Tosti’s zonder kaas

Meestal eet ik geen brood. Maar ik heb uitzonderingen. Op degezondemama heb ik al een heel aantal tosti recepten geblogd en het wordt tijd dat ik ze ook eens met jullie deel. Tosti’s zijn heus niet alleen voor kindjes en wanneer je nooit brood eet, kan het echt een traktatie zijn. Gezien er veel lezers ook wél brood eten, wil ik mijn recepten toch graag eens delen.

Tosti zonder kaas: Hawaï

  • boterhammen (zuurdesem, gist, tarwevrij, spelt, kamut, glutenvrij, wat je maar wilt!)
  • ‘kaas’saus (zie recept hieronder)
  • schijfjes ananas (1-2 per tosti)
  • biologische ham (biologisch is beter en heeft veel meer smaak dan die plakjes uit de supermarkt, vanwege de smaak heerlijk in een tosti zonder kaas) (1-2 plakjes per tosti)
  • kokosolie

Je legt de boterhammen allemaal neer zodat je ze kunt smeren
Je bedekt ze met een laag kaassaus
Je legt de ham en 1-2 schijfjes ananas op de ene boterham en doet de andere erop
De bovenkant smeer je met gesmolten kokosolie
Die kant leg je in een warm geworden pan
Ondertussen smeer je de boterham die nu boven ligt ook in met kokosolie
Bak beide kanten bruin en smullen maar!

Tosti zonder kaas: tonijn

  • boterhammen (zuurdesem, gist, tarwevrij, spelt, kamut, glutenvrij, wat je maar wilt!)
  • ‘kaas’saus (zie recept hieronder)
  • tonijn uit blik (1 el per tosti)
  • schijfjes appel (2 schijfjes per tosti)
  • kokosolie

Je legt de boterhammen allemaal neer zodat je ze kunt smeren
Meng per tosti 1 el tonijn en 1 el kaassaus
Smeer dit op de boterhammen
Je schilt de appel, verwijdert het klokhuis en snijd de appel in plakjes
Bak deze plakjes aan beide kanten in een beetje kokosolie
Beleg het brood met de appel
Doe de ene boterham op de andere – je tosti is gevormd
De bovenkant smeer je met gesmolten kokosolie
Die kant leg je in een warm geworden pan
Ondertussen smeer je de boterham die nu boven ligt ook in met kokosolie
Bak beide kanten bruin en smullen maar!

Kaassaus

  • 250 gram aardappel
  • 80 ml amandelmelk
  • 4 el gesmolten kokosolie
  • 2 el edelgistvlokken
  • kleine tl mosterd
  • zout en peper

Schil de aardappel, snijd hem in stukjes en stoom of kook de aardappel gaar
Doe alle ingrediënten in een blender en pureer de saus glad
Gebruik direct of zet even in de koelkast

Tosti met zalm en eigeel

Besmeer beide boterhammen aan één kant met kokosolie
De niet besmeerde kanten ga je beleggen
Beleg een boterham met gerookte zalm en smeer/verdeel een eidooier over de boterham
Klap dicht en bak in een tosti ijzer, pan of oven aan beide kanten

Chocobananentosti met amandelpasta

2 boterhammen (naar keuze gist/zuurdesem, spelt/tarwe/wat dan ook), 1 banaan, beetje ongezoete cacao, wat amandelpasta en een beetje kokosolie.

Besmeer beide boterhammen aan één kant met kokosolie
De niet besmeerde kanten ga je beleggen
Prak de banaan op één boterham en smeer de amandelpasta op de andere
Bestrooi de banaan met cacao, klap de tosti dicht (de kokosoliehelften komen nu aan de buitenkant)
Bak de tosti in een ijzer of in de pan, eet smakelijk!

 

8 Comments

  • Dit klinkt wel heel lekker! Mijn man is altijd van de tosti’s in het weekend en omdat ik geen kaas eet, eet ik wat anders, maar dat hoeft dus niet meer ;). Kun je de kaassaus ook met zoete aardappel maken, denk je?

    • dan is de saus niet echt hartig meer denk ik 🙂 zoete aardappel is te zoet. Je kan het ook proberen met wat gistvlokken, mosterd en wat room, een klein papje maken zeg maar 😉 En zout natuurlijk 🙂

  • Ik was laatst preischotel aan het maken en kwam er achter dat we alleen nog roseval aardappeltjes (kleintjes) in huis hadden. Omdat ik schillen teveel werk vond en juist de schil altijd zo lekker vind besloot ik ze te koken (in z’n geheel om alle vitamine te behouden) en ze te pureren met de staafmixer met wat amandelmelk. Tot mijn verbazing werd dit een heerlijke kaassaus!!! Echt niet te onderscheiden van kaas vond ik!! Wat Keltisch zeezout en peper er aan toegevoegd en het was heerlijk!! Dus het kan nog simpeler 😉 Zeker het proberen waard!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *