Zelf kokosyoghurt maken

Dit project staat al tijden op de planning, maar ik nam er de tijd niet voor. Dat is achteraf een beetje overdreven, want kokosyoghurt maken is alles behalve veel werk en alles behalve moeilijk. En nu blijkt dat het superlekker is, dus absoluut de moeite waard. Veel gezonder dan sojayoghurt, met heerlijk veel goede vetten. Ideaal voor ontbijtjes, smoothies, toetjes en wat je nog meer kunt bedenken!

Dit heb je nodig

800 ml kokosmelk
2 capsules probiotica met veel goede bacteriën

Zo maak je het

  • Zet de lamp in je oven aan (verder niet de oven aanzetten, de lamp geeft voldoende warmte)
  • Doe de kokosmelk in een blender en maak de capsules open – voeg deze toe en meng goed
  • Doe het mengsel in een weckpot
  • Roer goed en zet het afgesloten in de oven met lamp aan voor 24 uur
  • Na 24 uur is de yoghurt klaar, laat het afkoelen in de koelkast

Dikkere yoghurt

De yoghurt zal net zo dun zijn als kokosmelk. Als je liever wat dikkere yoghurt wil, zet dan de kokosmelkblikjes op z’n kop in de koelkast en laat deze helemaal koud worden. Het water en de kokoscrème scheidt dan van elkaar. Als je alleen de kokoscrème gebruikt, is je yoghurt dikker (of eventueel een combinatie van kokoscrème en kokosmelk voor de middenweg). Natuurlijk is het met nieuwe dingen altijd even experimenteren en kijken hoe je het zelf lekker vindt! Zoveel melk of kokoscrème je in de weckpot doet, zoveel yoghurt heb je straks ook, het wordt dus niet meer.

Veel plezier!

 

58 Comments

    • kan tijdelijk, maar de kefir groeit er niet op, dus zal uiteindelijk weer de melk inmoeten. Maar een keertje kan wel (zo heb ik gehoord en gelezen, nooit zelf geprobeerd 🙂 )

  • Wauw! Yoghurt is toch wel iets wat ik mis, vind het heerlijk met (zelfgemaakte) muesli of gewoon wat fruit erdoor. In mijn oven werkt het lampje alleen als je het knopje indrukt (het is zo’n terugverend knopje, die blijft dus niet ingedrukt als je ‘m loslaat). Om nu 24 uur op m’n knietjes bij de oven te gaan zitten en het knopje in te drukken, lijkt me wat een zware opgave 😉 Ik denk dat ik een fijne taak voor mijn magnetron heb gevonden, die heeft wel een lampje zolang de deur maar niet dicht is. Hij staat al een poos werkloos in de keuken, vind het vast fijn als ik hem weer eens wat liefde geef.

  • Klinkt als een leuk weekendprojectje!

    Ik heb een (zuur)desemcultuur waar ik mijn broden mee bak, zou ik dat ook kunnen gebruiken in plaats van de probiotica? Of met andere waoorden: wat is de functie van het probiotica precies?

    Alvast bedankt voor je reactie!

  • Jeetje wat een cool recept! Thanks!
    Ingrediënten zijn standaard in huis dus dat komt goed. Ben wel benieuwd hoelang de yoghurt goed en op smaak blijft. Sowieso bewaren in de koelkast waarschijnlijk?

  • Wat leuk en lekker om eens uit te proberen!
    Wij hebben een combi-oven waarmee het qua lamp niet gaat lukken.
    Zou je het ook onder een warme bureaulamp kunnen zetten? Of moet het persé in een afgesloten ruimte?

    Ben benieuwd!

    • Da’s een goeie! Bureaulamp of iets dergelijks wat warmte afgeeft. Die LED lampen van tegenwoordig werken natuurlijk niet…
      Het lijkt me wel dat het in een afgesloten ruimte moet, anders zou alle warmte van de lamp weer vervliegen. Misschien in een curver bak met deksel zetten? Of zou het te warm worden? Brand (of een smeltende curver bak) willen we natuurlijk niet 🙂
      Oh, ik heb wel zo’n groot ouderwets koffieblik staan, daar heb ik mijn rijst altijd in. Misschien is dat wel geschikt.

  • Gaat het om de warmte of om het licht? Als het om de warmte gaat waarom dan niet in de hooimadam proberen?
    Het is er lekker warm startende met rond de 70 graden nadat ik een warm pan eruit heb gehaald of is dit te warm voor de yoghurt? Dat na 24 uur weer helemaal is afgekoeld.

  • Hallo,Sharon,vandaag de yogurt gemaakt,staat op dit moment in de oven,maar ik zie dat het in 2helften verdeeld is,boven het dikke witte en onder doorzichtig?Hoop dat het goed gaat?Moet ik het nog eens doorroeren?Dank je Yvonne

  • Hallo,Sharon,wil je even laten weten,hoe het afgelopen is met de kokosyoghurt ha ha Heb net een bakje op met muesli en blauwe bes,had het wel wat dik gelaten,dus niet alles doorgeroerd!
    Ik kan wel zeggen, dat het gelukt is,maar weet niet of ik het nog eens maak,heb het wel eens gekocht bij Unlimited Health,was zo`n 8 euro,en wat je zelf maakt,is dan bijna net zo duur,als je niet helemaal doorroerd!Het was in ieder geval leuk om te doen,blijf je volgen in ieder geval,groetjes Yvonne

    • Haha bedankt voor het laten weten! Het is idd een kostbaar iets als je alleen het dikkere gebruikt (sowieso is kokosmelk natuurlijk best prijzig) Je hebt helemaal gelijk 😉

  • Ik heb het volgens mij allemaal goed gedaan, okay stond een uurtje te lang in de oven.
    Het stonk en was absoluut niet lekker…
    Ik heb nog capsules (probactiol plus) en wil het graag nog een keer proberen?! Tips?

  • Ik lees nu berichten over dat voedsel in blik eigenlijk helemaal niet zo gezond is. En dat terwijl mijn bio kokosmelk uit blik komt… Kan iemand mij vertellen of dit daadwerkelijk zoveel kwaad kan? En is er misschien ook een manier om je eigen yoghurt met santen te maken bijvoorbeeld? Of weet iemand van biokokosmelk uit pak?

  • Hallo, mijn eerste poging is helemaal mislukt. De joghurt rook erg vies (beetje bedorven) en smaakte echt niet lekker! Ik heb het een uurtje te lang in de oven laten staan, kan dat het zijn?

    • Oe als ie bedorven ruikt is ie inderdaad niet goed! het zal niet dat extra uurtje zijn – helaas zou ik niet weten wat het zou kunnen zijn, sorry! Misschien ligt het aan je probiotica? Succes!

  • Vraagje:

    Kan ik ook geitenyogurt maken met probiotica? Ik zit namelijk in Brazillie en hier hebben ze wel geitenmelk maar geen yogurt ervan, dus vroeg me af hoe ik dat wel het beste kon doen?

    • Als er bovenop de yoghurt een gele laag staat is ie mislukt/bedorven. Met de Bacterien/probiotica mag je niet te wild doen of te warme temp. dan gaan ze dood. Ik heb het 7 keer gemaakt voor het lukte. Ik had kant en klare amandelmelk gebruikt. Maar de zout liet het mislukken. Ik gebruik nu dus witte amandelpasta uit reformwinkel. Op mijn blog staat een beschrijving geplaatst op 28 feb 2014. Succes!

  • Nog een Tip. Ik maak zelf amandelyoghurt met probiotica en gebruik johannes broodpitmeel als verdikkingsmiddel, 2 volle eetl. op 1 liter vloeistof. De ene keer is de yoghurt wat dikker dan de andere keer. Het blijft toch een chemische reactie, dat fermenteren. Ik gebruik op 1 liter vloeistof 3 capsules orthiflor basic van Orthica. Ik heb gemerkt dat niet alle probiotica geschikt is om yoghurt mee te maken. Mijn beschrijving van amandelyoghurt maken vindt je op glutenvrijenblij.blogspot.com blog artikel yoghurtzondermelkmakengelukt 28 feb 2014

  • Hey mensen,
    Zo duur hoeft het helemaal niet te zijn, maar ik gebruik dan ook geen biologische kokosmelk.
    De kokosmelk van Aroy-D is zonder e-nummers en een pak van 1 liter kost hier €2,15: http://www.orientalwebshop.nl/product/2498 en bij de Tanger €2.79.
    Het potje ortica basis capsules kostte mij €15, maar is online te kopen voor €11. In het potje zitten 90 capsules en per +/- 750ml kokos’room’ (water eraf gescheiden) gebruik ik 2 à 3 (hiermee experimenteer ik) capsules. Reken maar uit 😉
    Het water gooi ik trouwens niet weg, want de smaak van de kokos zit er héél goed in! Kun je bijvoorbeeld verwerken in je curries, smoothies of door je pap oid, zo gooi je ook niets weg.
    Ik heb de yoghurt nu 1 keer gemaakt, en vond het heerlijk (ben nu bezig met de tweede lading :P). Zelf vond ik het nog vrij slap. Op andere recepten zie ik mensen er agar-agar of arrowroot doorheen doen om het te binden, maar hiervoor schijn je het dan weer eerst te moeten koken. Dat vind ik teveel moeite nu, maar misschien dat anderen er wat aan hebben :).
    Veel plezier met experimenteren! 🙂

  • Wat grappig… Ik zat te denken of het mogelijk is om zelf kokosyoghurt te maken omdat ik het kant en klaar te prijzig vind en tadaaah voedzo.nl heeft het al uitgedacht 🙂 De probiotica van Vitotaal ga ik straks ophalen, weckpot kopen. Qua kokosmelk, zou je wellicht ook het dikker kunnen maken met kokossanten?

  • De kokosmelk in kartonnen pakjes van Go Tan 100% natural hebben een dikte die precies goed is zonder toevoeging van verdikkingsmiddelen als Agar Agar. Zelfs zonder probiotica is het al heerlijk, net slagroom. Iets duurder dan blikjes, maar wel veel gezonder dan uit blik en zonder e-nummers. 18% vet, 75% kokos en dus 25% water.

  • Kan ik de kokosyoghurt dikker maker met agar agar? Hoeveel agar agar heb ik dan nodig en kan ik dit gelijk bij de koksmelk doen of eerst in een bakje met een eetlepel water goed mengen zodat er geen klontjes zijn en dan toevoegen aan de kokosmelk?

  • Hoi Sharon. Bedankt voor het recept. Ik weet alleen niet of het resultaat het beoogde is. Net als Nicole vind ik de yoghurt niet lekker ruiken, zurig/bedorven en zo smaakt hij ook een beetje. Ik weet echter niet hoe het zou moeten smaken, en aangezien het toch wel wat zurig moet zijn.. Ik heb probiotica gebruikt van Holland &Barrett (de Tuinen); Acidophilus met pectine, kokosmelk van de Aldi 13 gr. vet per 100 ml. Ook heb ik de melk eerst gekookt met agar-agar, maar omdat ik hem nog steeds te dun vond heb ik daar later ook nog arrowroot aan toegevoegd, dit laten afkoelen tot ongeveer 34 graden, daarna de probiorica erin gedaan en in een gesloten weckpot onder t lampje in de oven gezet. Wat denk jij dat ik anders moet doen? Of herken jij de beschrijving van de geur en smaak? Dank bij voorbaat!

    • hey Jiska! Wat balen zeg! Bedorven moet het niet smaken. Zuur, net als yoghurt, is normaal. Maar als het echt vreemd smaakt zou ik het niet eten nee 🙂 Ik denk niet dat het je bereidingswijze was, behalve als het nog te warm was voor je probiotica. Proefde je misschien ook de agar agar? Het is van afstand heel moeilijk om te beoordelen wat er precies is haha, ik zit heel hard na te denken wat er zou kunnen zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *