Recept voor verse gemberthee

Nu de winter er toch aan komt en ik de afgelopen week een soort van ziek-zijn op voelde komen, wil ik graag mijn recept voor gemberthee met jullie delen. Ik heb het namelijk weer veelvuldig gemaakt deze week en het is geen straf om te drinken, het is best lekker zelfs. Sterker nog, nu ik erover schrijf heb ik er meteen weer zin in en ik besluit op dit moment om het weer te maken als ik dit blogje heb afgeschreven. Grote kans dat ik dit stuk nu ga afraffelen (wat een gek woord is dat!).

Waarom gemberthee?

Gember is zeer bekend en berucht vanwege zijn anti-misselijkheids-capaciteiten. En daarnaast vanwege de ontstekingsremmende capaciteiten. Als je wel eens gemberthee met zo’n zakje hebt geprobeerd en het hielp niet, probeer dan eens de verse! Niet alleen is dat veel lekkerder, ook heb je meer kans dat het je gaat helpen om je beter te voelen.

Mijn recept

Er bestaan natuurlijk 1001 recepten voor gemberthee die allemaal op elkaar lijken, maar bij deze recept 1002, zoals ik ‘m maak! Je hebt nodig: 2 liter water, 5 cm verse gemberwortel (geraspt), 1 citroen, rauwe honing/agave/stevia/wat-dan-ook naar smaak

Zo maak je het

Breng het water aan de kook in een pan en doe de geraspte gemberwortel erin. Halveer de citroen en pers deze uit in de pan. Ik doe dit altijd gewoon door erin te knijpen met mijn vingers, zonder luxe keukenspullen. Daarna snijd je de citroen in stukken en dit doe je ook in het water. Wanneer het water kookt haal je de pan van het vuur en laat je het geheel nog 15 minuten staan. Zeef de thee en breng het op smaak met iets zoets.

Thee in de koelkast

Je hebt nu best veel thee, dit komt omdat je je niet lekker voelt en je geen zin hebt om elk uur nieuwe verse thee te maken. Bewaar de thee dus in een kan in de koelkast. Even opwarmen als je weer nieuwe thee wilt en drinken maar! Lekker makkelijk.

Ok, genoeg geschreven, ik ga een nieuwe portie gemberthee voor dit huis maken. Jam jam!

76 Comments

  • ik lees je stukjes altijd heel graag. Ik drink zelf ook altijd verse gemberthee, heel simpel, snijd een stuk af, gooi er kokend water op, laat het 5 minuutjes trekken, kaneelsuiker erin en drinken maar, heerlijk, en je kunt er ook goed van poepen, ook niet onbelangrijk!!!

  • Bedankt! Tijdens therapie werd mij altijd verteld dat gemberthee ook heel goed werkt om je drang naar zoet te verminderen, dus nog een extra pluspunt voor gemberthee πŸ™‚

  • Heerlijk, gemberthee. Ook lekker (en heel gezond omdat gember het lichaam kan ‘ uitdrogen’) is om de thee te koken met een stukje kaneelstokje. Die zorgt ervoor dat de kruiden weer in balans komen. Aldus onder andere oude gezegden uit diverse culturen. Ik drink hem altijd met gember en kaneel, en dan een poosje laten koken; heerlijk!

    • Oh echt, goed idee! Ik had wel eens een kaneelstokje erin, omdat het me echt lekker leek, maar de gember en citroen zijn zo sterk dat ik er niks van proefde. Maar het loont dus toch om het erin te doen πŸ™‚

  • oh trouwens, als je het maakt en je neemt een slok en het lijkt alsof je in de brand staat, dan heb je iets teveel gember gebruikt. Gewoon aanlengen met kokend water en het komt allemaal goed. Dan heb je gewoon nΓ³g meer thee!

  • Ik drink ook veel gember op het moment omdat ik veel over de goede werking ervan gelezen heb. Ik maak het mezelf wat makkelijker, gewoon kopje heet water, gember raspen, even trekken en klaar. Helemaal geen suikers nodig!

  • Ik zit al drie dagen aan de gemberthee door een ineens opgekomen verkoudheid! Schijnbaar net even een wat lagere weerstand, want ik dacht net dat ik de verkoudheid over zou slaan, aangezien om me heen iedereen aan het snotteren was behalve ik, maar helaas…
    Ik snij een stukje wortel in stukjes, doe het in een theezeefje in een mok, heet water erbij, paar minuten laten trekken en klaar.
    Maar ik ga ook zeker de versie van Sharon proberen.
    Kaneel is sowieso goed, werkt namelijk antibacterieel!

  • gember is een medicijn! snij plakjes af gooi t in kokend water in een beker ,mok
    en pak een stuk gember uit je mok en ga je pijnlijke plejes aan[artosis hoofdpijn,gorgelen,reuma en leer opdrinken. [is zalig] daarnaast heb ik janeelcapxukes van de tuinen] iedere dag 1. ik heb diabetes. nou genber [cers is ect een medicijn!! en druk gember bij elkaar in je hand[dan komt er sap uit en dat op de pijnlijke pleken van je lichaam tot achter je oren leggen, ook erg goed voor puistjes. het brand lekker op je lichaam en maakt je beter .mvg, janny

  • Vanaf dit weekend hebben wij een Gordon Setter pup. Dat is veel (leuk) werk, maar laat ik nou net vandaag het gevoel krijgen dat ik verkouden word. Drukkend voorhoofd, maar geen koorts.
    Naast mij staat een grote pot gemberthee volgens bovenstaand recept. En nu maar hopen dat ik de aanval af kan slaan.

    • Hai, je kunt het een paar dagen in de koelkast bewaren en het is de bedoeling dat je alleen de thee opwarmt die je daadwerkelijk gaat drinken, dus niet de hele pan. groetjes!

  • Sinds een week of twee maak ik iedere ochtend gember/citroen thee. Ik koop een gemberwortels, schil hem en snijd de wortel in kleine stukjes en vries het in. Iedere ochtend kook ik dan ff wat water en knijp wat citoensap uit een citroen samen met de gember. Lekker!!!

  • Heerlijk, verse gemberthee! Echter, in de overgang versterkt het helaas wel de opvliegers. Althans bij mij. Maar mocht je het koud hebben neem het dan vooral wel!

  • En kennen jullie deze al…: Gemberthee met verse muntblaadjes?! En wat honing voor de zere keel. Verfrissend, verzachtend en prikkelend (en gewoon erg lekker).

  • Ik heb pas een natuur diΓ«tiste geraadpleegd over wat ik qua voeding en supplementen kan doen voor mijn chronische darmontsteking. Ik was onder andere nieuwsgierig naar het gebruik van kruiden. Ze vertelde me dat je “hete” en “koele” kruiden hebt. Onder de hete vielen o.a. peper, gember en kaneel. Als je een ontsteking hebt (= heet) dan konden dit soort kruiden verkeerd vallen.

    Enig idee hoe gember dan die verkoudheid tegen gaat? Want het klinkt ook (en dit is niet de eerste keer dat ik het lees) dat gember ook ontstekingsremmende werking heeft. Of in ieder geval het immuunsysteem kan ondersteunen om de ontsteking/virus tegen te gaan.

    Ben wel nieuwsgierig…

    ps. Leuke stukjes schrijf je Sharon, steeds precies over onderwerpen waar ik nu mee bezig ben… dank je!

  • Al jaren gebruik ik dagelijks gemberthee bij mijn uitgebreide gezonde ontbijt.
    Flinke grote pot
    recept.
    gemberwortel in plakjes snijden,
    jeneverbessen (doorknippen)
    kruidnagels
    biologische rooibos-thee
    kamillethee
    Heet water;
    Elke dag voor een volle beker opwarmen en biologische honing toevoegen. Hartverwarmend.

  • Al jaren onze favoriete drank; ik doe er naast gember, ook kaneel, steranijs en hibiscus (werkt bloeddrukverlagend) in. En om het af te maken wat stukjes door mijzelf gedroogde sinaasappelschil. Ruikt ook zo lekker!

  • Wij drinken het ook sinds een paar dagen, want vriendlief en ik zijn flink grieperig (geweest). Hij eerst en daarna ik. Nu is mijn zoontje (6,5 maand) ook ziek. Denk je dat ik hem ook een beetje gemberthee kan geven? Of is dat te sterk voor hem?

  • Ik maak regelmatig gemberthee van verse wortel iets kaneel en een klein theelepeltje biologische klaverhoning. Maak er extract van en als ik zin heb in n kopje thee kook ik het water doe een flinke bodem gemberextract in een mok en heb altijd verse thee. Afwisselend maak ik het met citroen of sinaasappel. Maar zonder vind ik het ook lekker.

  • Ik heb gemberthee gemaakt en in een thermoskan gedaan.Blijft warn ,neem nu ik erg hoest 3x dgs.een kopje. Gemberthee,1eetl.citroensap en een theel.bio.honing.Heerlijk!Als ik niet meer zo verkouden ben laat ik de honing achterwege.

  • Ik heb gemberthee gemaakt en in een thermoskan gedaan.Blijft warm ,neem nu ik erg hoest 3x dgs.een kopje. Gemberthee,1eetl.citroensap en een theel.bio.honing.Heerlijk!Als ik niet meer zo verkouden ben laat ik de honing achterwege.

  • Ik maak altijd een kan thee van in plakjes gesneden gember halve citroen plakjes kommer en verse munt dit laat ik een nacht trekken. Heerlijk fris voor in de zomer en lekker warm voor de winter en het helpt ook nog eens bij mijn dieet omdat het de tel in zoet verminderd

  • ik heb dit van een goede gewoonvriendin leren maken en vint het ook leker voorkomt ook ziektes
    lijk kaker heb is gezien op internet ik maar puir citroen met gember en honing en een heel klein beetje cajenet peper en voor exstra vitamiene c doe ik nog een apelsien toe en warm dit almaal op maar opgelet machg niet koken als door heengemengt en als warm is drink ik een glas of twee leeg is dit rezept nog beter en gezonder voor welke ziekte zijn dat nog goedt ik doe dit om dat ik veel mensen die al kaker hebben gehadt ik hoop dat dit helpt tegen deze stoeme ziete te voor komen zostaat het thocg op internet groetjes roels bert

  • Gemberthee is echt heel erg lekker, ik drink het ook vaak. Wel even opletten dat je het niet tΓ© vaak drinkt, want als je dat dus doet kan je je heel gejaagd/nerveus gaan voelen. Ik kende iemand die dit had, en het bleek dus dat dit van de (teveel) gember kwam. Een tip dus!

  • Mensen met galstenen kunnen gember beter vermijden. Ook is het beter om gember niet gelijktijdig met bepaalde bloedverdunners te gebruiken. Voor de rest lijkt gember inderdaad gezond.

  • Heerlijk! Gember, citroen, verse munt! Vroeg me alleen af, als je rauwe honing erdoor doet, door je hete thee, wat voor zin heeft je honing dan nog buiten dat het gewoon heel erg lekker is? Ik zie wel vaker rauwe honing staan in een recept vpwat verhit moet worden, maar heeft het dan zin om rauwe honing te gebruiken?
    Ik krijg trouwens spontaan zin in gemberthee! πŸ™‚

    • Haha het is lekker! Mij gaat het erom dat de honing niet bewerkt is, met thee heb je nog enigszins controle dat je het erbij kunt doen als de thee al op drink temperatuur is πŸ™‚

  • Weet jij toevallig of kindjes dit ook mogen drinken?’ Mijn dochter is net 2 geworden en ik wil haar wel eens iets anders geven dan water en altijd de “kaboutertjesthee” van Piramide πŸ™‚

    • Volgens mij mogen kinderen wel, maar geen bakken per dag πŸ™‚ Een half kopje zal prima zijn! Je kunt voor de zekerheid de precieze aantallen googlen of navragen bij een professional πŸ™‚

    • Gember werkt idd tegen haaruitval.
      1 EL vers geraspte gember sap(gember raspen in een zeefje drukken en sap opvangen).
      1EL castor olie.
      2EL olijfolie.
      Meng alles en masseer het minimaal 5minuten in je haren en hoofdhuid laat het dan minstens 30 minuten intrekken voor je je haar wast.
      Doe dit op zijn minst 2 maal per week.
      Mij heeft het geholpen ik heb geen diepe inhammen ,meer mijn haar voelt ook dikker aan als ik het in een staart doe, ook als ik mijn hand boven op mijn hoofd leg voelt het niet meer zo dun.

  • Ik snap iets niet…als ik de plakjes gember in een kop doe met citroenschijfjes, moet ik ze er dan later uithalen? Of alles in het kopje laten en zo opdrinken….
    O ja en moet de gember altijd geschild zijn?
    Ik hoor het graag ?

  • Hallo, ik centrifugeer mijn gember in de sapcentrifuge.
    Dat sap meng ik met water…
    Ik drink het gewoon koud uit mijn sportfles. Kan het overal mee heen .
    Soms giet ik ook wat sap in mijn smoothie, soms wat in mijn verse jus….
    Het kan overal in en helemaal zo als je t zelf wil…
    Groetjes

  • Ik gebruik het ook al maanden, eerst alleen gember, en het heeft mijn van m.n duizeligheid afgeholpen heerlijk,
    Nu ben ik bezig met gemberpoeder en citroen. Nu lees ik van een van de dames dat teveel gember je last krijgt van gejaagdheid en nerveus,
    En dat is op het ogenblik bij mij het geval, dus laat ik de gember even staan en neem alleen citroen, hoop dat het me van de gejaagdheid afhelpt. Bedankt voor de tip.

  • Ooo ik lees met bloedverdunners die heb ik maar de huisarts zei dat ik dit moest gaan drinken dus ben vandaag begonnen in een mok maak het elke morgen ff ben benieuwd of het ook goed voor de darmen is πŸ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *