Weg met de fruitvliegjes! (budget en simpel)

55 Comments

 • ik heb zoiets vorig jaar ook eens geprobeerd, het werkte wel ja maar iets te goed vond ik ๐Ÿ˜‰ de fruitvliegjes kwamen in grote getalen erop af. VEEL meer dan ik zonder de azijn zou hebben gehad, haha

  • Klopt, dit is een dweilen met de kraan open oplossing, je trekt ze juist aan. Wat gewoon het beste werkt is (nog) iets schoner zijn dan normaal en niets, maar dan ook niets van voedsel, water (drinken) etc laten staan en vuilniszakken gelijk weggooien. Zijn ze binnen een dag weg.

   • Ik ben benieuwd hoe jij dat dan doet met fruit en groente dat niet in de koelkast hoeft. Hoe bewaar jij dat? Ik vind het juist gezellig en stimulerend om dat lekker op een schaal te hebben liggen. En groen afval, wat doe je daarmee? Loop je met elk appelschilletje naar de container? (niet vervelend bedoeld)

 • Ik heb alleen maar gewone azijn, zou het ook werken als ik dat wat fruitsap door doe?

  En sorry dat ik het opmerk maar het erger te me altijd het verkeerde gebruik van ergeren en irriteren.

  Het is: Ik erger me (er)aan ………….
  en
  Het irriteert me dat …………….

  • Lot, je hebt helemaal gelijk, ik dacht al hetzelfde. Heel vervelend, want door zulke “fouten” zie ik soms de boodschap niet eens meer. En ik gebruik ook appelazijn of wijnazijn met een paar druppels afwasmiddel om de oppervlaktespanning weg te halen. Ik vind wijnazijn wat vriendelijker, dan gaan ze tenminste dronken onder ๐Ÿ™‚

  • En ik erger mij eraan dat iemand gaat miereneuken over het gebruik van taal bij een tip over het bestrijden van fruitvliegjes (!) en dat dan zรจlf vervolgens lekker onduidelijk opschrijft:
   “het erger te me altijd”.
   Dat klopt al niet en er had ook wel een kommaatje geplaatst kunnen worden, hier of daar. ๐Ÿ˜‰
   Als je commentaar hebt op iemands taalgebruik,
   dien je er natuurlijk wel zorg voor te dragen dat er op je eigen reactie werkelijk nรฌks aan te merken valt; anders sla je toch wel een beetje een modderfiguur… :-p

   Bedankt voor de tip, Sharon! ๐Ÿ˜€

  • Het is maar net waar je op let bij het bezoeken van een website, niet iedereen schrijft perfect Nederland en als je er dan iets op aan te merken hebt is het ook nog eens de manier waarop je iets brengt.
   Persoonlijk vind ik het netter staan als je iemand erop attent maakt in een persoonlijk berichtje maar dat is vast een kwestie van fatsoen.

   Ik heb in ieder geval wรฉl nog een tip:
   Zet een fles witte wijn op je aanrecht (zonder kurk natuurlijk) met een bodempje wijn erin. Hierop zullen de fruitvliegjes komen en ze verdrinken er vanzelf in.
   Bij mij helpt het perfect terwijl de azijn met afwasmiddel niets deed.

   Succes allemaal รฉn fijn als er in ieder geval respons komt op de tips in plaats van op iemand zijn spelfout!

  • Dit vraagt gewoon om een reactie! Dat je je ergert aan … of het irriteert je dat…. is jouw probleem!! Ik vind de boodschap (inhoud) prachtig en waardeer t zeer! Taal- en schrijffouten maakt vrijwel iedereen. Kijk bv naar je eigen reactie.
   Echt waar, dat iemand zijn eigen ergernis bij een ander neerlegt, dat is pas irritant.

 • Ik heb zelf een potje op het aanrecht staan met een papieren trechtertje. In het potje zit een laagje water en een stuk fruit (een rot stuk uit een peer, een pit van een perzik). Het trechtertje heb ik gevouwen van een stuk stevig papier, onderin een gaatje geknipt. Trechter met de punt naar beneden in het potje. De vliegjes gaan erin, maar kunnen er niet meer uit. En een keer per dag laat ik ze buiten los.

 • Ik heb zelfs moeite met het doden van fruitvliegjes, hoe soft ben ik? ๐Ÿ˜› Bestaat er ook iets wat ze vies vinden ruiken, zodat ze weggaan?
  En over de grammaticale fouten, de inhoud is natuurlijk het belangrijkste, maar als taalstudent zie ik taal ook best als kunst en fouten hoeven natuurlijk niet. En een soepele tekst leest nu eenmaal fijner!

  • geen idee! Mijn ervaring is dat ze gewoon alsnog op de banaan gaan zitten die er net naast ligt. En idd, fouten hoeven niet, maar het kan wel gewoon gebeuren. We zijn allemaal mens he ๐Ÿ™‚

 • Wat grappig Sharon! Ik heb dit ook sinds een paar weken ontdekt op zo’n “oma-weet-raad”-website. Sindsdien staat er op warme dagen standaard een glas met appelazijn en een scheut afwasmiddel op het aanrecht. Na een paar uur wordt dat een soort fruitvliegjesgraf. Beetje vies en bizar, maar ook zeer effectief, want ze zitten sindsdien echt nauwelijks meer in onze fruitschaal.
  ‘n Goeie tip dus, spread the word! ๐Ÿ˜‰

 • Ik leg mijn fruit op een koele plek, heb nog geen fruitvliegje gezien dit jaar……
  Ook vliegen en muggen maar minimaal door de horren die ik overal heb.
  Dat er af en toe nog een binnen zit, komt doordat de hond vak op en neer loopt en de deur daardoor even open is………….
  En wat die taalfouten betreft, niet iedereen is een professor in de Nederlandse Taal ! ๐Ÿ˜‰

 • Bedankt voor de tip. Ik zal het eens proberen.

  Wat betreft de taalfouten: ik kom op werk veel in contact met volwassenen die, door allerlei redenen, problemen hebben met lezen en schrijven. In Vlaanderen is 1 op 7 volwassenen laaggeletterd (in Nederland weet ik het niet). Dit is een taboe en veel mensen schamen zich hiervoor, durven dit niet aan hun omgeving te vertellen en komen daardoor soms in problemen (brieven die ze niet begrijpen, formulieren die ze niet kunnen invullen,…).
  Ik stoor me er dan ook zeer hard aan wanneer mensen worden aangevallen op hun taal,in welke context dan ook. Dit maakt het voor mensen die laaggeletterd zijn nog moeilijker om hun schaamte te overwinnen. We gaan er al te vaak vanuit dat alleen domme mensen fouten maken maar dat is niet zo. Iedereen maakt fouten.
  De boodschap is belangrijker dan de schrijfwijze. Je kan wel aangeven dat er ergens een fout staat maar de manier waarop moet opbouwend zijn.

  • Wat fijn dat je laaggeletterdheid noemt!
   Door een vriendin die met volwassenen (zowel allochtoon als autochtoon) werkt die laaggeletterd zijn weet ik tegenwoordig hoe groot (รฉn onbekend) dit probleem is in onze maatschappij. En dat er inderdaad ook veel schaamte bij komt kijken.
   Wie zonder zonde is werpe de eerste steen zou ik zeggen.

   En “helaas” ben ik ook zo’n softie die zelfs fruitvliegjes niet zo massaal wil ombrengen, dus die tip voor een levende val is erg fijn!

 • Beste mensen, ik dank jullie hartelijk voor de geweldige tip. Het lijkt heel simpel en effectief. Ik ga er dan ook zeker werk van maken. Het uit elkaar knallen van de vliegjes met een elektrische vliegenmepper is ook best agressief en dan liggen de fruitvlieglijkjes allemaal verspreid. Dit lijkt beheersbaarder en dat voelt voor mij heel prettig.

 • Het werkt! Ik erger me ook zo aan die vliegjes, dus gelijk uitgeprobeerd en jahoor. Binnen een uur al een aardige hoeveelheid vliegjes in het bakje.
  Bedankt voor deze nuttige tip!

 • Gelukkig lezen de fruitvliegjes niet mee.. Al zouden deze minder last hebben van de ‘foutjes’ dan van de tips. Daarbij is niet ieder mens t zelfde (gelukkig) en de een beter in taal dan de ander, net als dat de een beter inzicht in een situatie kan tonen dan een ander, en vooral beter inzicht in WAT er nu precies van belang is. Ik begreep dit stuk tekst prima namelijk. Geen last van fruitvliegjes hier trouwens..

 • Hallo allemaal,

  Zetten jullie het schaaltje dan naast de fruitschaal? Of op het aanrecht? Ik heb naast aanrecht een kast met daar de fruitschaal erop. De hele zomer geen last gehad van fruitvliegjes en sinds deze week ja hoor: daar komen ze weer!! Ik ga het eens proberen!! Wij hadden ook last van mieren… zijn nuttige beestjes zeggen ze, maar niet in mijn huis!! Schoteltje bier met suiker!! Je weet niet wat je ziet!!!
  Bedankt voor de tips, ik ga eens uitproberen!!

 • Weg Fruit vliegjes: Dit is nog VEEL makkelijker: houdt een laagje wijn in de wijnfles … maakt niet uit welk soort… wit , rood, rose…. alles kan… Zonder dop… de vliegjes vliegen erin en vallen erin…. dat is alles…!!!! Succes Maria

  • haha behalve als je geen fles wijn bijna leeg hebt of geen wijn drinkt, dan giet ik toch liever wat appelazijn in een glas a la 3 seconde ๐Ÿ˜‰

 • Bij mij hielp geen van bovenstaande tips. Ik pak iedere dag zo’n 20 keer de stofzuiger. Wacht tot ze lekker rustig op je muur zitten met z’n allen en ga heeeeeeeel rustig met de stofzuigerslang er bij langs. De fruitvliegjes hebben niks in de gaten. Wanneer ze het in de gaten krijgen is het al te laat voor ze en verdwijnen in de stofzuiger. Heel effectief en je bent er gelijk van af. Ja, je moet even 20 keer per dag 2 minuten de stofzuiger hanteren, maar het werkt goed!

 • Ik heb ook al van alles geprobeerd, maar het enige wat bij mij helpt is:

  A. Bananen al rijp kopen en in de koelkast bewaren
  B. Al het tropisch fruit in de koelkast (ananas, mango, meloen)

  Appels, citroenen, peren die nog hard zijn vinden ze niet echt boeiend dus die laat ik gewoon op de fruitschaal liggen. Gaat tot nu toe goed ๐Ÿ™‚

 • Onlangs hoorde ik van iemand die allerlei handige tips had, deze tip: Leg een echte kurk op je fruitschaal en de vliegjes blijven weg!
  Ik heb het nog niet uitgeprobeerd, ik heb helaas alleen “nepkurken”, maar zij was erg overtuigd…

  En nog een tip: na een muggenbult een stuiver op de plek leggen en 15 minuten laten liggen…trekt het gif uit het wondje….dat was bij mij na 3 dagen niet meer werkzaam, ik had al een flinke plek kapot gekrabt….maar probeer het de volgende keer wel.

 • Een variant op de diervriendelijke val: een schaaltje met wat fruitafval (schillen, pitten, slechte stukjes) afdekken met plastic folie en dan een in kortere stukken geknipt drankrietje erdoor prikken. Vliegjes vliegen door de rietjes, kunnen niet meer weg. Werkt geweldig.

 • Handige tip! Word af en toe ook gek van die beestjes, maar vind het toch ook wel zielig om ze zo te lokken en te laten verdrinken. Aan de andere kant wel een fijne dood voor ze… Twijfel…

 • haha…ik heb een nog betere manier werkt sowiezo..die fruitvliegjes zijn klein en heel licht..pak de stofzuiger pijp erbij ..en zuig ze op …je hoeft er alleen maar boven 15 cm boven te zitten ..en je zuigt ze op ..Stofzuiger doet de rest!

 • Bedankt voor de tip! En bedankt ( medelezers) voor de verschillende reacties, die me wederom laten zien hoe verschillend mensen zijn. Voor mij is het mooi om te zien dat respect voor een ander voor mij de boventoon voert. Of je grammaticaal nou een kneus of een god bent, maakt niet uit! Of je nou pro of con fruitvliegjes bent ook niet. Een ander gewoon in zijn waarde laten….. klaar! X

 • Ik heb onlangs een flesje Fruit Fly Ninja bij de Jumbo gekocht en dat werkt supergoed! Het is minder duur dan het appeltje en deze fruitvliegval kan ik bij mijn prullenbak plakken waar ze telkens boven vliegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *