Hele lekkere koekjes: pecan vanillekoekjes

Hele gezonde koekjes? Nou ja, het blijven koekjes. Dat zul je vast begrijpen. Maar wel met heerlijke en pure ingrediënten, dat dan wel weer. Ik maak geen gebruik van geraffineerde suikers, zuivel, tarwe of gluten. En deze koekjes zijn echt overheerlijk. Deze koekjes zijn prima geschikt om aan niet-gezonde visite te serveren. Ze zijn ook nog eens simpel om te maken!

Dit heb je nodig

Voor één bakplaat: 150 gram amandelmeel, 100 gram pecan noten, 2 grote el kokosolie (niet afgestreken), 5 el ahornsiroop, ½ tl vanillepoeder, snuf zout, snuf zuiveringszout

Zo maak je het

Rooster de pecan noten kort in een droge pan. Hussel ze regelmatig zodat ze niet aanbranden. Als het lekker begint te ruiken, zijn ze klaar
Meng de amandelmeel met de vanillepoeder, zout en zuiveringszout
Smelt de kokosolie in een pannetje
Voeg de gesmolten kokosolie en ahornsiroop bij de amandelmeel. Roer het geheel door
Hak de pecan noten grof en voeg deze ook toe
Leg het deeg op wat plastic folie en rol het tot een grote koekjesrol (ongeveer 4 cm diameter)
Leg de rol 45 minuten in de koelkast
Bekleed ondertussen een ovenplaat met bakpapier
Verwarm de oven voor op 170 graden
Haal de rol uit de koelkast en snijd de koek in plakken
Leg ze op het bakpapier en zet ze 12-15 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn
Laat de koekjes helemaal afkoelen
Bewaar ze luchtdicht

Dit recept staat niet in het Koekenboek, maar daar vind je wel andere heule lekkere koekjes 😉

26 Comments

    • Gewoon ovenformaat 😉 Ik maak ze ong 1 cm dik. Ze blijven wat zacht, maar niet broos en een beetje ‘sticky’ & licht crunchy, ofzo. Moeilijk uit te leggen 😉

  • Goedemorgen,

    Nog beter om de ahornsiroop of ander zoet makers weg te laten. (suikerspiegel)
    Ik maal moerbeien (gedroogd) met mij elec. koffiemolen en meng dit door al mijn bakrecepten

    Helemaal te gek recept ontdekt in het brood buik boek Appel- Walnoot brood glutenvrij!!
    Zelfs de kleinkinderen smullen ,wel voor hen de noten helemaal fijn gemalen. Zij houden niet van stukjes in het eten. Voor de grotere kinderen dan wat noten er boven op.

    Mvg.

  • Dank voor het recept 🙂 Ik heb ze net gemaakt en heb ipv de kokosolie roomboter gebruikt (vanwege de kosten) en ipv pecannoten hazelnoten want die had ik nog…ik vind er iets te weinig smaak aan zitten en ik denk dat de peccannoten toch beter zullen passen, ook lagen mijn hazelnoten al een beetje lang in m’n kastje haha dus ondanks dat ik ze nog geroosterd had geeft het niet meer de smaak die het zou moeten geven denk ik. Ik had verwacht dat ze aardig zoet zouden zijn door de hoeveelheid ahornsiroop maar dat valt me wat tegen. De structuur is wel uitstekend en ze zien er ook lekker uit 🙂
    Ik ga ze dus nog zeker een keer maken maar dan met verse pecannoten 🙂

  • Hi, klinkt erg lekker, dit recept! Kan ik ipv zuiveringszout ook wijnsteen bakpoeder gebruiken en zo ja hoeveel?
    hoeveel koekjes krijg je eruit ? ik wil ze graag als traktatie voor mijn dochter maken. 🙂

    Bednakt alvast voor je reactie en ook voor je inspiratie betreft gezond en lekker eten!

    groetjes Tish

  • Vandaag ook de koekjes gemaakt! Was inderdaad heel simpel en de smaak/structuur is super goed! Variatietip: doe een deel van de ahornsiroop bij de pecannoten in de pan zodat je gekarameliseerde nootjes krijgt. Jum!

  • Lekkere koekjes zeg mmmm, ik heb er al 3 op, en lus er nog wel eentje zeg!

    Ik had wel wat moeite met het deeg vormen vanwege de pecan stukjes, volgende keer maal ik ze met de keukenmachine zodat ik het deed beter kan vormen.

  • Dit zijn echt heerlijke koekjes. Tot nu toe nog de lekkerste die ik heb gemaakt. Ik gebruik altijd een kookring om koekjes mee te vormen. Gaat ook heel makkelijk. Volg nu een tijdje deze geweldige website en heb er al leuke inspirerende recepten vandaan gehaald.

  • welk van de ingrediënten levert dan het zuur voor het zuiveringszout? rijzen de koekjes in dit recept ook of niet? Of had er nog wat citroensap bij gemoeten?

  • Ik heb ze net gemaakt maar ik kon er met geen mogelijkheid koekjes van vormen.. Alles valt uit mekaar. Heb nu de rol maar plat gedrukt en het zo in de oven gedaan. Maar wat doe ik verkeerd? Wat water toevoegen in het recept misschien?

    • Als je ziet dat het wat droog is, is het altijd slim om het deeg eerst nog wat te maken zoals je zelf zou denken dat t moet zijn, iedereen doet in de keuken toch net zn eigen ding, waardoor je soms recepten nog ietwat aan moet passen 🙂 Leuke ontdekkingsreis! 😉

  • Ik vind deze koekjes erg lekker! Alleen wel erg zoet. Ik eet al wat langer suikervrij en voor mij is 5 eetlepels siroop wat veel. Volgende keer dus wat minder. Maar ze zijn smakelijk hoor!

  • Ik heb de doos dezelfde dag nog leeg gegeten! Heerlijk! Het heeft dan ook mijn round up van suikervrije tussendoortjes gehaald. En het is een ontzettend succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *