Weerstand verhogen met gember en citroen

naamloosHet valt me tot nu toe gelukkig mee, ik ben nog niet verkouden geworden, ondanks het vele gesnotter en gehoest in mijn omgeving (even afkloppen..). Waarschijnlijk is mijn weerstand wel tegen wat bestand. Even terug ben ik ook begonnen met Echinae Force druppels om mijn weerstand te verhogen, maar gisteravond ter aanvulling een heerlijk gember / citroen drankje gemaakt.

Citroen


Citroenen bevatten veel kalium en vitamine C. Kalium is een belangrijk mineraal voor je lichaam. Het is goed voor je hart en het reguleert de samentrekking van de spiervezels, de zenuwfunctie en de bloeddruk. Ook brengt kalium ons centraal zenuwstelsel tot rust.

Vitamine C (ascorbinezuur) verhoogt je weerstand en neutraliseert slechte bacteriën.

Citroensap helpt tegen infecties van het ademhalingsstelsel en het zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel, bloedvaten, huid, gezonde botten, tanden en het bevordert de opname van ijzer. Daarnaast verbetert citroensap de spijsvertering en de vetverbranding en het bevat anti-oxidanten. Citroensap werkt alkalisch voor je lichaam en vermindert verzuring in je lichaam. Ook zorgt het voor een snellere afvoer van gifstoffen.

Helemaal gezond dus die citroen!  Dus ik zeg: doen! 😉

Gember

Ook gember heeft een aantal goede eigenschappen. Het helpt tegen maagklachten, diarree en misselijkheid. Ook kun je het gebruiken om verkoudheid, griep, hoofdpijn en menstruatiepijn te bestrijden.

Gember heeft een krachtige onstekingsremmende werking en kan dus helpen bij pijnlijke spieren, artrose en reumatoïde artritis. Ook bevat gember antioxidanten.

Drankje maken

Genieten van de goede eigenschappen van citroen en gember? Maak een lekker warm drankje:
Snijd een stukje gember van een gemberwortel, ongeveer 1 cm en snijd het schilletje ervan af. Snijd de gember in zo klein mogelijke stukjes en doe deze in een theezeefje / thee-ei / theezakje. Pers een halve citroen en doe het sap samen met het vruchtvlees in een beker (zonder pitjes 😉 ). Giet er kokend water bij en hang je theezeefje met gember erin. Laat 10 minuten trekken en geniet!

 

18 Comments

 • Wat Jose zegt vraag ikme ook af. in mijn ochtenddrank (citroensap met kokosolie) doe ik eerst een halfd glas koud water en dat vul ik aan met gekookt water. dan is het niet heel heet maar blijven er wel meer vitamines bewaard denk ik.

 • Vitamines kunnen gevoelig zijn voor warmte, echter ligt dit meer aan de duur van verwarmen en niet zozeer aan de temperatuur. Niet alle vitamines verminderen door warmte. Voor vitamine C geldt dat je 15% verliest bij 15 minuten koken. Dus als je een citroen in een pan water doet en dit 15 minuten kookt, ben je 15% van je vit C kwijt. In het gember / citroen drankje kook je de citroen eigenlijk niet en al zeker niet 15 minuten en daarnaast is 15% minder vit C nou ook niet echt een groot verlies.
  Zekere voor onzekere: neem iets koeler water dan kokend en drink het drankje meteen, dan is er zo goed als geen sprake van vitamineverlies.

 • Gezien mijn heftige verkoudheid neem ik de hele week al 2x daags een wondertheetje: flinke snuf gemberpoeder, flinke snuf kurkuma, beetje vers gemalen zwarte peper, citroencap en een kneepje honing. Theeglas aanvullen met gekookt water en zo heet mogelijk opdrinken. Is best in te nemen, maar verlicht vooral de klachten 🙂

 • Ik drink elke ochtend een grote kop warm water met een halve citroen in uitgeperst (wel met een rietje). En even later een grote kop thee met twee cm gember (of meer). Als je aan de smaak en de scherpheid gewend raakt stop je steeds meer in je thee… Heerlijk als start van de dag!

 • Ergens gelezen om citroen in te vriezen ,in een ijsklontjes bakje,hoef je niet elke ochtens de pers te gebruiken ,3 blokjes per 2 glazen water,ik giet gekookt water op de klontjes ,misschien beter om dat niet te doen?

  • Zie mijn reactie hierboven, je verliest iets vitamine, maar eigenlijk alleen als het heel lang laat staan. Doordat je ijs en kokend water gebruikt, krijg je automatisch al lauw water en als je het dan snel opdrinkt, is het helemaal prima,naar mijn idee. Geniet ervan, want het is een super idee om het zo te doen, lekker makkelijk 🙂

 • Ik had gelezen dat een man uit Bosnie die longkanker had was opgegeven door artsen. Hij hoorde van een vrouw dat zij was genezen door honing met gember te gebruiken. Ook hij is genezen door deze combinatie. Bizar verhaal weer kom ik vaak tegen op internet door het nemen van bepaalde producten tumoren niet verder groeien.

 • Ik lees hier veel positieve reacties over het gebruik van de gember en de citroen en ook voor welke klachten het gebruikt kan worden!
  Maar er kunnen ook contra indicaties verbonden zitten aan het gebruik. Misschien ook wel even handig om het er even bij te vermelden? Heb zelf ook een koppie gedronken 🙂

 • Ik gebruik alle dagen 30ml gembersap (vers geperst) in een glas thee.
  Wonder boven wonder ben ik al een jaar ontstekingsvrij.
  Heb al 45jaar reumatoïde arthritis en voor het eerst in mijn leven al een jaar ontstekingsvrije knieen. WONDER MIDDEL !

  • Waar je alleen even op moet letten is dat je iets niet elke dag drinkt of eet. Je krijgt bepaalde stoffen binnen en je lichaam moet ook even een time out hebben van deze toevoer. Dus heel de dag, elke dag, gemberthee drinken lijkt mij niet heel verstandig, maar het is uiteraard aan jou 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *