Gevulde speculaas

Gevulde speculaas mag natuurlijk niet ontbreken! Een simpel recept met verantwoorde ingrediënten. Zo kan het ook! Nieuwsgierig naar meer Sinterklaas en Feestrecepten? Zie hier het Voedzo e-book en hier het Sugarchallenge e-book!

Dit heb je nodig (vierkante bakvorm 18x18cm)

Voor de amandelspijs: 200 gram witte amandelen, 100 gram gedroogde dadels, 1 citroen, 1 ei
Voor de speculaas: 200 gram volkoren (spelt)meel, 50 gram palmsuiker, 2 el speculaaskruiden, 150 gram roomboter, 2 el (plantaardige) melk, snufje zout
Om te garneren: handje amandelen, 1 eigeel

Zo maak je het

Maak eerst de amandelspijs. Maal de amandelen in een keukenmachine fijn. Voeg de dadels toe en laat de keukenmachine draaien tot alles gemengd is.
Rasp de citroen en pers de citroen uit. Gebruik alle citroenrasp en twee el citroensap voor de amandelspijs.
Voeg de ingrediënten voor de spijs toe aan de amandelen en meng dit goed.
Zet de amandelspijs in de koelkast.
Doe alle ingrediënten voor het speculaasdeeg bij elkaar in een kom en kneed dit goed tot één geheel. Zorg dat het goed gemengd is. Zet dit mengsel een kwartier in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet de bakvorm in.
Verdeel het speculaasdeeg in tweeën.
Verdeel het eerste deel over de onderkant van de bakvorm tot alles goed bedekt is.
Verspreid de amandelspijs over de speculaaslaag.
Doe vervolgens het tweede deel van het speculaasdeeg over de amandelspijs en zorg dat het goed verspreid is.
Bestrijk de bovenkant met het eigeel en druk de amandelen in het deeg.
Zet de gevulde speculaas 40 minuten in de oven.
Laat het even afkoelen. De eerste dag is deze gevulde speculaas het lekkerst!

 

Join the Conversation

9 Comments

  1. says: paul bronwasser

    gisteren de gevulde speculaas gemaakt; wel eerder spijs gemaakt maar dat zou dan volgens receptuur enkele weken moeten rijpen; ik had niet zo’n zin om de (bruine) amandelen te ontdoen van hun schilletjes; gemalen met schil en al en gemengd met de dadels, wat geweekte abrikozen en een eetlepel honing. Eigen mengseltje speculaaskruiden gemaakt,
    Gaat prima! Met dank voor het recept!

  2. says: Astrid

    Hallo Sharon, ik lees bijna elke dag op je site! Dankjewel voor de leuke inhoud weer altijd 🙂
    Ik heb dit recept gebruikt om een breekspeculaas (of hoe noemen jullie dat in Nederland?) te maken. Enkel het speculaasgedeelte dus en dan heb ik kastanjemeel ipv speltmeel gebruikt. Ik heb het in een brownievorm gedaan omdat ik het te plakkerig vond om koekjes van te maken. Erg lekker: een groot stuk brosse speculaas! Overheerlijk vond ik zelf. Kinderen waren nog niet overtuigd helaas… Ik blijf proberen tot ik iets heb dat ze wél lekker vinden.

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *