Speculaascake met chocotopping

Afgelopen zondag was dochterlief jarig. Ze is 2 geworden! Ze houdt helemaal niet van baksels, dus volgens mij heeft ze helemaal niks op. Maar het gaat natuurlijk om het idee. Ik had drie cakes gemaakt (goed voor ongeveer 30 personen in totaal). Omdat ik nog erg veel speltmeel heb liggen en dat weinig gebruikt, zag ik mijn kans deze twee met spelt te maken. Ik deel de recepten graag, ook voor de mensen die wellicht wat minder geven om amandelmeel of het te duur vinden. 

Dit heb je nodig

125 gram kokosolie
2 eieren
200 gram volkoren speltmeel
100 gram palmsuiker
1-2 el speculaaskruiden*
1,5 tl wijnsteenbakpoeder
1 el honing
snufje zout
100 gram geraspte wortel

Voor de topping:
1 reep Vivani 92%
2 el kokosolie
3 el (plantaardige) room


Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo Challenge!


* speculaaskruiden kunnen erg verschillen qua sterkte. Proef het beslag wanneer je klaar bent en kijk of er voldoende smaak aan zit. Doe er zo nodig wat extra bij.

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 170 graden
Vet een vierkante ovenschaal in van ongeveer 22cm bij 22cm en bekleed met bakpapier
Smelt de kokosolie in een steelpannetje. Laat het even afkoelen en meng het met de eieren en honing
Voeg alle droge ingrediënten in een kom bij elkaar en roer goed
Voeg de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en meng goed
Roer de wortel erdoorheen
Doe het beslag in de vorm en zet het 40 minuten in de oven
Laat de cake goed afkoelen
Smelt voor de topping de chocolade en kokosolie op laag vuur
Roer de room erdoorheen
Verspreid de topping over de cake en laat het opstijven in de koelkast

Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo Challenge!

Join the Conversation

10 Comments

    1. says: Miranda

      Ik heb hem gered en voorzien van een eigengemaakte chocoladelaag En nu ziet hij eruit net zoals op de foto! En smakelijk dattie is! Ik vind het na mijn reddingsactie nu wel meer een koek dan een cake (echt sponzig kan ik het niet meer noemen). Vanwege de chocoladelaag bewaar ik hem in de koelkast, wellicht dat dat het ook wat droger maakt.

  1. says: Jacobien

    Wat mij opvalt is dat de wijnsteenbakpoeder direct bij alle andere ingredienten wordt gedaan en gemengd. Op een andere site lees ik dat dat echt als allerlaatste moet, omdat het anders al “uitgewerkt” is op moment dat het de oven in gaat, en dus niet voldoende rijst.
    Bij mij was dat laatste het geval……

    1. says: sharon

      Je mengt het door de droge ingredienten (dan doet het nog niks) vervolgens met de rest en dan de cakevorm in en de oven in. Later dan dat wordt het niet 😉

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *