Nasi zonder e-nummers

nasi zonder e-nummersHier een heerlijke nasi voor de e-vrije eter, van lezeres Angelique. Het recept komt van haar site, waar nog meer fijne e-vrije recepten opstaan. Angelique is zelf nog veel met haar voeding bezig, veel klachten door voeding en veel last van allergieën. En natuurlijk hoop ik dat die klachten gauw mogen verdwijnen! Dit recept is in elk geval erg leuk. Niet alleen e-vrij, maar ook suikervrij en zuivelvrij. Beetje opletten met de bouillonblokjes! Maar dat komt wel goed… Bedankt Angelique!

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 1 halve prei gesneden
  • 1 halve rode paprika gesneden
  • 1 halve gele paprika gesneden
  • (of welke paprika je ook in huis hebt)
  • Enkele champignons
  • 1 kleine ui of een sjalotje gesneden
  • 1 bakje spekreepjes
  • 300 gram (bio)rundergehakt of een vleesvervanger
  • 1 halve tablet runder- of groentenbouillon
  • 3 theekopjes (bio)basmatirijst of zilvervliesrijst
  • Olie om in te roerbakken
  • En de heerlijke nasikruiden van Jacob Hooy (te koop of te bestellen in de reformwinkel)

Natuurlijk kun je verschillende restjes groenten opmaken in dit gerecht.
Of van alles uit je diepvrieszakken nemen, zoals sperzieboontjes, broccoliroosjes, erwtjes.

Bereiding

Kook de rijst gaar
Bak de spekreepjes eerst lekker bruin in de olie in een grote wok op hoog vuur
Bak het gehakt rul. Uitje en groenten toevoegen
Wrijf de halve bouillonblok fijn tussen je vingers en voeg toe
Voeg 2 niet té volle eetlepels nasikruiden toe
Later kun je naar smaak meer toevoegen als de rijst erdoor gemengd is
Hussel alles goed door elkaar
Ook deze keer gaan de Hennepzaden er weer doorheen (goede eiwitbron, goed voor nagels en haar)
Voeg de gare rijst toe aan je groenten/vlees/kruidenmengsel in de wok
Proef…
Wil het nog wat pittiger? Voeg dan nog wat nasikruiden toe
Eventueel nog zout en peper
Lekker met een gebakken eitje en een groene salade
Tomatenketchup of ketjap smaakt er ook erg lekker op
En voilá, alweer een schoon recept zonder E-nummers!

♥ Eet smakelijk! ♥

 

8 Comments

    • Hallo, ik heb misschien nog een tip voor ‘gezonde’ bouillon blokjes.
      Ik ben zelf erg bezig met E nummer vrije producten te scoren.
      De A merken hebben allemaal E nummers in hun blokjes.
      Tot ik een heel goedkoop doosje tegen kwam in de Plus (0,60).
      Zanza heet het en ik heb de runderbouillon gekocht omdat er geen E nummers op staan.
      Ik kan helaas geen informatie vinden over dit merk, maar tot op heden en erg goede en goedkope oplossing voor gezonde bouillon.
      Ook te koop bij Coop 0,49 cent voor 12 blokjes a 6 liter bouillon.
      Dat wilde ik graag even met jullie delen.

      Ik ben zelf nog op zoek naar een gezonde betaalbare ketjap zonder E nummers.
      Iemand een tip?? Bio vind ik erg duur, ik gebruik vaak ketjap namelijk.

      Groeten,
      Helena.

  • Zonnatura heeft ze ook zonder E-nummers.

    Alternatief voor de bouillonblokjes én kruidenzakjes (want die bio-zakjes zijn nog steeds wel prijzig!)

    Voor 2 a 3 personen
    2 theelepels kukurma (koenjit)
    1 theelepel knoflookpoeder (of een vers teentje)
    1 theelepel paprikapoeder
    1/2 theelepel cayenne peper poeder (of een verse lombok -> rode peper)
    1 theelepel korianderzaad gemalen (ketoembar)
    1/2 theelepel komijnpoeder (djinten)
    peper naar smaak
    zout naar smaak
    2 lekkere dotten sambal oelek

    Goedkoper dan kruidenpakketjes, kruiden zijn ook biologisch te krijgen (online), op elk moment zo te maken en aan te passen aan eigen smaak.

    Uitje fruiten in je favoriete bakproduct. Dan bovenstaande kruiden erbij, beetje laten pruttelen. Dat is je basis (je “boemboe”)
    Wil je vlees, doe je dat er dan bij. Anders prei erbij, groenten in stukjes erdoor (paprika, courgette, kikkererwten of witte bonen, wat je wilt). Dan de rijst erdoor. Even aanbakken.

    Lekker met zelfgemaakte pindasaus:
    water
    pindakaas
    tahin (sesampasta)
    ketjap (de bio variant)
    gembersirop (de bio variant, de andere is vooral suiker)
    sambal oelek

    Bij elkaar gooien, verhitten, de pindakaas smelt, blijven roeren, dikt vanzelf in. Te dik: meer water. Te dun: meer pindakaas.
    Klaar.
    Voor een smeuiger pindasaus gebruik je melk (maakt niet uit; rijst, soja, koe, werkt allemaal precies hetzelfde).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *