Banaan pindakaas chocolade cheesecake (op basis van noten)

Eindelijk is het gelukt mijn kerstcreatie uit te typen! Ik ben de zuivelvrije lezers niet vergeten, maar de laatste tijd zaten er best wat zuivelproducten in de bakcreaties. Dit is eigenlijk meer omdat daar vrij weinig van is op Voedzo, en de mensen die wel (met mate of gewoon) zuivel gebruiken bestaan ook nog. 

Cheesecake op basis van noten

Deze taart is op basis van noten. Het is ontzettend lekker, wel een werkje. Maar, ik vind het er dan ook echt fantastisch uitzien, al zeg ik het zelf. Het was een groot succes en ik heb nog nagenoten van de restjes na kerst. Het lijkt MEGAVEEL werk, maar de keukenmachine doet het meeste werk. Toch ben je wel eventjes zoet, ik geef toe. Dit is voor mij echt een speciale-gelegenheden-taart, om die reden. Ik heb niets voorgeweekt van de onderstaande ingrediënten. Hoewel ik dit soms wel doe, is mijn apparatuur sterk genoeg om zonder te kunnen 🙂


Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo challenge!


Dit heb je nodig (voor een springvorm van 24 cm)

Voor de bodem:
200 gram Medjoul dadels zonder pit
150 gram amandelen
150 gram hazelnoten

Voor de chocoladelaag:
125 gram Medjoul dadels zonder pit
100 ml (plantaardige) room
50 gram cacao
45 gram kokosolie, gesmolten
30 gram cacaoboter, gesmolten
1 tl vanillepoeder (van een vanillestokje)
150 gram chocolate chips of gehakte pure chocolade

Voor de pindakaaslaag:
200 gram cashewnoten
50 gram kokosolie, gesmolten
50 gram cacaoboter, gesmolten
5 volle el pindakaas
5 el honing
3 el citroensap
1 tl vanillepoeder (van een vanillestokje)

Voor de bananenlaag:
200 gram cashewnoten
50 gram kokosolie, gesmolten
50 gram cacaoboter, gesmolten
3 el citroensap
1 tl vanillepoeder (van een vanillestokje)
4 rijpe bananen, grof geprakt
optioneel: 150 gram chocolate chips of gehakte pure chocolade

Voor de koekjes:
bijvoorbeeld volgens dit recept (eventueel weg te laten)

Zo maak je het

Bekleed de bakvorm met bakpapier. Doe de ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine en hak deze helemaal fijn. Voeg 1-2 el water toe als het niet plakkerig wordt. Verdeel de bodem over de springvorm en duw goed aan. Zet het even apart.
Doe voor de chocoladelaag de dadels in de keukenmachine en hak ze fijn. Voeg de overige ingrediënten toe, behalve de gehakte chocolade, en meng tot een pasta. Roer de gehakte chocolade er doorheen. Verdeel de chocoladelaag over de bodem. Zet deze tussentijds in de vriezer.
Doe voor de pindakaaslaag de cashewnoten in de keukenmachine. Zet deze aan en laat het draaien tot de cashews pasta worden in een aantal minuten. Voeg de overige ingrediënten toe en meng tot het één geheel is. Verdeel de pindakaaslaag over de chocoladelaag en zet de taart weer in de vriezer.
Doe voor de bananenlaag wederom de cashewnoten in de keukenmachine. Zet deze aan en laat het draaien tot de cashews pasta worden in een aantal minuten. Voeg de overige ingrediënten toe (behalve de bananen) en meng tot het één geheel is. Roer met een lepel de bananen en eventueel chocolade er doorheen. Verdeel de bananenlaag over de pindakaaslaag en zet deze afgedekt in de koelkast.
Laat de taart minstens 4 uur opstijven.
Bak de koekjes volgens recept en verdeel die over de taart voor het serveren.

Variatietips: de cacaoboter kun je vervangen met kokosolie, of eventueel roomboter. Noten weglaten zou eventueel kunnen met hennepzaad/zonnebloempitten, ik weet alleen niet of het ook lekker wordt 🙂


Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo challenge!


Join the Conversation

7 Comments

 1. says: Laura

  Het klinkt erg lekker! Alleen wanneer voeg je de bananen toe? Ik denk tijdens de laatste ronde in de keukenmachine. Op de foto zie ik stukjes chocolade aan de bovenkant, maar die vind ik niet in het recept?

 2. says: Maria

  Kunnen de hazelnoten vervangen worden door een andere noot. Dit ivm allergie hazelnoten.
  Ziet er prachtig en heerlijk uit voor speciale gelegenheden.

 3. says: Selena

  Gister heb ik een mini versie van deze taart gemaakt met de koekjes als topping, héérlijk! Voor het gemak heb ik de cacaoboter vervangen met kokosolie en omdat het iets goedkoper is. Verschilt dat uiteindelijk veel in smaak? Volgende week maak ik een lekkere grote voor mijn verjaardag. Bedankt voor het recept!

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *