Switchel: een gefermenteerd drankje en gemakkelijk te maken

Ik maak altijd van die complexe drankjes (niet echt, maar dat lijkt zo) als kefir en kombucha of jun thee. Deze recepten vind je trouwens allemaal in mijn nieuwe boek, woeeee! Ze zijn niet echt complex, maar je starterscultuur verzamelen kan even duren (je moet het namelijk ergens bestellen of kopen, oh de moeite!) en je moet ze netjes verzorgen zodat ze in leven blijven. Ik vind het fantastisch, dus ik doe dit braaf elke keer ­čÖé

Easypeasy Switchel

Ik zag een recept voor Switchel (wattus?) en zag dat het heel makkelijk om te maken is, met weinig bijzondere ingredi├źnten die je eigenlijk altijd wel in huis hebt. Dus ik heb het direct even gemaakt. Ik twijfelde heel even, omdat het zogezegd het nieuwe hipster drankje is, but so be it. Ik moest het proberen.

Gefermenteerd?

Normaal fermenteer ik zelf (kefir, kombucha), dus vroeg me af hoe dit easypeasy drankje dan gefermenteerd zou zijn. De appelazijn die erin gaat is gefermenteerd, dus daar zit het ‘m in. Je kunt dus genieten van de voordelen van gefermenteerd drinken (probiotica, goede bacteri├źn, enzymen) zonder al teveel moeite en je hoeft er geen saaie appelazijn voor te drinken, gewoon zo.

Gezondheidsvoordelen

Gefermenteerd drinken heeft de voordelen van probiotica en het bevat magnesium. Gember staat bekend om de werking tegen misselijkheid en het boosten van de weerstand. Ahornsiroop is gewoon lekker. Het is een vrij onbewerkte stroop, wat de smaak aan het drankje geeft. Je kunt eventueel ook rauwe honing gebruiken, wel een zo vloeibaar mogelijke.

Zo maak je het

4 tl appelazijn
4 el ahornsiroop van goede kwaliteit
6-8 dunne plakjes verse gember
1 liter water

Zo maak je het

Doe alle ingredi├źnten bij elkaar en roer. Zet het in de koelkast en drink gekoeld. Laat het 12-24 uur trekken voor een goede smaak.

 

Join the Conversation

14 Comments

 1. says: Jacqueline

  Dit drankje klinkt idd gemakkelijker dan kombucha en kefir. Ik heb beiden geprobeerd maar ben er niet zo’n ster in. En dol op gember. Ga ik zeker proberen. Bedankt voor t posten op fb!

 2. says: Mia

  Vraagje , kan de ahornsiroop misschien ook vervangen worden door honig ? Ik woon in het buitenland , en kan heel goede honig kopen ,maar ahornsiroop niet

  1. says: Jacky

   Hallo Mia, er staat boven de ingredi├źntenlijst, dat je ook rauwe honing kunt gebruiken, dus ik neem aan van wel ­čśë
   Ben benieuwd, ik ga het ook maken morgen. Heb alles in huis.

 3. says: S.tel

  De deksel zat dicht, bewaard in de koelkast voor een dag, en toen mijn visite voorgezet (voornamelijk vrouwen…!). Heel verrast over de smaak, ga volgnede keer minder honing gebruiken. Kan ik nog citroen toevoegen?

 4. says: Noor

  Maar als het een gefermenteerd (probiotisch) drankje is dan is honing toch juist jammer om toe te voegen? Ik dacht dat honing van nature anti-bacterieel is en in deze mix dus de ‘good guys’ zou uitroeien. Heb ik dit verkeerd begrepen?

  1. says: sharon

   Hai Noor, dat zou kunnen! De appelazijn is gefermenteerd. Honing wordt ook gebruikt in gefermenteerde dranken (denk bijvoorbeeld aan jun thee), het is maar net welke bacteri├źn aanwezig zijn of het een goed idee is ­čÖé In dit geval is ahornsiroop ook prima ­čÖé

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *