Zelf melkkefir maken

Melkkefir zie ik weleens langskomen als een geweldig natuurlijk probioticum. Nu drinken wij thuis geen melk, maar ik wilde het toch proberen voor het experiment. Soms ben ik gewoon erg nieuwsgierig. Wel gebruikte ik rauwe melk, omdat dit echt onbewerkte melk is, niet verhit of gehomogeniseerd. Ook al laat je de kefir op kamertemperatuur staan, het bederft niet, vanwege de kefir die hun werk doet. Hiernaast ben ik ook waterkefir gaan proberen, waar ik al over geschreven heb. Gezien ik doorgaans geen zuivel neem, verwacht ik dat ik met waterkefir door zal gaan, maar we zullen zien wat de ervaringen zijn!

De voordelen van melkkefir

Net als bij waterkefir worden er gezondheidsvoordelen toegeschreven aan melkkefir – wat eigenlijk neerkomt op een verbetering van de algehele gezondheid. Ik zie darmproblemen langskomen, bloeddruk, eczeem, e.d. Dit dankzij de gisten en goede bacteriën die de kefir bevat. Zoals je zult begrijpen is melkkefir niet geschikt voor mensen met intoleranties of allergieën op dit gebied.

Stappenplan bij het arriveren van melkkefir

Je 15 gram komt binnen (ik kocht die van mij via Marktplaats). Je neemt een weckpot en mengt hierin de 15 gram melkkefir met ongeveer 120 ml melk (in de winter wat meer, in de zomer ietsje minder). Dit laat je 24-48 uur staan (je kunt ergens halverwege een keertje roeren met een houten pollepel). Ik nam 1,5 dag. Ik maakte het ‘s avonds klaar en 1,5 dag later (= ochtend) ging ik naar de volgende stap.

Nu is het vloeibare gedeelte je melkkefir en de korrels zeef je eruit, dat is voor de volgende portie. Deze allereerste kefir kun je beter weggooien (of even proeven voor de nieuwsgierige aagjes). Zeef met een plastic zeef (metaal tast de korrels aan). Vervolgens doe je de korrels opnieuw in je weckpot met wat nieuwe melk. Je weegt de korrels af, ik zet de weckpot op een keukenweegschaal op 0 stand en gooi dan de korrels erin, dit is de gemakkelijkste manier. Vervolgens vul je deze weer bij met melk (ongeveer 10x zoveel melk als korrels in de zomer, in de winter 8x zoveel melk).

De volgende 24 uur kun je weer zeven en herhaal je het proces, dit keer mét drinken. Als je zo doorgaat kun je dus elke dag melkkefir drinken. Goedkoop en simpel. De verhoudingen kun je op een gegeven moment ook beter aanvoelen. Als het iets te zuur is, doe je iets meer melk, of als het juist niet zuur is, wat meer.

Basishoeveelheden voor één glas per dag

Je basishoeveelheden voor één glas elke dag zijn ongeveer:

 • 250 ml melk
 • 20-25 gram kefir

Voor 2 personen of meer kun je de hoeveelheden vermenigvuldigen keer het aantal personen.

Wat je moet weten

 • Wil je even geen groeiende kefir? Zet het dan in de koelkast, dan groeit het niet verder.
 • Zorg dat de kefir niet in aanraking komt met metaal, gebruik dus een plastic zeef en houten pollepel om te roeren
 • Gebruik zeer schone materialen, niet schoongemaakt met een schoonmaakmiddel, maar gewoon warm water en een schoonmaakborstel die je alleen voor de kefir gebruikt
 • Je kunt dit sowieso gebruiken voor kefir: biologische melk, rauwe melk (ja, echt), geitenmelk, sojamelk
 • Andere plantaardige vervangers kunnen eventueel ook (rijstmelk, amandelmelk, kokosmelk), maar houdt wat kefir apart want als het ‘doodgaat’ heb je nog levende kefir achter de hand. Op melk werkt het wel het beste en je basis is ook altijd melkkefir. Je kunt het eventueel afwisselen.

Mijn ervaring met melkkefir

Ik drink al heel lang geen melk meer en ben het een beetje afgeleerd. Vroeger vond ik melk heerlijk, maar nu drink ik veel liever water. De melkkefir was qua smaak best lekker, maar ik kon geen glas leegdrinken. Ik ben nog wel even doorgegaan met het maken ervan, maar ik gooide het voornamelijk weg, wat natuurlijk een beetje raar is. Ik geniet veel meer van de waterkefir, dat vind ik echt lekker en fris. Dus daar ben ik – zoals ik had verwacht – mee verder gegaan. Ik had verwacht dat melkkefir lekkerder zou zijn en veel mensen zweren er ook echt bij, maar het is niet voor mij.

Ik weet zeker dat er een aantal van jullie melkkefir experts zijn – meer dan ik. Nog aanvullingen, tips, trucs, recepten? Ik ben benieuwd! Post ze hieronder 🙂 🙂

 

26 Comments

 • De melkkefirdrank vind ik zelf ook niet zo lekker, maar het is heel lekker om er een milkshake van te maken door bijvoorbeeld een banaan of bosvruchten toe te voegen. Ook is het lekker in de groene smoothie.

 • Ik gebruik het sinds een paar maanden en doe het door mijn zelfgemaakte cruesli. En zo vind ik het lekker. Omdat ik meestal teveel heb voor twee dagen staat de kefir in wording vaak langer, maar dat maakt niets uit. Ik heb net bij de Hema een mooie aardewerken pot gekocht, omdat kefir donker moet staat en mijn kast ‘s winters te koud wordt. Het stond steeds onder een doek op tafel en dat is niet handig eigenlijk.

 • Ik maak al jaren enige liters per week die dan door ons hele gezin(5) wordt gedronken, heb ik teveel, dan door een doek afgieten, zo krijg ik een soort van roomkaas, die erg lekker is met wat kruiden. Mijn dochter neemt elke dag een beker kefir me naar school, in tegenstelling met alle schoolmelk, yoghi of chocomel, toch een stuk gezonder. Btw.. ook erg gezond voor honden, zoek op kefir op google en je komt op hondensite uit, dus ook onze hond, krijgt regelmatig zijn portie door zijn eten..

 • Als je wel melkkefir wilt gebruiken, maar geen zuivel wilt nemen, dan kun je het ook maken van plantaardige melk. Op mijn website vind je een (gratis) cursus waarin ik je uitleg hoe je dat kunt doen. Probeer maar eens, ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

 • Ik ben vorige week begonnen met waterkefir en vandaag met melkkefir, ben heel benieuwd hoe het zal smaken morgen. Wat ik me afvraag, in de winkel verkopen ze ook melkkefir met vruchtensmaken, kun je dat zelf ook maken net als bij waterkefir door er vruchten in te doen? Of kan dat alleen als het klaar is, er iets aan toevoegen?
  En ik verwachtte eigenlijk de ‘bloemetjes’ maar het was poeder, wordt dat ook ‘bloemetjes’ of is wat anders?

  • Hai! Dat doen ze er later doorheen 🙂 Je kunt kefir idd met poeder of bloemetjes/korrels/yoghurtplantjes maken. Poeder is anders en smaakt ook anders, wel hetzelfde effect. Ik vind zelf kefir met de korrels veel lekkerder, dus ik gebruik die 🙂

 • Ik gebruik ook al jaren melkkefir,maar wel met tussen poses.
  5maand gebruik 1maand rust.Maar als ik een maand stop kan ik gelijk aan m’n lichaam vernemen dat het iets mist,krijg weer klachten als, vermoeidheid, last van m’n spieren en gewrichten,nergens meer zin in,mijn lichaam is op zo voelt het,slechter slapen,meer trek in zoetigheid .
  Nu las ik dat men de potten niet zo leuk vonden staan, Tip:koop een grote blik
  Waar kattenbrokkjes inzitten,zelf gebruik ik die al jaren.
  Mijn kefir staat in de blik donker en warm omdat ie op de vensterbank staat.
  Weet nog toen ik 6/7 jaar was had mijn moeder ook al een yoghurt plantje ,zoals het toen werd genoemd,nu ben ik 52 en gebruik alweer een aantal jaren melkkefir.

 • Hoi! Ik ben al een laar maand trouwe lezer van je site! Gister begonnen met melkkefir en zojuist de eerste lading weggegooid! Het was ook verschrikkelijk vies. Ik zal het moeten leren drinken want melk is sws niet mijn favoriet

 • Ik zie dat mijn bericht hierboven niet af is. Mijn vraag is weggevallen. Mijn vraag was of ik 1 x per week melkkefir kan maken en het tussendoor in de koelkast weg kan zetten? Of is dit op den duur niet goed voor de melkkefir? Hoe kan ik dit het beste doen?
  Groetjes Maartje

 • Ik heb de melkkefir 1x noodgedwongen met biologische melk uit een pak gemaakt. Dat was echt heel vies. Ik maak het eigenlijk alleen maar met rauwe melk, en dat vind ik prima smaken, beetje combi yoghurt/karnemelk.

 • ik heb melk kefir bolletjes gebruikt van iemand die ze al een tijdje ‘ongebruikt’ in de koelkast had staan. is het gebruikelijk dat het enorm onaangenaam ruikt? of zijn ze dan niet meer bruikbaar?
  ik hoor het graag van jullie!!

 • Voor Maartje.
  Op je vraag geef ik een ja,zet de melk met kefir in de koelkast,zo kan je het bewaren wel 3weken lang maar wel in ruim melk.
  Gewoon afspoelen onder koud water,het melk gooi je weg,dan maak je voor 1 x een portie melkkefir en dan zet je het weer voor zoveel dagen in de koelkast.
  Ikzelf stop eind oktober ,begin november,doe het in de diepvries tot februari,maart.
  G.P.B

 • Hallo,
  Wij proberen ook melkkefir eerst met volle melk en de smaak is niet verkeert.
  Ik wou het proberen met rauwe melk.
  Ik had gelezen dat je het eerst tot 70 graden moet brengen en dan afkoelen en dan met de kefir in de weckfles 24uur.
  Het zag er wel een beetje vlokkerig uit maar oke de volgende dag zouden wij het drinken toen was het bedorven.
  Wat doe ik verkeerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *