Zelf havermelk maken

Ook havermelk kun je gemakkelijk zelf maken. Havermout is goedkoop, dus dit is echt een prima budget oplossing. En je hebt mooi geen last van de soms vervelende ingrediรซnten in de plantaardige melk in de winkel. Ideaal. Vanwege de fytinezuur kun je haver het beste een nachtje weken met citroensap, zo wordt dat beter afgebroken. En als je toch aan het weken bent (moet sowieso), kun je net zo goed wat citroensap erbij doen, ja toch ๐Ÿ˜‰ Lees hier meer over fytinezuur.


Meer weten over zuivel? Is het nu goed of slecht? Bekijk hier onze cursus: ‘Bewust met zuivel


Dit heb je nodig

(voor het weken: water + 1 el citroensap)
120 gram havermout
1 liter water
snufje zout
optioneel: zoetmiddel naar smaak en behoefte (bijvoorbeeld wat honing of een Medjoul dadel)*

Zo maak je het

Week de havermout een nacht in water en 1 el citroensap (zie de eerste regel bij wat je nodig hebt)
Zeef de havermout en spoel goed af
Doe de havermout, de liter water, zout en eventueel het zoetmiddel in een blender en blend tot het helemaal glad is
Zeef de melk met een kaasdoek
Bewaar de melk in de koelkast (blijft ongeveer 4-5 dagen goed)

 

44 Comments

      • Ik heb zoiets ook eens geprobeerd met een theedoek, maar dat ging voor geen meter. Nu waren mijn theedoeken destijds nogal nieuw en dus nog behoorlijk dik en dus ‘gecomprimeerd’. De vloeistof wilde er gewoon nauwelijks doorheen. Ik probeerde een wat oudere, verwassen theedoek en dat ging prima. Ik denk dat een oud t-shirt (wel ff goed wassen, haha) of ander dun stuk stof ook prima werkt.

    • ik gebruik, voor amandelmelk, dus werkt ook voor havermout lijkt mij, een (nieuwe ๐Ÿ˜› ) pantykous, werkt perfect, ik trek die over een maatbeker, dan heb je je handen vrij.

  • Wat een fijn receptje! Ik ben gek op havermout en ik had nog niet de kans gekregen om havermelk uit de winkel te proberen omdat deze tot nog toe altijd gluten bevat. Nu kan ik zelf aan de slag ๐Ÿ™‚ Super!

  • Hoi! Is havermelk ook lekker in de koffie? Ik lust nm geen zwarte koffie, vind melkpoeder en koffiemelk/room errrg vies, en wil ook geen koemelk meer drinken dus nu drink ik sojamelk in de koffie (overigens maar 1 kopje per dag) maar soja schijnt ook niet goed te zijn (suikers en andere slechte stoffen).

  • hoi Sharon,
    wat leuk zelf maken. Bedacht me net dat ik de week waarschijnlijk niet doorkom tot ik weer nieuw kan kopen ๐Ÿ™‚ Nu kan ik het dus zelf oplossen. Maar nog wel een vraagje. Het water waarin je de havermout weekt gooi je denk weg en dan doe je er 1 liter schoon water bij. Begrijp ik het zo goed?
    groetjes!

  • O, dat had ik dan dus morgen echt niet goed gedaan, dat met het water. Fijn dat ik het hier nog zie staan. Het staat nu in de week. Ben heel benieuwd. Ik geniet erg van al je tips en je kennis op dit gebied. Ik geef je blog ook geregeld door aan ouders die in mijn praktijk komen. Dank je wel.

  • Hij wil niet door mijn Kaasdoek!
    Doe ik iets fout?

    Heb hem toen eerst door een zeef gedaan en toen nog een x geprobeert door de kaasdoen te doen… geen succes.
    Bleef nog veel havermout achter…heb hem toch echt lang door de blender gehaald?????

    Hij was ook echt niet lekker. ( was hem vergeten af te spoelen, misschien dat het daar aan ligt?)

    Heb je tips?

    • In de winkel wordt de melk flink gezoet, dus hoe minder je dat doet hoe minder lekker het is ๐Ÿ™‚ (is mijn ervaring, puur gewenning). Het ligt ook aan hoe goed je blender werkt, als een kaasdoek niet lukt, kun je een fijne zeef proberen ๐Ÿ™‚

  • Ik heb het ook gemaakt! Ben benieuwd hoe het morgen door mn smoothie smaakt! Ik heb het restje fijngemalen haver op een bord uitgesmeerd om te laten drogen, ik dacht namelijk dat ik dat prima zou kunnen gebruiken als havermeel dus ik ben benieuwd of het wat wordt!
    Bedankt!

  • Wellicht werkt een pantykous ook om te zeven. Dat doe ik met mijn amandelmelk ook. Ga deze havermelk zeker proberen, amandelen zijn toch een stuk prijziger dan havermout!

  • hoi sharon,
    ik had het een nacht laten weken met een el citroensap, en probeerde daarna de havermout af te spoelen maar het was al een soort van dikke brei, en slijmerig, en kreeg het dus echt niet meer afgespoeld, hoort dit zo? de havermout die ik gebruikte was namelijk (las ik naderhand op de verpakking) de stabilisator sojalecithine aan toegevoegd. Kan het daarmee iets te maken hebben? Hoor graag van je…
    groetjes Marleen

    • Hai Marleen, hoe spoelde je het af? Misschien was het van die snelkookhavermout, die al bijna helemaal klaar is? Ik gok maar wat hoor ๐Ÿ˜€ Ik weet niet of de stabilisator er iets mee te maken heeft. Succes!

  • Hoi Sharon,

    Gister de nodige voorbereidingen getroffen, vandaag de havermelk gemaakt volgens recept. Alleen is het enorm waterig geworden. Enig idee wat er mis is gegaan en hoe is het de volgende keer romiger kan krijgen.

    Super leuke site trouwens, dank je wel!

    Groetjes Pauline

    • Hai! Ik denk dat je het wateriger vindt dat de supermarkt? Je zou meer haver kunnen gebruiken, maar ook rekening mee houden dat je zelf geen verdikkngsmiddelen gebruikt die in gekochte havermelk wel zitten ๐Ÿ™‚

    • verdikkingsmiddel is ook vrij eenvoudig toe te voegen. zoals johannesbroodpitmeel. kun je ook op verschillende plekken kopen, zodat het dus minder waterig wordt.

  • Een ideetje voor de mensen die problemen hebben met het gebruiken van een kaasdoek of theedoek om melk te maken– ik gebruik eigenlijk een afgeknotte panty (of panty-sok, kous) hiervoor een het werkt echt makkelijker zo (Een zelfgemaakte ‘nutmilk bag’ dus.. ;)).

    Misschien het proberen waard, zeker voor mensen die dit vaker [willen] doen.

  • Bedankt voor het recept, ik heb het vandaag gemaakt ik heb er rijststroop in gedaan en geen zout. De smaak is een beetje bitter maar dat vind ik niet erg.
    Ik gebruik het voor in de koffie dat smaakt prima!
    De volgende keer ga ik de rijstmelk proberen

  • Hey, ik ben me aan het verdiepen in ontbijtoptie’s en wil wat vaker havermoutpap maken. Maar ja wat voor melk gooi je er door heen? Rijst- en soyamelk heb ik liever niet en amandelmelk maken is best duur. Zou je met havermelk kunnen of kan je dan net zo goed een papje met water maken?

  • Ik vraag me af of deze “melk” nou nog zoveel voedingswaarde heeft. Je spoelt de meeste vitaminen en mineralen volgens mij gewoon door de gootsteen. Boel geklieder (kijk naar de afwas) voor iets wat eigenlijk helemaal niet zo lekker smaakt en waar je verder weinig aan hebt. Misschien de moeite waard als je een melkallergie hebt en er verder geen alternatief is, maar verder…

  • Wat vergeten wordt: havervlokken bevatten veel fytinezuur maar geen fytase . Fytase is de stof die het fytinezuur afbreekt.
    Het is dus nodig om aan de te weken havervlokken een fytaserijk product toe te voegen zoals bijvoorbeeld roggemeel. Pas dan kan het fytinezuur in havervlokken worden afgebroken. Er iets zuurs aan toevoegen (zoals citroen) vergemakkelijkt de werking van fytase maar fytinezuur zal dus niet worden afgebroken met citroensap alleen omdat het de fytase is die zorgt voor afbraak van het fytinezuur.

  • Eerst en vooral proficiat met je blog. Leerrijk en echt mijn ding.
    Gisteren mijn eerste probeersel gezeefd (niet echt een succes 350 haver op 1L water leek mij al veel(was ook een ander recept).Was ook een dikke melk dus heb er water moeten aan toevoegen.
    Ik heb een vraag ivm de havermelk kan je daar ook rijstpap mee maken ?
    Vandaag probeer ik het opnieuw met jou recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *