Recept voor marsepein (veganistisch en lekker)

Mensen zijn echt grappig. Het ene moment schreeuwen we hoog en laag omdat de pepernoten alweer in de schappen liggen, een week later wordt het wat kouder en beginnen we eigenlijk zin te krijgen in een stuk gevulde speculaas. Juist!

Nou, ik ben in elk geval weer lekker bezig met allerlei lekkere recepten, ik vind ze zo leuk om te maken! Ik vind marsepein echt heerlijk en bij deze een fantastisch simpel en lekker recept. Zonder troep, suikervrij, zonder eieren en mét amandelen. Lekker gezond dus, goed voor je calcium en magnesium. (serieus, amandelen zijn echt DE genezing voor spierkramp gedurende de nacht, of rusteloze benen, dus eet vooral veel van deze marsepein als je daar last van hebt!)

Het recept

Je hebt nodig: 250 gram geweekte dadels (in water, minstens 12 uur), 2 tl citroensap, 250-350 gram witte amandelen.

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine (met een staafmixer kan eventueel ook, wel oppassen voor losvliegende amandelen) en mix het fijn. Ik neem graag 250 gram amandelen, dan blijft het marsepein vrij zacht. Voor een wat steviger marsepein doe je er wat meer amandelen in. Vervolgens leg je de marsepein in de koelkast en daar laat je het lekker even liggen. De volgende dag zul je zien dat het al een stuk lekkerder is! Nou, zo simpel was het dus.

28 Comments

  • Hoi Sharon,

    Super bedankt voor je recept! Ookal kan ik de pepernoten rustig laten liggen in de winkel, toch zou ik het wel jammer vinden om de Sinterklaas smikkels helemaal over te moeten slaan. Maar dat hoeft dus niet!

    Groetjes Rachel

  • Heeeel benieuwd of iemand dit recept heeft uitgeprobeerd/ kan uitproberen voor het decoreren van een taart. Ben na een taartenworkshop echt aan het puzzelen of ik zoiets moois ook tarwe-, koemelk-, en het liefst ook suikervrij kan maken 🙁 Maar heb er nu nog niet zoveel ervaring in dat ik echt goed kan oordelen. Eerst nog maar een keer met de spulletjes uit de winkel. Iemand die biedt voor een alternatief voor biscuitdeeg voor de taart zelf :-)????

  • Ik heb dit recept woensdagmiddag uitgeprobeerd. Het wordt erg donker en zacht, ik denk dat ik meer amandelen moet gebruiken de volgende keer. Het smaakt meer naar dadels dan naar marsepein. De kids vinden t daardoor niet lekker, ik wel. Ga nog eens expeimenteren met stevia, misschien dat mijn zoontje t dan wel lust. Hij is momenteel op suikervrij gezet, om te kijken of we zijn concentratie (op school) kunnen verbeteren…

    • Hai! Alleen met een stijfgeklopt eiwit krijg je het marsepein echt zo hard als in de winkel. Maar das niet vegan en niet iedereen wil rauwe eieren eten. Stevia kan ook prima, doe ik ook wel eens :)! Wel goed opletten met de dosering 🙂

  • Hoi hoi,

    Vandaag wil ik dit gaan maken maar heb even een vraagje..
    Ik heb hele kleine dadels uit marokko en die zijn heel snel snotterig als ik ze iets te lang in het water laat liggen. Ik heb zelf het idee dat deze met 4 uur al helemaal zacht geweekt zijn i.pv. 12 uur. Zou dat kunnen en kan ik het gewoon maken als ik het idee heb dat ze al zacht genoeg zijn?? Waar moet ik op letten??

    Groetjes, Raquel

        • Vandaag gemaakt. Toch maar wel met de geweekte dadels. Ik vind de smaak erg lekker. Lijkt wel iets meer op spijs dan op marsepein. Zeker qua structuur. Misschien een roomboterstaaf van maken. Mijn staafmixer (Braun) is overigens wel stuk gegaan. Oververhit door de stugge substantie. Ik gebruikte exact dezelfde hoeveelheden als in je recept (incl de 250 gr amandelen).

  • De marsepein is heel lekker geworden! Ik het amandelmeel gebruikt – dat maakte het mengen makkelijk. Ook voegde ik een beetje cacao toe, wantt ik had zo trek in chocoladesmaak… Lekker! Ik zal dit recept zeker vaker maken! Misschien dat het me dan ook lukt om het in de koelkast te bewaren tot de volgende dag! – Vandaag niet gelukt dus…

  • Hoi Sharon, ik ga dit recept proberen maar heb nog een vraagje: 250 gram geweekte dadels, heb je dan 250 gr ‘droge’ dadels genomen en die daarna laten weken, of bedoel je letterlijk 250 gr als ze al geweekt zijn? Alvast bedankt voor je antwoord!

  • Ik wou de marsepein maken voor mijn grootmoeder, die diabetes heeft, maar het is mislukt 🙁
    Er kwam allemaal vet/vocht uit. Heb ik de marsepein te lang laten draaien dan? Ik heb het wel met amandelmeel gedaan en niet met amandelen.

    Groetjes, Els

    • Hai! Ik heb eerlijk gezegd geen idee! Ik heb dit al heel vaak gemaakt en nog nooit zoiets gehad. Zowel met amandelmeel als hele amandelen. Kon je het niet uit laten lekken en in de koelkast leggen? Bij mij wordt het een grote klomp eigenlijk. Sorry, ik weet het niet!

  • Hai! Ik wil de marsepein gebruiken voor de verjaardagstaart van mijn zoontje en wil alvast wat voorwerk doen. Hoopte dus om alvast de marsepein te kunnen maken, maar vroeg mij af hoe lang deze marsepein houdbaar is (in de koelkast, luchtdicht afgedekt). Klinkt in elk geval superlekker!

    • Hai! Net zoals gewone marsepein wel een aantal weken 🙂 Houd er rekening mee dat de marsepein meer op spijs lijkt als het niet lang van tevoren gemaakt is 🙂 Misschien fijn om te weten wanneer je een taart gaat maken, om teleurstelling te voorkomen 🙂

  • Hoi Sharon,

    Ik wil alvast wat gaan uitproberen voordat de sint gekte weer toeslaat. Je schrijft dat je witte amandelen gebruikt. Welke hoeveelheid amandelmeel kan ik in plaats van de hele amandelen gebruiken?

    Groetjes,
    Suzanne

  • Tja, ik heb het echt volgens jouw recept gemaakt maar was geen succes. Het smaakt totaal niet naar marsepein en is ook erg vochtig. Nadien heb ik er extra amandelmeel aan toegevoegd, maar dit heeft niet geholpen. Vandaag toch wat poedersuiker toegevoegd , na twee weken, dus even afwachten of het dan gaat lijken op marsepein:-(

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *