. Ik heb Stevia met enkel stevioglycosiden (98% rebaudioside A).

     • Ja op die site had ik ook zitten kijken, en daar zag ik dat er ergens kaliumsorbaat ina zat

      Ik zal nog eens kijkken

     • Ja ik heb het gevonden , het zit in hun vloeibare potje,
      Wat is bij jou die 1,5 % , want dat kan ik niet vinden op hun site.

     • Geen vloeibare hoor, ik heb poeder. Het is 100% stevioglycosiden waarvan 98% rebaudioside A. De andere 2% zal dan een ander soort stevioglycosiden zijn, er zijn er meer nl. Staat niet op ‘t potje.

     • Okee, die had k dus gisteren ook gevonden , fijn dat die wel goed is, jammer dat ze bij hun vloeibare er die rommel ingooien,
      Ik hoop altijd als er een goed merk is dat ze meer superspul hebben, altijd blijven kijken dus 😉
      Dank je voor je reactie

 • Ik heb van de week voor het eerst een Lovechock reep geprobeerd na een maand detoxen. Deze was heerlijk, maar inderdaad alleen voor speciale momentjes weggelegd. Ik ben benieuwd naar het deze reep Vivani. Gunstiger geprijsde alternatieven zijn altijd welkom. Zoals bijna elke vrouw ben ik namelijk ook gek op Chocolade!

 • Ik wil hem graag uitproberen. Bij mijn natuurwinkel is hij namelijk niet verkrijgbaar (wilde hem namelijk gebruiken voor de sinaasappel chocolade cheesecake maar heb toen maar de fudge gemaakt). Maar goed ik maak eigenlijk altijd mijn eigen chocolade. Kan niets aan tippen! Lovechock heeft mij niet kunnen overtuigen (eerlijk gezegd vond ik het niet te eten; ik had die met nibs), dus ik ben benieuwd of deze reep wel aan eigen gemaakte chocola kan tippen!

 • Leuke blog, Marianne. Ik heb deze reep laatst ook ontdekt. Ik probeer me meestal in te houden, maar ben gewoon best wel fan van chocola van Vivani. Ook van kokosbloesemsuiker trouwens 🙂 Deze pure reep is inderdaad heerlijk, zowel als snackje als in recepten!

 • Oeii deze zou ik graag proberen!!
  Ik laat me soms nog verleiden tot een stuk chocola waar wél suiker in zit, en dat levert altijd hoofdpijn op. Zo fijn ik nu wel gewoon chocola kan eten!!!

 • Hallo allemaal,

  Ik ben inmiddels groot fan van De Rit, pure chocolade 90%. Ik vind deze zelf zachter en romiger qua smaak als de Vivani 92%. Ieder z’n ding natuurlijk, maar ik wilde jullie deze niet onthouden.

 • Ik dacht precies hetzelfde. Eindelijk chocolade die wel aan mijn eisen voldoet en een stuk goedkoper dan lovechoc (en minder suiker en meer cacao). Super lekker ook!:)

 • Hi Marianne,

  Ik koop deze repen al tijden, juist omdat er relatief weinig suiker in zit. Ik las je opmerking over anti-oxidanten, Het is verstandig om daar nog eens informatie over te zoeken. Ik heb mijn informatie uit het boek “de voedselzandloper” van Erik Verburgh. Hij stelt, dat men eerst dacht dat je veel anti-oxidanten moest eten om je vrije radicalen te bestrijden. Dat blijkt helemaal geen effect te hebben! Het gaat niet om het innemen van anti-oxidanten want je hebt al heel veel lichaams eigen antioxidanten!

  Waar het om gaat is om je eigen anti-oxidanten te activeren. Onder andere groene thee, alle groene groenten en inderdaad ook chocolade doen dat. Als ik het goed begrepen heb ook bepaalde mineralen (zoals selenium). Groene thee en groenten activeren je afweer systeem doordat zij licht toxische stoffen bevatten: flavenoiden.
  Het zet je afweermechanismen aan, waaronder je anti-oxidanten.

  Afijn, lees het zelf na. Het staat netjes in het boek de voedselzandloper.

  met vriendelijke groet, Guus.

 • Hoi Sharon,

  Ik vind die van 92% ook erg lekker. Ik koop die heel vaak. Die met chili (wel ‘maar’ 70%) is ook echt heerlijk dus we wisselen die af.

  Maar toch vraag ik mij af… Is lovechock niet gewoon ‘beter’? Ook die neem ik af en toe.
  Ben een echte chocolade-junk.

  Kuzz Paulien

 • Pure chocolade met veel cacao is lekker, gezond, goed voor je bloeddruk en verlengt je leven, wat wil een mens nog meer. Samengevat: 100% gezond en ook nog lekker.

 • Super, ik maak ook vaak mijn eigen chocolaatjes van rauwe cacao. Maar ben erg benieuwd naar deze. Na jouw positieve verhaal gelezen te hebben, zou ik ze graag ‘ns uitproberen om te merken wat voor effect dit op je suikerspiegel heeft (of juist niet!).

 • Ik vind de Vivani chocola ook heerlijk! Een echte aanrader.
  Voor wat betreft de glycemische index van de kokosbloemsuiker,
  op de potten van Aman Prana staat het volgende:
  Ingrediënten: 100% ongeraffineerde kokosbloesem ruwe suiker1,2, 310g, Bovis 9.000, -30 Yin, GI 35, Orac 2,200.
  Ik beschouw dit bedrijf als zeer betrouwbaar, ik ga er dus vanuit dat GI 35 gewoon klopt.

 • Hallo! Ik ben een chocolade monster. Het liefste eet ik chocolade de hele dag door. Helaas vind mijn buik chocolade niet heel erg prettig. Naar mijn idee reageer ik heel slecht op de suikers. Ik ben dan ook reuze benieuwd wat deze chocolade met mijn lichaam doet?! Het zou enorm fijn zijn als ik eens een stukje chocolade zou kunnen eten zonder buikpijn te krijgen…..het is zooo lekker!:)

  Groeten, Saar.

 • Misschien is het hierboven allang genoemd, misschien is ‘t niet boeiend, maar ik werd er gisteren op gewezen dat de chocolade van Vivani wel biologisch is, maar niet fair-trade. De choco arbeiders ver weg hebben dus geen goede arbeidsomstandigheden en werkloon. Niet alles wat bio is is fair trade en niet alles wat fair trade is is bio.

 • kokosbloemsuiker is achterhaald. Suiker = Suiker.

  Onderzoek is gedaan door Filipijns Departement van Landbouw en zijn NIET onafhankelijk.

  Ook kun je dit zelf testen. Eet 200 gram kokosbloemsuiker. Je krijgt energie en een dip, oftewel er is geen sprake van een langzame afgifte.

  Nogmaals, Suiker is suiker.

  Kunnen mensen met onderzoek komen dat het niet zo is en dat het bovenstaande onderzoek betrouwbaar is, dan ben ik bereid om mijn standpunt in twijfel te trekken. hahaha.

  De onderzoeker is gelijktijdig de verkoper. Tja… geloof wat je wil.

 • Ik zit in de bus en krijg net een recept te zien van voedzo om zelf een soort twix te maken.
  Sinds een half jaar gebruik ik helemaal geen suiker meer en heb ik al diverse keren iets gebakken zonder suiker maar gezoet met dadels .
  Voor de twix heb ik Vivani chocolade nodig. Daar heb ik nog nooit van gehoord. Dus even googelen . Zo ben ik hier terecht gekomen.
  Ik denk niet dat waar ik woon die chocolade te koop is. Daar moet ik dan maar weer eens voor naar de stad.
  Had ik het op de heenweg maar gelezen! Dan had ik het wel gevonden in de stad. Maar misschien ben ik een van de gelukkigen?

 • Ik woon in Portugal. En daar hebben ze geen Vivani. Als ik in nederland ben koop ik altijd een bergje repen en neem ze mee.
  Begin December zijn we weer in nederland om Sinterklaas te vieren met onze kleinzoon. Dus dan kunnen we de repen wel gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *