Sinaasappel chocolade cheesecake

De laatste tijd heb ik wat geëxperimenteerd met cheesecakes en dat is best leuk. En lekker, niet te vergeten! Eigenlijk wilde ik een simpele oranje cheesecake maken, gebaseerd op dit recept. Dat ga ik misschien ook nog wel proberen, maar dit recept is heel anders geworden dan ik had verwacht. Waar zuivelvrije (raw) cheesecakes normaal op basis van noten is, is dit recept op basis van pitten en zaden. Ideaal dus voor de lezers onder ons met een nootallergie! 

Dit heb je nodig (taart van 18 cm springvorm)

Voor de cheesecake laag:
– een aantal uren geweekt: 100 gram hennepzaad (gepeld), 100 gram zonnebloempitten, 100 gram pompoenpitten, 200 gram gedroogde abrikozen
– niet geweekt: rasp van 3 sinaasappelschillen, 100 gram gesmolten kokosolie, 125 gram rijstroom*, 1 tl vanillepoeder
Voor de chocoladelaag**: 2 repen Vivani 92% chocolade, 50 gram gesmolten kokosolie
Voor de oranjelaag: sap van 3 sinaasappels (ongeveer 250 ml), 4 gram agar agar
Voor de bodem: 150 gram gedroogde abrikozen, 50 gram zonnebloempitten, 50 gram pompoenpitten, snuf zout, snuf vanille, 2 el sinaasappelsap (neem dit van het ‘oranjelaag’ gedeelte) en 2 el lijnzaad
Springvorm van 18 cm, bekleed met bakpapier


*Kan ook een andere plantaardige room (soja, spelt, amandel, etc)
**Deze chocoladelaag is heel knapperig in de cheesecake, het is echt een chocoladelaag. Dit maakt de taart wat lastig eetbaar met een vork (alsof je een tompouce eet zeg maar, haha) maar met de hand gaat het wel heel goed. Ik heb het niet aangepast, omdat ik het echt heel lekker vind zo en ik eet graag met mijn handen. Als je liever een zachte chocoladelaag hebt, zodat het beter eetbaar is, dan kun je de fudge topping van dit recept gebruiken!

Zo maak je het!

– Doe alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine en hak het helemaal fijn. Duw de bodem in de springvorm en zorg dat het gelijk verdeeld is
– Hak vervolgens alle ingrediënten voor de cheesecakelaag (geweekt en niet-geweekt) en meng goed. Dit duurt eventjes. Om het nog verder fijn te malen kun je het nog pureren met een staafmixer.
– Deel de cheesecakelaag in 2-en en doe het eerste gedeelte op de bodem in de springvorm. Verdeel gelijkmatig. Zet de taart eventjes weg in de vriezer, terwijl je de chocoladelaag maakt
– Smelt de chocolade met de kokosolie en zorg dat het goed gemengd is. Giet de helft in de springvorm over de cheesecakelaag. Zet de springvorm weer in de vriezer en zorg dat de chocolade geheel hard wordt voordat je de volgende laag erop doet.
– Doe de cheesecakelaag er bovenop, gevolgd door nog een chocoladelaag. Zet de taart weer in de vriezer om de chocolade weer hard te laten worden.
– Verhit de sinaasappelsap in een pannetje en breng het aan de kook. Wanneer het kookt voeg je de agar agar toe. Laat het twee minuten koken en blijf goed roeren, haal de pan van het vuur en laat het eventjes afkoelen.
– Verdeel de sinaasappellaag over de taart en laat het geheel opstijven in de koelkast, het liefst een nachtje.
– Eet smakelijk!

 

24 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *