Ontbijtkoek

Ontbijtkoek (suikervrij, zuivelvrij, glutenvrij)Het boek Home Made Winter van Yvette van Boven inspireerde me voor een ontbijtkoek. Het recept zag er zo leuk en lekker uit, dat ik mijn eigen versie ervan gemaakt heb, op basis van Yvette’s recept. Ik begon heel vrolijk aan het gebeuren, maar naarmate de ontbijtkoek langer in de oven stond werd ik steeds verdrietiger. Hij rijst niet? Ik dacht dat íe volledig mislukt was, tot ik toch maar mijn eerste hap probeerde. SUPERLEKKER! Het beslag is van zichzelf al wat luchtig, waardoor het geen brok beton was ofzo, maar gewoon lekker fruity en sticky. Door de amandelmeel vult ‘ie wel enorm, want dat doet amandelmeel nu eenmaal. Maar dat vind ik niet erg. Echt niet.

Mijn versie is (geraffineerde) suikervrij, zuivelvrij en glutenvrij. Door de abrikozen is het dus een beetje meer fruity dan je van een ontbijtkoek gewend bent, maar ik vind ‘m vrij geniaal zo en de rest van de gezinsleden hier ook. Succes dus! (hou jij van een speculaasontbijtkoek, gebruik dan speculaaskruiden i.p.v. onderstaande kruiden)

Dit heb je nodig

2 eieren, 250 ml rijstmelk, 1-2 el chiazaad, 250 gram gedroogde abrikozen, mespunt stevia, 1 tl appelazijn, 1 tl zuiveringszout, 2 tl wijnsteenbakpoeder, 1 tl kaneel, 1 tl gemberpoeder, 1 tl koriander, mespunt chilipoeder, 175 gram amandelmeel, 175 gram rijstmeel, snuf zout

Zo maak je het

Doe de rijstmelk in een kommetje en voeg de chiazaad toe. Laat dit even staan en doe ondertussen de volgende stap
Verwarm de oven voor op 150 graden
Vet een cakeblik goed in
Voeg de eieren, abrikozen, stevia, appelazijn, zuiveringszout, wijnsteenbakpoeder, de kruiden en zout in de keukenmachine
Voeg ook de rijstmelk met geweekte chia zaadjes toe en zet het apparaat aan tot de abrikozen goed zijn fijngehakt en gemengd zijn in het beslag
Doe het beslag in een kom en meng rustig de amandelmeel en rijstmeel erdoorheen
Doe het in de cakevorm en zet het een uur in de oven
Vervolgens helemaal laten afkoelen
Je kunt ‘m in folie of een ander vershou-iets in de koelkast bewaren

De inhoud en de recepten op Voedzo mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van één alinea met een link naar het volledige recept en / of artikel op Voedzo.

26 Comments

  • Vandaag ook een eigen versie ontbijtkoek gemaakt.
    Niet gluten, suikers of zuivelvrij maar wel zoveel beter dan gekochte. Ik ben kansten aan het legen ivm verhuizing en vind het zonde om minder goede dingen wegtegooien dus gebruik ze nu in kleine hoeveelheden.

    50 gr. cakemeel,
    50 gr. gemalen havermout (Renee dat gaat prima!)
    100 gr roggemeel
    25 gr. tarwezemelen
    1,5 tl baking soda
    2 eieren
    gemberpoeder, koekkruiden, kaneel, ongeveer 1 tl, ik weeg nooiit zo goed af.
    Dit goed doorelkaar roeren.

    40 gr boter ,et 2 el suikervrije appelstroop en 2 el honing samen gesmolten zodat het voeibaar is, niet te heet laten worden.

    Dit goed samenvoegen.

    Ik heb 6 gemberbolletjes klein gesneden en met klein beetje van de siroop ook toegevoegd.

    45 min. op 180.

    Kapje geproefd en is heerlijk, mijn ervaring is dat hij alleen nog maar lekkerder wordt ov er 2-3 dagen.

  • Wat goed, het is je gelukt! Mijn veganistische en suikervrije versie met roggemeel blijft voorlopig nog hopeloos instorten met een heel plakkerige bende maar wel erg lekkere smaak als gevolg.

  • We zitten nu heerlijk aan een kop thee met een plak van deze koek! Wat is hij lekker zeg!
    Ik had alleen niet genoeg abrikozen en heb het aangevuld met gedroogde pruimen. Ook het meel kwam ik totaal 100 gram tekort die ik dus aangevuld heb met volkoren speltmeel . De appelciderazijn heb ik vervangen door cream of tartar . Mmmm…., deze ga ik zeker vaker maken! Bedankt sharon !

  • Heerlijk! Ik ben nu bezig aan mijn 2 plak 🙂 ik heb havermoutmeel gebruikt ipv van rijstemeel, soyamelk, iets anders was even niet voorhanden en ik heb een appel toegevoegd. Dit is inderdaad een blijvertje. O, en had ook niet genoeg abrikozen (100gr maar) en dat heb ik aangevuld met cranberry’s en rozijnen.

  • Hoi, geweldig recept, ik heb deze gemaakt met volkorenspeltmeel, wegens de diabetes. Bij mij is de cake goed gerezen, eigenlijk per ongeluk, ik had vergeten bij de mix het speltheorie toe te voegen, die had ik daarna op een rustig tempo er nog doorheen gedraaid. Tot mijn verassing is hij goed gerezen.

  • Heb deze gemaakt en hij is heerlijk! Het is een versie met vijgen geworden omdat ik geen abrikozen had. Ook heel lekker! En ik heb gekozen voor speculaaskruiden. Ik heb hem gisteren gewoon als lunch gegeten, kan perfect want het zit boordevol gezonds, beter dan een boterham met choco!

  • Hij staat nu in de oven en ruikt al heerlijk ;). Ik ben momenteel even aan het afkicken van de chocolade (wegens gezondheidsredenen) dus ik probeer nu maar te genieten van dit soort lekkers ;).

    • Hij is lekker :D! Ik heb een deeltje van het amandelmeel vervangen door speltmeel en dadels gebruikt ipv abrikozen. Ik vind ‘m zelfs ietsje te zoet naar mijn smaak, maar dat hoort ook een beetje bij ontbijtkoek ;).

  • Ik vind ’em ook heerlijk! Heb 2/3 vijgen en 1/3 abrikozen gebruikt, een eitje meer en boekweitmeel ipv rijstemeel plus in verhouding iets meer amandelmeel dan boekweitmeel. En ik heb gewoon koekkruiden genomen, daar zit alles wel zo’n beetje in. Heerlijk!!!

  • Hoi, hij is heerlijk! Ik heb hem dinsdagavond gemaakt, tot wanneer kan ik hem bewaren? Ik heb hem id koelkast staan met vershoudfolie eroverheen..

  • Al 2 x gemaakt; maar niet zoet genoeg; als je i.p.v. stevia bijv. agavesiroop gebruikt, hoeveel zou je dan nodig hebben? Ik zou hem morgen eigenlijk willen maken in een platte ovenschaal zodat je er blokjes van kunt snijden en serveren (voor bij een tea). Zou dat de ovenduur veranderen? Zoja, hoeveel korter?

  • Probleempje: als je denkt dat je de abrikozen in de machine fijn kunt krijgen is dat het recept voor frustratie. Dus voortaan met de hand snijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *