Filmjölk maken – Scandinavische yoghurt

Ik heb interesse in Scandinavische yoghurt. Al heel lang. Toen ik in Amerika mijn kefirkorrels ging bestellen om de brouwerij weer op te starten, zag ik ook starters voor Scandinavische yoghurt. Die heb ik gelijk genomen, zo ben ik dan. Het is eigenlijk hetzelfde als yoghurt, maar dan weer op een andere temperatuur en andere bacteriën, waardoor elke yoghurt toch weer anders is. In totaal heb ik er 5 gehad, maar filmjölk was mijn eerste. Steeds wanneer ik het in de koelkast zie staan vertaal ik het in m’n hoofd naar veelmelk. Maar dat slaat verder nergens op.

Waarom Scandinavische yoghurt?

De reden waarom ik interesse heb ik Scandinavische yoghurt is omdat deze yoghurt op kamertemperatuur wordt gemaakt. Dat vind ik makkelijk. Net als melkkefir, gewoon bij elkaar gooien, ergens neerzetten op een rustig plekje, roeren en de tijd z’n ding laten doen. I-de-aal.

Filmjölk

Maar dan moet het natuurlijk ook lekker zijn. Yoghurt is gefermenteerde melk, waarbij de smaak afhankelijk is van meerdere factoren, zoals de temperatuur, het soort bacteriën en natuurlijk ook het soort melk dat je gebruikt. Filmjölk beloofde om wat dun te blijven en een hele zachte smaak te hebben. Daardoor zou het perfect voor kinderen zijn. Op zich maakt dat hier niet uit, want mijn kinderen houden heel erg van zure yoghurt en melkkefir, dus een milde smaak heb ik niet per se nodig.

Filmjölk starter maken

Je krijgt meestal 2 eetlepels starter binnen. Deze meng je met 1 cup (ongeveer 250 ml) gepasteuriseerde melk. Het liefst ‘s avonds voor je gaat slapen. Je doet het in een zeer schone weckpot en roert het door, maar niet met metaal. Plastic of hout is prima. De volgende ochtend kijk je of het dik geworden is. De yoghurt is klaar wanneer je de pot pakt en een beetje rond beweegt en de yoghurt op z’n plek blijft. Het is dus geen melk meer, maar dikker geworden.

Als dit niet het geval is, dan check je elke zoveel uur om te kijken of het al gelukt is. De eerste keer duurde het bij mij 24 uur (maar dit kan oplopen tot 48 uur). Mijn ervaring is dat wanneer je vanuit je starter verder werkt het met een nachtje goed is.

Wanneer het de juiste dikte heeft, zet je het nog minimaal 6 uur in de koelkast. Dan is je Filmjölk starter klaar en kun je vanuit deze pot nieuwe yoghurt maken.

Filmjölk met gepasteuriseerde melk

Als je Filmjölk met gepasteuriseerde melk wilt maken, is de starter ook direct je yoghurt. Je kunt de yoghurt dus eten, zolang je maar 2 eetlepels achterhoudt voor de volgende yoghurt-maak-sessie zoals hierboven beschreven.

Filmjölk met rauwe melk

Ik gebruik zelf volle rauwe melk. Je starter kan niet op basis van rauwe melk, omdat de bacteriën in de rauwe melk uiteindelijk de yoghurtcultuur zullen ‘verslaan’. De starter zal dus steeds minder goed werken en doodgaan. Wanneer je Filmjölk maakt met rauwe melk kun je steeds 2 eetlepels van je starter nemen en daar een cup rauwe melk bijdoen. Dan maak je het zoals normaal. Je gebruikt dan je starter met gepasteuriseerde melk enkel als starter.

De starter levend houden

De starter moet ook af en toe gevoed worden. Je bewaart de starter in de koelkast. Eens per week voed je het met een eetlepel gepasteuriseerde melk. Dat roer je door (niet met metaal) en dan kan het weer een week in de koelkast staan. Filmjölk kun je ongeveer 10-14 dagen in de koelkast bewaren.

Wat vind ik van Filmjölk?

De yoghurt zit qua dikte tussen melk en yoghurt (zoals wij die kennen) in. Je kunt het dus gemakkelijk drinken. Wanneer je het ruikt lijkt het een vrij sterke kefirgeur te hebben, maar wanneer ik het proef is het gewoon een milde yoghurt, ietwat kazig (daar is de kefir), zacht van smaak. Het heeft een vol mondgevoel – hoewel dun toch custard achtig – als je begrijpt wat ik bedoel. Hoewel ik ook van sterke (yoghurt) smaken houd, vind ik het heerlijk.

Wat kun je er allemaal mee doen?

Filmjölk is ideaal als drinkyoghurt. Gewoon zo of als smoothie met fruit. Je hebt geen water nodig om te verdunnen. Het is zacht van smaak, wat het ook ideaal maakt als drinkyoghurt, of vruchten-drinkyoghurt. Ideaal voor smoothies en ijsrecepten. Mensen die niet van een sterke zure smaak houden (zoals sommige kinderen, maar ook genoeg volwassenen) is het perfect voor. Ik houd zelf van drinkyoghurt voor mijn dochter. Ze vindt het fijn om yoghurt als toetje te nemen ‘s avonds, zodat ze lekker gevuld naar bed gaat. Ze vindt het fijner om naturel yoghurt te nemen en heeft het liefst een drinkbare yoghurt, in plaats van een dikke yoghurt die je moet eten.

 

Tags from the story
, , ,
Join the Conversation

9 Comments

  1. says: Jennet

    Ik heb jaren in Zweden gewoond en daar veel filmjölk gedronken of bij müsli gegeten. Nu woon ik in Hongarije ook hier verkopen ze filmjölk. Hier heet het gewoon kefir. Ik heb een yoghurtmaker met van die potjes en daar maak ik wel eens m’n eigen kefir in met een beetje kefir uit de supermarkt en (geiten)melk. Heerlijk en gezond!

    1. says: sharon

      Het is moeilijk om te vinden, maar Google kan je helpen! Misschien zelfs een gedroogde starter uit een buurland, dat is ook een optie 🙂 Hopelijk raken meer mensen enthousiast zodat het makkelijker verkrijgbaar is 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *