Pompoenbrood

Pompoenbrood (suikervrij, zuivelvrij, glutenvrij)Deze verrassende combinatie van pompoen met vanille is echt heerlijk en je lunch is absoluut niet saai met een plak van dit overheerlijke brood. En het vult ook goed, want die amandelmeel doet dat namelijk. Je kunt een plak pompoenbrood eten met ongezoete jam, appelstroop, rauwe honing, of gewoon zo. Het recept is suikervrij, zuivelvrij en glutenvrij. Overigens noemt iedereen dit soort dingen brood, ik dus ook, maar het lijkt meer op ongezoete cake qua structuur.

Dit heb je nodig

400 gram pompoen (gaar gekookt of gestoomd), 150 gram amandelmeel, 50 gram boekweitmeel, 3 eieren, 1 el chiazaad geweekt in 4 el water (15 minuten), snuf zout, 1 tl appelazijn, 1 tl zuiveringszout, 2 tl vanille essence, mespunt stevia


Op zoek naar glutenvrije, zuivelvrije recepten, vrij van geraffineerde suiker? Wij hebben ze!!


Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 175 graden
Vet een cakeblik in
Pureer de pompoen
Doe alle ingrediënten in een kom en kneed het met je handen of roer met een lepel kort tot een goed beslag
Doe het beslag in het cakeblik
Zet het 35 minuten in de oven
Laat het brood vervolgens helemaal afkoelen en bewaar het in de koelkast

De inhoud en de recepten op Voedzo mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van één alinea met een link naar het volledige recept en / of artikel op Voedzo.

51 Comments

    • Probeer het eens uit! In plaats van amandelmeel zou je kokosmeel kunnen gebruiken en in plaats van de eieren kun je arrowroot nemen om te binden. Misschien moet er dan een beetje water bij, maar dat zie je vanzelf.

    • Toevallig van de week de volgende tip gelezen om ei te vervanger:
      Vervangen van 1 ei: 1 eetlepel lijnzaad en 3 eetlepels lauw warm water. Dit even een poosje laten wellen.
      Voorheen verving ik ei vaak met no egg van orgran. Gaat ook prima!
      Als vervanger voor de amandel dacht ik zelf aan kastanjemeel. Maar kokosmeel is ook een goed idee.
      Verder bak ik broodjes ook weleens in muffinvormen. Hierdoor hoef je (het vaak kruimelige) brood niet in plakken te snijden. Vriest makkelijk in en als je het broodje wilt beleggen snij je hem makkelijk doormidden. Kan dan zelfs nog even in de broodrooster.
      Dit recept ga ik binnenkort maken. Klinkt tegek!

  • Goedemorgen,

    Ik zou heel graag suikervrij en zuivelvrij willen eten en zo gezond mogelijk, maar als ik allemaal lees hier wat je zelf moet maken is dat haast geen doen als je werkt en een druk leven hebt.
    Mijn zonen hebben autisme en ADHD , dus lijkt me voor hun heel goed ook omzet doen.
    Alleen ik weet gewoon niet hoe ik het voorslaat moet krijgen. Mijn kinderen zijn gewent alles te kunnen pakken en eten, we hebben altijd van alles in huis. Kan je geen productenlijst maken met voeding die in de supermarkten te verkrijgen zijn?

    • Hai! Het is een kwestie van wennen en prioriteit stellen, het hoeft niet altijd per se meer tijd te kosten (pastasaus uit pakje of pastasaus zelf maken kost evenveel tijd, maar je moet wel weten hoe). Ik heb geen dergelijke lijst en ik ga ‘m ook niet samenstellen, sorry! Dat kost pas echt veel tijd, meer dan het zelf maken van je eigen eten 😉 Succes en groet!

    • Je kan natuurlijk altijd een fruitschaal en wat noten neerzetten wat ze altijd mogen pakken en voor het weekend iets speciaals bakken. En misschien vinden je zoons het wel erg leuk om je te helpen!

    • Je hoeft toch niet alles in 1 keer te doen.
      Ik ben begonnen met meer groente en fruit eten, daarna mijn ochtendboterham vervangen door sojayoghurt met chiazaad en gojibessen. Mijn lunch (boterhammen) vervangen door groente of fruit salade enz.
      Ik maak ook niet elke dag mijn eigen brood enz hoor.
      Maak 1x in de week zelf amandelcrackers, kost 20 min. Smeer ik lekker biojam op uit biowinkel. Maak echt niet veel hoor, hoeft ook niet, kun je er ook gewoon af en toe eens bijdoen.
      Het beste eten komt ten slotte toch gewoon uit de natuur. Pak eens een lekkere komkommer of snoep wat wortels. Makkelijk beginnen! 🙂

    • Beste S.
      Ik werk ook fulltime (heb dan wel geen kinderen), maar ik leef zuivel en suikervrij, de truc zit hem in alternatieven en veel tegelijk bakken/koken en dan invriezen. Zorg dus voor gezonde alternatieven die je kinderen kunnen pakken (suikervrije koekjes, noten, fruit, groente, maïssnacks enzovoort) en bak in één keer meerdere broden / broodjes en vries het in, dan haal je het gewoon ‘s ochtends uit de vriezer, mee naar het werk en ‘s middags is het ontdooit. Ik maak vaak gevuld brood, dan heb ik geeneens beleg nodig!
      Succes! Het is zeker een uitdaging, maar ook zeker haalbaar.

      • Dit doe ik ook! Wanneer ik bak, bak ik extra veel en vries het in 🙂 Zo zijn er altijd gezonde maar toch lekkere snacks voor handen. Muffins en cake laten zich goed invriezen bijvoorbeeld.

  • Staat in de oven! En ik heb het recept hier en daar wat aangepast, naar mijn smaak. Ik ben benieuwd, het ruikt verrukkelijk! Heb er een kruidenmengsel van venkelzaadjes, kardamompeulen, steranijs en kaneel uit de vijzel aan toegevoegd en ook de pompoen rauw geraspt erdoor gedaan, o ja en een wortel en wat gewelde dadels. Moet wel wat langer in de oven nu, straks proeven, zin in! Bedankt voor de inspiratie Sharon, geweldige site waar ik regelmatig iets af haal! Lieve groetjes, Judith.

  • Oeeehhh, ben zo benieuwd naar dit recept. Ziet er ook zo makkelijk uit. Zelfs ik (keukenramp!) kan dit denk ik wel maken haha. Gaat op mijn to-do list

  • Wat een lekker recept, ga ik zeker uitproberen, ik vind het super om groente te verwerken in brood of cake, zo heb je minder meel (met dit recept helemaal niet 😉 ) en toch iets gezonds om te eten.

  • Meteen gemaakt gisteravond, in plaats van amandelmeel heb ik speltbloem (verkeerd gekocht ipv speltmeel) gebruikt. De biologische pompoen geheel gepureerd (doe ik bij de soep ook altijd) en vermoed dat het schilletjes toch voor een bittertje zorgt. Desalniettemin een heerlijke cake. Vanochtend een plakje in de trein als pre-ontbijt, werkte zeker 2 uur goed door. En een leuk recept om op te variëren of dingen toe te voegen (gedroogd fruit, noten, wortelrasp)

    Wat betreft de tijdskwestie… ja puur eten kost meer tijd, maar als je het handig indeelt, goed te doen. Ik werk fulltime met enorme reistijd en daarnaast een drukke trainingsagenda. Ik maak in het weekend of op een avond een paar uur vrij waarin ik het hele fornuis aan het werk zet voor jammetjes/compotes, brood/cake bakken, kikkererwten koken, etc. Het kost dan uiteindelijk minder tijd omdat je echt niet de hele tijd achter het fornuis staat te wachten. daarna alles goed invriezen en je kan weer even vooruit.
    Gezond leven vraagt een investering, maar zodra het een way of life wordt, gaat het vanzelf.

  • Ik eet vegan, had de eieren vervangen voor chiazaad maar dat is niet echt te eten.. Denk dat de cake toch de structuur van een ei nodig heeft. En hij bleef maar vochtig, heb hem de dubbele tijd in de oven gehad, hielp niets. Dus chiazaad zou ik niet uitproberen!

  • Goedenavond, net dit heerlijke brood gemaakt maar ik heb het idee dat het te nat is. Moet ie dan misschien nog iets langer in de oven? Verder is het ook een klein beetje bitter wat ik hier al eerder las, misschien doe ik er de volgende keer iets van een zoetje zoals rozijntjes doorheen.

  • Nu voor het eerst in de oven, ruikt heerlijk! Ben benieuwd hoe het smaakt.. Het is bij mij alleen namelijks ”gerezen”. Dus ben ook bang voor wat nat brood.

    • Ik hoop dat t meevalt! Soms valt t mee, omdat de baking soda al meteen rijst, lijkt het in de oven tegen te vallen. Heb ik ook wel eens. Qua smaak gaat ie sowieso heerlijk zijn! 🙂

  • Ah, die laatste reactie beantwoordt meteen mijn vraag (of zuiveringszout hetzelfde is als baking soda).
    Dat komt er nou van als je voornamelijk engelstalige sites/boeken leest 😉

  • Ik had nog een pompoen liggen, dus heb dit pompoenbrood maar eens geprobeerd. Altijd fijn, een broodvervanger, waar nog groente in zit ook! Helaas had ik nog maar twee eieren in huis, maar daar kan het blijkbaar ook mee, want ik heb net geproefd en volgens mij is ie aardig goed gelukt. Bedankt voor het recept!

  • Hai,

    Nu zie ik bij dit recept ( wat ik zaterdag ga uitproberen) dat er
    2 tl vanille essence in gaan….maar waarom niet vanille extract??
    Essence is niet natuurlijk maar kunstmatig verkregen. Persoonlijk zou ik vanille EXTRACT nemen om het zo puur/natuurlijk mogelijk tehouden.

    Bak ze allemaal…

  • BOehoeee… Top ingredienten allemaal, hele ochtend bezig. En resultaat: een half aangebrande kledder die niks met cake of brood van doen heeft…. Klein kapitaaltje kan dus rechtstreeks de prullenbak in. Geen idee wat er fout gegaan is!
    Jammer.

  • Oehhh ben benieuwd, want hij staat NU in de oven!

    Ik heb amandelpulp van zelfgemaakte amandelmelk gebruikt ipv amandelmeel.
    Omdat dit natuurlijk erg ‘nattig’ was, heb ik besloten een ei minder te gebruiken. (Ook omdat ik uit de reacties heb vernomen dat ie met 2 eieren ook lukte en een erg overheersende omelet-smaak had).

    Zoals ik het als kind heerlijk vond de kom uit te likken bij zelfgemaakte cake, was dit rauwe mengsel ook al erg lekker!!

    Als ie eruitkomt en is afgekoeld (blegh wachten…) laat ik weten of het is gelukt!

    • Mijn reactie is mwah mwah…
      Hij is nogal nattig gebleven, wel eetbaar, zeker niet vies, maar deze zal ik niet gauw nogmaals maken…

      Vandaag ook de pompoencake van Degezondemama gemaakt en die is erg goed gelukt!
      Die gaat ook in stukjes (net als het pompoenbrood in plakjes) de vriezer in, dan kan ik gemakkelijk een stukje meenemen naar het werk!

  • Heerlijk! Ik heb de pompoen gepoft (35-45 minuten) in 175 graden, werkt ook goed. En heb behalve vanillepoeder ook wat citroenrasp, zwarte peper en nootmuskaat erbij gedaan. Als tegenwicht voor het wat zoetige van de pompoen heb ik er gewelde cranberries bij gedaan. En wat walnoten voor de crunch. Yummmmm

  • En vandaag een hartige variant: half gepureerde pompoen, half geraspte courgette, en het amandelmeel gemengd met kokosmeel. Door beslag: fijn gesneden zwarte olijven, gedroogde tomaatjes, rozemarijn, tijm en een restje geraspte pecorino. Ook heel lekker.

  • Kun je in plaats van chiazaad ook lijnzaad gebruiken? En mijn ervaring met kokosmeel is dat het erg veel vocht opneemt (heb gelezen dat je voor iedere 200 gram kokosmeel die je gebruikt je 6 eieren moet toevoegen). Heeft iemand hier ervaring mee? Ik heb namelijk nog kokosmeel in huis.

    • ja hoor, denk het wel, even proberen denk ik 😉 en kokosmeel neemt idd veel vocht op, maar ik weet niet of de verhoudingen die je noemt goed zijn. Volgens mij heb je meer eieren nodig voor 200 gram kokosmeel. groetjes!

  • Bedankt voor het recept! Ik heb amandelmeel en speltbloem gecombineerd (omdat het eerste op was) en een eetlepel palmsuiker gebruikt in plaats van stevia. Ik vind het erg lekker, zeker met een lik roomkaas. Mijn kritische etertje van anderhalf vond het óók lekker, dus dubbel succes!

    • Appelazijn is nodig voor de baking soda, je kunt ook een beetje citroensap gebruiken. Chiazaad is om te binden, dus dan zul je een andere bindfactor moeten toevoegen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *