Recept voor oliebollen, appelflappen en meer

appelflappenZoooooo. Kerst is achter de rug. Op naar Oudjaarsavond! Gezellig met oliebollen enzo. Ik heb al heel wat recepten afgewerkt wat betreft oliebollen en appelflappen en wat nog meer. Vandaag maak ik een verzamelpost voor de mensen die zelf lekker willen gaan bakken. Ik weet nog niet of wij dat gaan doen, maar we hebben nog een paar dagen om dat te bedenken.

De olie

Oliebollen, appelflappen en dergelijke frituur je doorgaans. Dit kun je in de bekende frituurpan doen, of, als je die niet hebt in een pan met olie. In een pan heb je alleen geen temperatuurmeter. Ik heb het wel eens veel te heet laten worden – pas op voor explosiegevaar. Anyway, frituren kun je doen in kokosolie. Deze olie oxideert niet op 180 graden, dus je creëert geen schadelijke stoffen voor je oliebollen. Ik ken mensen die op 160 graden frituren en dan kun je ook olijfolie mogelijk gebruiken, maar ik heb dit zelf nooit geprobeerd en weet dus niet hoe dit je zal vergaan.

Goed, bij deze:

Oliebollen!
Exotische oliebollen met ananas en kokos!
Glutenvrije oliebollen!
Lekkere appelflappen!
Stoofpeerflappen!

Lekker he! Succes met bakken en eet smakelijk 🙂

17 Comments

 • Oh, ik begin nu al te water tanden.. Zin in!
  Man lief bakt ieder jaar 2 emmers vol, uiteraard ook voor de rest van de familie. Ik denk dat ik dit jaar enkele gezonde oliebollen en appelflappen maak 🙂

 • Kijk dat is nou lekker… Ik vroeg me al af of je met kokosolie oliebollen kon bakken.
  Gaan we dit jaar is proberen!

  Hoeveel kokosolie is er nodig in een pan?
  Want kokosolie is vrij prijzig namelijk.

  En waar kan ik een temperatuurmeter vinden? dus maximaal tot 180 graden?

  Met sportieve groet,

  Henri Cooiman
  Personal Trainer HEROik

  “Passion for the hero in you”

  • Hai! hoeveelheid sterk afhankelijk van je pan en hoe groot je de oliebollen maakt. Ze moeten er natuurlijk in kunnen ‘zwemmen’ 😉 Een temperatuurmeter heb ik niet, maar ik verwacht echt in kookwinkels of speciaalzaken. Misschien even googlen 🙂 Succes!

 • Ik ga morgen een poging wagen! Mijn moeder deed het altijd in een gietijzeren braadpan, ik heb alleen RVS. Heeft iemand enig idee of dat verschil maakt? Zometeen op jacht in de stad naar de ingrediënten 🙂

 • Ik heb gisteren de frituurolie vervangen door kokosolie en daarna de appelflappen en de stoofpeerflappen geprobeerd. Die waren erg lekker. Bedankt voor de inspiratie.
  Ik heb zelfs de de cacao-kokosolie-dadel chocolaatjes die ik regelmatig maak (http://www.chickslovefood.com/3x-zelf-chocolade-maken/) met zo’n deeglaagje gefrituurd. ook erg heerlijk.
  Beste wensen voor 2014 en ga door met je inspirerende site.

  met hartelijke groet,

  Hein

  • hihi heerlijk! ik heb me wel eens afgevraagd of dat kan – ja dus 😉 sinds ik een gefrituurde mars in edinburgh heb gehad – lang lang geleden – ben ik ook nog benieuwd dat te maken, maar dan de gezonde variant natuurlijk 😉

 • De appelflappen waren verrukkelijk! Heb ze met half spelt en half boekweitmeel gemaakt, volgend jaar weer! De oliebollen vond ik minder geslaagd, ze bakten niet erg mooi. Van buiten te krokant en van binnen net niet gaar. Maar hey, wat maakt dat uit als de appelflappen ontzettend lekker zijn?! 🙂

 • Kun je deze oliebollen ook in de oven bereiden? Of is het deeg daar te slap voor? Ik blijf namelijk de oliebollen, letterlijk OLIEbollen vinden, niet echt gezond voor onze jonge meid.

 • Tip voor de temperatuurcontrole in een pan met olie. Houdt een Houthalen-Helchteren net in de hete olie, als er bubbeltjes omheen komen is je olie heet genoeg om je flappen en bollen te maken.

 • Als je verstandig vet gebruikt en de olie goed warm hebt dan valt het best mee. De olie slinkt minimaal. Pas bij de appelbeignets dan vliegt het vet bijna de pan uit. En vet in je darmen is ook laxerend. Wij bakken die paar oliebollen niet meer, en heb ze nu bij AH gekocht. Van speltmeel aangezien ik een allergie heb voor teveel tarwe verbruik. Daar krijg ik de buikpan van. En niet van het vet.

  Enne ik weet echt niet wat ::::Houthalen-Helchteren is, maar gewoon een stukje brood kun je goed mee testen. En een elektrice frituurpan is ideaal, dan kun je ook in de schuur gaan staan, en daar houd je de temperatuur stabiler mee.

 • De oliebollen en appelflappen zijn goed gelukt met deze recepten. En ze smaken heerlijk. Dit jaar alleen voor ons zelf gebakken, anders voor de buurt en familie. Toch wat uitdelen. Misschien gaan anderen ook overstag om suikervrij te eten. Volgend jaar volop dit recept gebruiken. Is niets meer werk. Vult wel goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *