Fruitcake met marsepein

Fruitcake is één van mijn favoriete cakes rondom Kerst. Het is een ware smaakexplosie met al die verschillende ingrediënten, maar laat het je niet afschrikken, het is echt niet heel ingewikkeld. Ik heb deze variant nog nooit glutenvrij gemaakt, dus ik weet niet of dat kan. Heb je onze kerstaanbiedingen al gezien? Zie het hier!

Dit heb je nodig (voor een springvorm van 22 cm)

500 gram gemengd gedroogd fruit, fijngehakt (rozijnen, krenten, dadels, abrikozen, pruimen, kersen, vijgen)
rasp en sap van 1 sinaasappel
60 ml whiskey (of evt. meer sinaasappelsap)
60 ml espresso
100 gram vloeibare olie zoals olijfolie, avocado-olie, druivenpitolie of rijstolie
2 eieren
150 gram amandelmeel
100 gram speltmeel
3 el cacao
2 tl wijnsteenbakpoeder
1 tl kaneel
½ tl vanillepoeder, van een vanillestokje
snuf zout

Voor de fruitige spijslaag:
250 gram Medjoul dadels, zonder pit
250 gram amandelmeel
100 gram gesmolten roomboter of kokosolie
5 mandarijnen in plakken

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een springvorm met bakpapier. Doe het gedroogde fruit in een kom en voeg de sinaasappelsap, rasp, whiskey en espresso toe. Laat het 10 minuten wellen (giet het daarna niet af). Mix de eieren en olie luchtig. Roer dit door de gedroogde vruchten en voeg het meel, cacao, bakpoeder, kaneel, vanille en zout toe. Doe het beslag in de bakvorm en zet het 45 minuten in de oven. Laat de cake vervolgens helemaal afkoelen en bewaar deze afgedekt in de koelkast.
Maak de spijslaag: doe de dadels in een keukenmachine en hak ze fijn. Voeg de amandelmeel en roomboter toe en zorg voor 1 massa. Verdeel voorzichtig de spijs over de taart heen zodat de hele bovenkant en zijkanten bedekt zijn. Garneer de mandarijnenplakjes bovenop en laat het opstijven in de koelkast.

Klik hier voor onze kerstaanbiedingen die nog heel eventjes gelden!

 

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *