Bananenbrood met kardemom

Bananenbrood (suikervrij, zuivelvrij, glutenvrij)Ik heb altijd last van rages. Nu is glutenvrij brood de rage. Maar niet van dat vieze gistbrood. Je raadt het al (gezien ik het vies noem), ik vind dat niet zo lekker. En dan met name glutenvrij gistbrood. Of je hebt 100 soorten meel nodig, of je doet het met eieren, maar dat maakt het er dus niet lekkerder op – is mijn persoonlijke, nederige mening. Dus, volgde ik de trend maar: bananenbrood! Ideaal om wat in je koelkast te hebben liggen en je even geen zin/tijd hebt om een andere lunch te maken. Het brood maak ik zonder geraffineerde suikers, zonder zuivel en zonder gluten.

Dit heb je nodig

3 kleine bananen, 200 gram amandelmeel, 50 gram boekweitmeel, 2 eieren, 1 el chiazaad geweekt in 4 el water (15 minuten), snuf zout, 1 tl appelazijn, 1 tl zuiveringszout, 2 tl kardemom, 1 tl kaneel, mespunt stevia

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 175 graden
Vet een cakeblik in
Prak de bananen
Doe alle ingrediënten in een kom en kneed het met je handen of roer met een lepel kort tot een goed beslag
Doe het beslag in het cakeblik
Zet het 35 minuten in de oven
Laat het brood vervolgens helemaal afkoelen en bewaar het in de koelkast

Serveertip: met ongezoete jam of met een beetje kokosolie. Lekker joh!

De inhoud en de recepten op Voedzo mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van één alinea met een link naar het volledige recept en / of artikel.

31 Comments

  • Over rage gesproken… volgens mij is bananenbrood ook een rage 😉
    Ben er zelf nog niet aan begonnen/aan toegekomen. Maar heeft het ook echt een bananensmaak of valt die weg bij het bakken???

    Nog een vraag, is er een reden voor dat je niet alleen amandelmeel gebruikt, maar ook boekweitmeel toevoegt? Tot nog toe alleen amandelmeel in muffins ed gebruikt, maar ik wil er meer mee doen, dus handig om te weten.

    Tnx

  • Hey Sharon,

    Bedankt voor het recept, heb het brood nu tweemaal gemaakt en smaakt heerlijk! Heb wel nog een vraagje: je raadt aan het brood in de ijskast te bewaren. Wanneer ik na het afkoelen het brood in de ijskast plaats, wordt het heel vochtig en plakkerig (zowel in een luchtdichte doos als doos die ‘ademt’). Als ik het brood buiten de ijskast bewaart, bederft het echter heel snel. Ken jij een manier om dit brood te bewaren opdat het de iets drogere broodstructuur bewaard blijft?

    Bedankt!

  • ik heb het bananenbrood nu 2 x gemaakt.
    Ik laat de stevia er gewoon uit, en dan nog is hij heerlijk!
    toen ik het bananenbrood aan 3 vriendinnen presenteerde, riepen die meteen ‘ ik houd niet van banaan’ ….end of story: ‘Mag ik het recept van jou bananenbrood’
    groter compliment kun je niet krijgen 🙂

    ook de tip om het brood in plakken in je vriezer te bewaren werkt heel goed.

    een blijvertje!

  • Ik heb net voor de eerste keer het bananenbrood gemaakt. Het ruikt heerlijk!
    Terwijl ik het aan maken was vroeg ik mezelf twee dingen af:
    Is keltisch zout geschikt om mee te bakken?
    Ik heb kardemomzaden gekocht. Hoe verwerk ik deze nu in de cake? Of had ik beter gemalen kademom kunnen nemen?

      • Bedankt voor je snelle reactie! Ik ben op zoek naar gezonde alternatieven voor glutenvrij brood en heb al wat mislukte broodbakpogingen achter de rug 😉 Ik mag geen amandelen en dus ook geen amandelmeel, vandaar dat ik dit soort recepten aan moet passen. Is er een ander soort glutenvrij meel wat beter geschikt zou zijn in dit recept? Of kan ik het bananenbrood beter vergeten? :p
        Proberen kan inderdaad altijd 🙂

  • De tweede instructie is: “Vet een cakeblik in”
    Waarmee moet je het cakeblik invetten? Het is immers zuivelvrij, dus boter kunnen we niet beruiken…

  • Vandaag gemaakt (2e recept van de site haha) en het is echt fanastisch heerlijk! Iedereen thuis vindt het ook lekker, ideaal gerecht om mensen te laten proeven hoe lekker suikervrij eten is 😀

  • Ik heb het vandaag gemaakt maar ik heb het amadelmeel vervangen door maïsmeel. Het chiazaad heb ik vervangen door een el kokosolie.. ipv zuiveringszout, Himalaya zout gebruikt. Kardemom heb ik er uitgelaten (had het niet in huis).
    Ik heb er sesamzaadje en maanzaadjes aan toegevoegd. Het was superlekker!

    Goed recept!

  • Het recept klinkt heerlijk maar bij mij is het brood nauwelijks gerezen.. Ik heb het nu voor de tweede keer geprobeerd met de combi appelazijn en zuiveringszout. Vorige keer dacht ik dat ik te veel azijn had toegevoegd maar nu heb ik minder gebruikt dus dat kan het ook niet zijn.. Iemand hier ervaring mee? Ik heb het amandelmeel wel vervangen door havermoutmeel/boekweitmeel, kan het hier aan liggen?

  • Bedankt voor je reactie!:) Dat ga ik zeker eens proberen, hij smaakte verder heerlijk dus voor herhaling vatbaar. Misschien kan ik ook wat meer zuiveringszout toevoegen, ik heb een keer vrij veel toegevoegd aan bananenwalnoot muffins (ook met boekweitmeel) en die waren wel heel goed gerezen. Maar daar zat in verhouding misschien ook wat meer ei in waardoor het luchtiger werd.. hmm.. nou ja, gelukkig kan je in de keuken eindeloos variëren!
    Leuke recepten trouwens!
    Groetjes

  • Ik heb het ‘brood’ (smaakt als cake mmjammmie) vanochtend in een handomdraai gemaakt, en hij was heerlijk en ook supermooi qua structuur! Ik heb de stevia weggelaten omdat ik ook geen suikervervangers mag, maar ik heb het niet gemist (en ik ben echt een zoetekauw). De bananen en amandelmeel maken het blijkbaar zoet genoeg. Zeker een blijvertje dit recept, bedankt!

  • Ik heb bananenbrood gemaakt met n beetje cacao en hij is zooo plakkerig. Wat kan ik doen om dit “op te lossen” heb t idee dat t niet gaar is, maar hij heeft echt lang genoeg id oven gestaan.
    Tips om dit te voorkomen?
    Taxi’s en Gr.

  • Hoi Sharon,
    Ik mag geen bananen, maar denk je dat ik dit zou kunnen vervangen door wortels?
    Ook zoet en redelijk vochtig (klef). Kan het Worteltjesbrood worden?
    Alvast bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *