Mijn favoriete verjaardagstaart (oneindig te variëren)

Mijn favoriete verjaardagstaart (oneindig te variëren)
17 november 2017 sharon
In recept

Eerst maakte ik allemaal gezonde taarten met hele onbewerkte ingredienten, maar toen ik besefte dat dit eigenlijk een taart niet per se gezond maakt, ben ik langzaam andere dingen gaan doen. Nog steeds, wanneer ik een taart maak, maak ik die meestal from scratch, gewoon omdat ik dat leuk vind. Wat kan ik nu genieten van bakken met witte bloem! Het is echt mijn favoriete hobby om voor de oven mezelf te verwonderen wat dit bloem doet in een baksel, zo’n mooi beslag, zo mooi gerezen, zo luchtig en mooi. Ge-wel-dig. Veel leuker en lekkerder dan amandelmeel enzo (note: persoonlijke mening).

Ik vind het fijn om gewoon een recept te hebben wat ik voor al die verjaardagen en gelegenheden kan gebruiken. Het is nu eenmaal fijn om één recept heel goed te beheersen, dan weet je wat je kunt verwachten en welke onaangename verrassingen je niet hoeft te hebben. Het liefst dus een recept met goedkope ingrediënten (en geen amandelmeel), en eentje a la alles in een bak gooien, mixen en klaar.

Eentje die voldoende open laat voor eigen inbreng, wensen van kinderen en leuke versierselmogelijkheden. Die heb ik gevonden.

Allereerst: omdat het vrij veel beslag in een vorm is (duurt dus langer om gaat te krijgen) en elke oven anders is, test deze alsjeblieft voordat je ‘m op het laatste moment maakt voor een bijzondere gelegenheid waar alle hoop op die taart is gevestigd. Altijd, altijd testen. Kijk, anders krijg je dit. En dat wil je niet.

Je wilt dit en dit. En dit.

Nu, mocht je zo’n zwarte taart hebben, per ongeluk, ik heb toen de bovenkant eraf gesneden en verder versierd, en die zwarte taart werd toen deze. En, het was de best gelukte versie van alle versies die ik gemaakt heb. Lekker sponzig, oef zo lekker. Dus. Wanhoop niet. Meestal is er een oplossing.

Sowieso als je taart een beetje gek groeit/rijst, kun je er delen vanaf snijden. Die mooie vormen komen echt wel. Beetje oefenen. Deze taart is erg vergevingsgezind.

Goed.

Recept.

Als je minder suiker wilt gebruiken, dan kan dat in de cake wel, bij de botercrème niet. Dan zul je een ander recept daarvoor moeten vinden, met bijvoorbeeld roomkaas. Misschien maak ik die later nog eens, geoptimaliseerd voor dit recept, maar voorlopig is dit het. Als je de suiker mindert in de cake, houd er dan rekening mee dat het ten koste gaat van de luchtigheid in de cake. Als je dat niet erg vind, lekker doen! Je kunt geen stropen gaan gebruiken. Dan heb je een ander recept nodig.

Voor een springvorm van 25 cm heb je dit nodig:

Voor de cake

  • 8 eieren
  • 500 gram bloem
  • 500 gram gouden basterdsuiker
  • 130 ml vloeibare olie met neutrale smaak (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
  • 230 gram boter, op kamertemperatuur + een beetje om in te vetten
  • 3 el bakpoeder
  • 2 tl vanillepoeder

Tip: de vanillepoeder kun je ook vervangen met rasp van 2 citroenen voor een frissere cake.

Voor de botercrème:

  • 350 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 650 gram poedersuiker (yessss SUGAR)
  • optioneel: rasp van één citroen

Voor de vulling:

  • 200 gram aardbeienjam, of lemon curd

Verwarm de oven voor op 190 graden normale oven, 165 graden hetelucht. Bekleed de vorm met bakpapier en vet in met boter. Mix voor de cake de eieren met de suiker. Voeg de andere ingrediënten toe en mix tot een mooi beslag. Mix niet te lang. Giet het beslag in de vorm en zet de cake 60-70 minuten in de oven. Controleer de cake met een satéprikker (die moet er schoon uitkomen), om te kijken of deze gaar is. Sla deze stap alsjeblieft niet over. Laat de cake afkoelen.

Mix ondertussen voor de botercrème de ingrediënten en zet even apart.

Als de cake volledig is afgekoeld, kun je deze door midden snijden. Neem een groot mes en halveer de taart in de lengte, zodat je twee delen hebt. Besmeer de onderste helft met de aardbeienjam. Smeer een gedeelte van je botercrème op de onderkant van je bovenste helft en plak de taart weer dicht. Verdeel eerst een dunne laag van de botercrème over de taart en over de zijkanten, zodat de kruimels allemaal lekker vast zitten (als je de zijkanten wilt doen, hoeft niet natuurlijk). Doe vervolgens nog een laag over de taart, eventueel met gekleurde botercrème als je dat wilt.

Versier vervolgens zoals jij of je kind dat wilt.

Opties: fruit, marshmallows, kaarsjes, sprinkles en versiersels, kleurtjes, vlaggetjes, sterretjes, etc.

 

Wil je een andere maat maken? (let alsjeblieft goed op je oven! Deze heeft ietsje minder tijd in de oven nodig)

Voor een springvorm van 20 cm heb je dit nodig:

Voor de cake

  • 4 eieren
  • 250 gram bloem
  • 250 gram gouden basterdsuiker
  • 65 ml vloeibare olie met neutrale smaak (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
  • 115 gram boter, op kamertemperatuur + een beetje om in te vetten
  • 1,5 el bakpoeder
  • 1 tl vanillepoeder

Tip: de vanillepoeder kun je ook vervangen met rasp van 2 citroenen voor een frissere cake.

Voor de botercrème:

  • 175 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 325 gram poedersuiker (yessss SUGAR)
  • optioneel: rasp van 1/2 citroen

Voor de vulling:

  • 125 gram aardbeienjam, of lemon curd

 

Wil je een dubbele taart maken? Dus met twee verdiepingen?

Voor een springvorm van 20 cm + 25 cm heb je dit nodig:

Voor de cake

  • 12 eieren
  • 750 gram bloem
  • 750 gram gouden basterdsuiker
  • 200 ml vloeibare olie met neutrale smaak (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
  • 350 gram boter, op kamertemperatuur + een beetje om in te vetten
  • 3 el bakpoeder
  • 3 tl vanillepoeder

Tip: de vanillepoeder kun je ook vervangen met rasp van 2 citroenen voor een frissere cake.

Voor de botercrème:

  • 500 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 1000 gram poedersuiker (yessss SUGAR)
  • optioneel: rasp van twee citroenen

Voor de vulling:

  • 300 gram aardbeienjam, of lemon curd

Comments (4)

  1. Judith 6 jaar geleden

    Wauw, wat een waanzinnige taart Sharon!! Geweldig om zo leuk te kunnen variëren en te genieten van een resultaat waar je trots op kan zijn.

    Naast alle zogenaamde gezonde taart recepten, ga ik deze ook bewaren en zodra ik een gelegenheid vindt, ga ik ‘m uitproberen.

    Dank je voor het delen!

    • Auteur
      Sharon 6 jaar geleden

      Haha leuk, veel plezier <3 😀

  2. Gerianne 6 jaar geleden

    Helemaal mee eens! Ik hou ook erg van bakken en ik heb ook een paar keer zogenaamd gezonde taarten gebakken maar nee ze vallen bij mij altijd tegen! Te droog,smakeloos en vaak ook nog best duur.
    Voor mij gewoon suiker boter en bloem?? en je taart zier er prachtig uit ga hem ook eens maken!

    • Auteur
      Sharon 6 jaar geleden

      Haaa wat leuk, dankjewel <3

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*