Gefermenteerde komkommers (ofwel augurken)

foto-8Vorig jaar zei mijn man eens met een volledig verbaasd en licht enthousiast gezicht: Sharon!!! Wist je dat augurken eigenlijk komkommers zijn?? Uh. Ja. Hahahaa. Dat is de tijd waarin we leven, we weten niet meer dat augurken eigenlijk komkommers zijn (ok ok familie van…) ๐Ÿ˜‰ Overigens niets ten nadele van mijn man, die weet over het algemeen meer dan ik, dus het was een bijzonder moment. Soms heb je gewoon van die o-wat-stom-dat-ik-dat-niet-wist momenten.

Snelle augurken en langzame augurken

Van de week poste Marianne al een recept voor ‘snelle’ augurken. Toevallig waren we allebei met augurken bezig. Je kunt ze snel maken, en langzaam. Als je augurken maakt bewust om gefermenteerd eten aan je voedingspatroon toe te voegen, kies je voor de langzame weg. Anders waarschijnlijk voor de snelle, uiteraard ๐Ÿ˜‰ Ik maak ze bewust om gefermenteerd voedsel binnen te krijgen, dus ik kies de langzame weg.

Beetje meer planning

De langzame weg is ook leuk. Het is supersnel om te maken, je moet het alleen wat meer voorbereiden, een week van tevoren. Het is er niet meer werk om.

Levende voeding – ga schoon te werk

Bij fermenteren werk je schoon en precies. Het is niet lastig, maar je hebt gaat wel goede bacteriรซn laten groeien en die groeien het liefst in een schone omgeving die ze prettig vinden ๐Ÿ˜‰ Je hebt te maken met levende wezens die complexe chemische reacties gaan veroorzaken, en dat doen ze alleen onder de omstandigheden die ze prettig vinden. Ze kunnen bijvoorbeeld ook dood gaan ๐Ÿ™‚ Dan heb je schimmelkomkommers, juk.

Wat heb je nodig?

een steriele weckpot van 1,5 liter
een schone snijplank
een schoon mes

4 teentjes knoflook (gepeld)
een druivenblad
verse kruiden naar smaak (varieer maar!)
2 gewassen bio komkommers
gefilterd water om op te vullen (ongeveer 600 ml)
3 el Keltisch zeezout

Een druivenblad gebruik je zodat de augurken knapperig blijven en niet mushy. Qua smaak doet het verder niets, maar wel voor de knapperige-augurk-beleving. Je kunt deze niet kopen, maar wel van een druivenstruik plukken (of stelen van de buren).

Zo maak je het

Leg het druivenblad, de knoflook en de kruiden onderin
Roer het zout met het water en laat het even staan zodat het oplost
Snijd twee komkommers in plakjes
Vul de weckpot met de komkommerplakjes, verdeel ze netjes over de weckpot en probeer ze horizontaal te houden, doe de weckpot zo vol mogelijk met zo weinig open ruimte, plaats de deksel er los op
Houd 2-3 cm van de bovenrand vrij
Laat het 7-10 dagen staan op kamertemperatuur
Zet het daarna goed afgesloten in de koelkast

 

23 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *