De snelste chai thee die je ooit gemaakt hebt

In het kader van ´een januari zonder chocolade´ wilde ik graag een vervanging voor mijn warme chocolademelk. En zo in het weekend mis ik dat het meeste, dus tijd voor een recept. Dit keer een lekkere chai thee, met maar 2 ingrediënten, namelijk rijstmelk en een chai thee zakje. Ik zal niet doen of dit het meest geniale recept ooit is, want dat valt dus wel mee, maar het is wel erg lekker, simpel en je moet er net even opkomen.

Zo maak je het

Je neemt een kop rijstmelk (waarbij de ‘kop’ staat voor de beker waar je het in gaat drinken) en een zakje chai thee naar keuze. Doe het beide in een pannetje en verwarm het tot het kookt. Dan haal je het van het vuur, je roert een beetje, laat het 5 minuten staan. Giet het in een beker en tadaaaa. Een lekker warm kopje chai thee. Ik vind een zoetmiddel niet nodig.

Niet vergeten!

Laat de rijstmelk niet per ongeluk te lang koken, zoals ik wel eens doe wanneer ik vergeet dat ik het heb opgezet. Die rijstmelk verdwijnt als sneeuw voor de zon, dus na een paar minuten heb je nog maar een half kopje over (wel iets romiger en dikker van smaak, dat dan wel weer).

Chai thee?

Chai thee heb je in alle vormen, maten, merken en smaken. Je kunt het kopen in de biologische winkel. Ik neem graag die van Celestial, maar deze is heel moeilijk verkrijgbaar. Ik heb weer ergens een pakje gevonden in een gek winkeltje in Groningen, maar verder zie ik ze eigenlijk nooit meer. Daarom ga ik ook eens proberen zelf de chai thee na te bootsen, maar dat volgt nog.

 

Tags in het bericht
, , , ,

10 Comments

  • Wikipedia: Recept chai
    Ingrediënten
    4cm Gember (vers of gedroogd)
    10 Kardemomzaden
    15 peperkorrels
    stokje kaneel
    10 kruidnagelen
    suiker
    koffiemelk of gewone melk
    zwarte thee
    1L water
    Als alleen gemalen kruiden voorhanden zijn, dan zijn deze ook te gebruiken. Gebruik dan geen thee-ei, maar voeg de kruiden gewoon toe aan het water. De chai zal dan iets troebeler zijn.
    Bereidingswijze
    Gember in plakken snijden en indien gedroogd een beetje kneuzen/insnijden. Kruiden in een vijzel stampen, iets grover houden dan de gaatjes van het thee-ei. Water aan de kook brengen, gember en thee-ei met kruiden toevoegen. 20-30 minuten zachtjes laten koken. Zwarte thee toevoegen, deze 3-4 minuten laten trekken en dan verwijderen. Naar smaak suiker en (koffie)melk toevoegen. De gebruikte ingrediënten en hun onderlinge verhoudingen kunnen naar eigen smaak worden aangepast. Uit de praktijk blijkt, dat uiteenlopende verhoudingen van kruiden resulteren in een lekkere, karakteristieke chai.

    • haha ummm thanks, ik ken alle recepten al, maar ik bedoel meer dat ik zelf een recept wil maken zoals ik m het lekkerst vind 😉 dat kan wikipedia of google mij niet vertellen 🙂

  • Hmm, goed en lekker makkelijk plan! Weet nu al wat ik ‘s avonds ga drinken hihi. Anijsmelk is trouwens ook zo lekker! Kijk nu al uit naar de volgende choco vrije recepten 🙂

  • Jouw recept heet toch ook chai latte? Of iets dergelijks 🙂 Ik wil het nog steeds een keer maken, volgens mij heb ik chai thee gekocht enkele maanden terug. Maar nog steeds niet aan gewaagd. Misschien omdat het nogal exotisch klinkt en ik bang ben dat het niet lekker smaakt. 🙂 Wat stom is, want ik heb het afgelopen jaar zo veel nieuwe dingen gegeten en geprobeerd dat het een beetje stom is dat ik de drempel zo hoog vind lijken als het om chai thee/latte gaat haha.

  • mmmmm Chai! Teavana in de USA heeft het. Of had het in 2007, toen ik daar was en een hele dikke lading mee terug heb genomen. Een paar jaar geleden nam iemand anders een nog grotere berg voor me mee terug, waar ik erg zuinig mee doe. Zo lekker! <3

  • Je zou ook de Bengal Spice van Celestial kunnen proberen. Het bevat dezelfde kruiden als de Chai maar dan zonder de zwarte thee. Deze kan ik hier gewoon in de supermarkt vinden. En de Chai van pickwick vind ik ook best lekker..

    Ps. Top blog! Ben zelf net begonnen met suiker-, gist- en lactosevrij en volop aan het ontdekken wat ik allemaal wel en niet kan eten…

  • Bij albert heijn verkopen ze ook chai thee vanille, eigen merk. Je wist het vast al, maar dacht, laat het toch even weten 🙂
    Voor mij is dit allemaal super nieuw, doe sinds kort aan 40 dagen zonder suiker en ben daarom onwijs blij met je site! Goed bezig 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *