Zelf waterkefir maken met waterkefirkorrels

waterkefir makenMisschien heb je er wel eens over gehoord: waterkefir. Waterkefir is een probiotisch drankje met een friszure smaak, licht sprankelend en alcoholhoudend. Dit is een natuurlijk proces van gisting. Als het goed is, bevat het wel max. rond de 1% alcohol, dus je zult er niet echt wat van voelen. Waterkefir bevat onder andere vitamine B1, B2, B6, B12, C en D. Daarnaast bevat het goede bacteriën en goede schimmels (zie hier een lijstje). Het wordt gezegd dat het helpt bij darmproblemen, allergieën en een algehele betere gezondheid. Sommigen zweren erbij, ikzelf heb niet veel verschil gemerkt, maar dat geeft niet, want voor de verandering heeft iets anders me overtuigd van regelmatig consumeren: de smaak!


Moe van het plannen van je maaltijden? Laat ons het voor je doen! Bekijk hier de Eetplanner


De smaak van waterkefir

Zowel ik als mijn man waren een beetje huiverig. Ik dacht dat het een soort tarwegras actie zou worden. Dit vinden we beiden niet echt lekker en kijken tijdens een shotje elkaar ook vies aan. Je weet wel, met zo’n opgetrokken neus. Je doet t maar omdat je weet dat het gezond is. We dachten dat dit hetzelfde zou zijn. Niets was minder waar. Ik ‘mocht’ als eerste proeven (hoe lief, leedvermaak). Dus ik nam een slok en per direct zeer aangenaam verrast!!! Wat ontzettend lekker! Alsof je een soort van Bacardi Breezer Lemon drinkt. Ja, inclusief het alcohol gevoel en het bruisende tintelende in je mond. GEWELDIG! Wij waren het allebei eens, dit kunnen we elke dag wel drinken.

Het begin

Ik heb mijn waterkefir korrels via Marktplaats gekocht. Natuurlijk bestaan er prachtige webshops, maar via Marktplaats waren ze tenminste op voorraad. Ik heb gezocht op ‘biologische waterkefir’ (geen idee of dat biologisch interessant is, maar ik kreeg resultaat). Wanneer je het zo koopt, krijg je 15 gram over de post toegestuurd. Wanneer je met 15 gram begint, maak je nog geen glazen vol. Je kefir moet een beetje bijkomen van de reis en groeien. Ik heb er ook een zeef bij gekocht van plastic. Metaal tast namelijk de korrels aan en een plastic zeef is moeilijk te verkrijgen. Deze kun je meestal wel kopen bij degene waar je ook waterkefir koopt.

Dit heb je nodig

Voor waterkefir heb je wat dingetjes nodig:
– een weckpot
– waterkefir korrels
– een houten pollepel
– een plastic zeef
– schoonmaakborstel die je alleen voor de weckpot gebruikt en nergens anders voor (het komt nogal op hygiëne aan, hoe schoner je werkt des de beter je kwaliteit.

Hoe begin je met je 15 gram?

Ik heb redelijk wat geëxperimenteerd voordat ik tevreden was met groei. Wanneer je 15 gram hebt wil je natuurlijk het liefste dat het een beetje flink doorgroeit naar een goede bruikbare hoeveelheid. Mijn ontdekking was dat sowieso nu – in de zomer op dagen rond de 20 graden – een perfecte tijd is. Daarnaast heb ik met deze ingrediënten explosieve groeiresultaten gehad. Ik was echt blij verrast en trots op mezelf (ik weet niet waarom, maar toch voelt t als een prestatie).
– 15 gram waterkefir
– 25 gram ahornsiroop
– 250 ml water (ik gebruik gefilterd water met Brita filter)
– 2 gedroogde dadels/abrikozen
– 1/2 citroen
– 1 cm gember
Dit 48 uur laten staan en af en toe doorroeren met houten pollepel (geen metaal, kefir vindt dat niet leuk, schijnbaar).

Hiermee heb ik de beste groeiresultaten gehad. Ik moet er wel één ding bij zeggen, het is minder lekker zo. Ik gebruik dit recept als ik kefir wil doen groeien, maar als ik genoeg heb, gebruik ik liever een ander recept. Je kunt eventueel ook meer zoetstof toevoegen.

Recept voor lekkere waterkefir

40 gram waterkefir korrels
40 gram ahornsiroop
500 ml water
3 gedroogde abrikozen
1/2 citroen

Eerst het water en honing roeren, korrels, citroen en abrikoos toevoegen en pot goed afsluiten
48 uur laten staan, twee keer per dag doorroeren met houten pollepel
Vervolgens zeef je het met een plastic zeef, het watergedeelte, het kefir, kun je nu drinken en de korrels kun je gebruiken voor je volgende kefir actie.

Wordt vervolgd!!!

Nu ik een goede hoeveelheid waterkefir heb (inmiddels had ik al uitgedeeld en moest ik opnieuw beginnen met groeien, maar gelukt, mede dankzij geweldige temperaturen), ga ik lekker experimenteren met smaakjes!! Uiteraard volgt een blog over mijn ervaringen en nieuwe recepten. Ook beloof ik voor jullie melkfanaten een melkkefir blog (ook al drink ik het zelf niet, nieuwsgierig ben ik wel).

 

49 Comments

  • Bij de HEMA is een plastic trechtertje met plastic zeef inzetje te koop, zelf gebruikte ik de grootste maat. Laatst zag ik ze ook op de nonfood afdeling van een AH XL

      • Hallo,

        Ik maak al vele jaren waterkefir, maar nu heb ik een probleem. Ik gebruik het recept met de rietsuiker, halve citroen en gedroogde vijgen. De korrels wilden plotseling niet meer groeien en werden drap. De paar korreltjes, die ik nog kon redden (Max. 20 stuks), heb ik op water met wat suiker weggezet. Het leek erop dat het weer wat beter ging, maar na spoelen, vers water, suiker, halve citroen en vijgen toe te hebben gevoegd, krijg ik nu een schuimende dikke stroopachtige massa. Wat doe ik nu fout???

  • Ik las ergens dat honing niet geschikt is voor het maken van kefir omdat honing anti bacterieel werkt en je wilt juist de goede bacteriën behouden, toch? Weet jij hoe dat zit?

    • Hai! Ik hoorde dat ook later. Als ik honing gebruik groeit de kefir nauwelijks, met ahornsiroop is dat heel anders. Waarschijnlijk zit er dus een kern van waarheid in 🙂 Met honing vind ik wel veel lekkerder, dus ik gebruik meestal honing, en dan om die kefirkorrels een beetje wakker te maken af en toe ahornsiroop tussendoor (terwijl ik typ bedenk ik me dat ik ook eens een mix ga maken van de twee). En ik ga eens experimenteren met andere smaakjes 🙂 groetjes!

      • honing is echt af te raden, en wel om wat er ook geschreven werd. Honing is antibiotisch en werkt dus het maken van probiotica echt tegen. Niet doen dus. Het allerbeste doet waterkefir het op biologische kristal of rietsuiker. De kefir eet alle suiker op dus geen angst voor het binnen krijgen van suiker. Palmsuiker gaat ook wel goed, maar toch de batch erna weer met biologische kristal of rietsuiker zetten zodat de Kefir gezond blijft. En op vijgen doet kefir het het allerbeste. Als de kefir klaar is en je hebt de korrels uit de drank, hem dan wegzetten met wat abrikozen en rozijnen voor 2 dagen geeft een heerlijke smaak.

  • Je zou ook oerzoet kunnen proberen. Met lichte rietsuiker gaat het als een trein en gaat de kefir zelfs schuimen! (kefir betekent ook schuim) Maar het is eigenlijk juist de bedoeling om mineraal rijke suiker te nemen zodat de kefir ook echt gezond is en niet alleen lekker 🙂
    Verder gebruik ik vijgen met een halve citroen. Als die citroen niet biologisch is dan moet je ‘m schillen.
    Succes met experimenteren en groetjes! 🙂

    • Ook lekker: een paar vers geplukte aardbeien erbij doen! Ik experimenteer vaak met verschillende soorten fruit. Met een paar stukken appel krijg je een hele frisse smaak, met cranberries krijg je een prachtig en heerlijk uitziende (en smakende) roze kefirdrank. Met een stuk banaan erbij groeit de kefir nog sneller. En met kruiden erdoor krijg je weer hele andere smaken. Erg leuk om allemaal uit te proberen wat je het meest lekker vindt. Een tip..: bewaar altijd een portie kefir in water en wat suiker in de koelkast voor het geval dat.

  • Ik heb dat ook eens een aantal jaren geleden al geprobeerd, alleen nooit met zoetstoffen maar met rozijnen stond toen in het recept. Leuk gezicht dat wel, want na een tijdje borrelen alle rozijnen naar boven. Maar we vonden het niet lekker. Wat wij al wel tig jaar drinken is Melkkefir. Lekker koel te drinken als een soort karnemelk of in een kaasdoek uit laten lekken, wat kruiden en je hebt een lekker romig kruidenkaasje.

  • Ik ben erg benieuwd en wil het ook gaan proberen. Ik heb alleen net het stukje over fructose gelezen en daarin een vraag gesteld. Ik begreep daaruit dat alle siropen niet goed voor je zijn. Afgezien van dat dit jammer is voor mijn ahornsiroop voorraad vraag ik me nu ook Af of het dan in dit recept nog wel gezond is? Wil je mij misschien helpen om dit duidelijk te krijgen? Ik gebruik namelijk met enige regelmaat ahornsiroop en ik heb hier ook chocoladepasta en snoepjes staan met maisstroop.
    Alvast heel erg bedankt!

  • Ik had je beloofd om mijn ervaringen met melkkefir door te geven. Hierbij dus:
    Vroeger heb ik van kefir altijd yoghurt gemaakt en een tijdje geleden las ik een artikel hierover. Kefir is zo gezond en zorgt zelfs voor een betere vertering, wanneer je een beetje voor iedere maaltijd drinkt. Ze zijn verkrijgbaar in korrels en in plantjes. De korrels zijn gedroogde kefir en deze moeten vaker vervangen worden. De plantjes vermenigvuldigen zich en op een gegeven moment kun je anderen er blij mee maken. De kefir heb ik via internet besteld. Via Marktplaats wordt het ook aangeboden. Ik heb bij iemand besteld, maar de kefir nooit ontvangen. Via een echte webwinkel zal de kwaliteit ook beter zijn, aangezien je heel hygienisch te werk moet gaan. Je hebt nodig: weckpotten, glazen flessen, de mijne heb ik bij ikea gekocht,  een grote plastic zeef en plastic of glazen kom en een plastic of houten lepel. Zorg, dat alles goed schoon is. Ik zet het in de afwasmachine en spoel het na met koud water voor gebruik. Het is heel simpel. De kefir doe je in de weckpot en dit vul je aan met een liter melk. Alle melk is goed, ook amandel, kokos, soja of hennepmelk, vers of gepasteuriseerd, vol, halfvol of mager.probeer maar uit wat je lekker vind. Even voorzichtig doorroeren en donker wegzetten op kamertemperatuur.laat het 24 uur staan. 48 uur mag ook, maar de drank is dan zuurder. Na die tijd zet je de vergiet in de kom en roer de inhoud van de weckpot voorzichtig door en giet dan in het vergiet. De drank loopt nu in de kom. Voorzichtig beetje scheppen met de lepel, zodat het laatste vocht ook in de kom loopt. De kefir overscheppen in een schone weckpot, weer melk erbij, doorroeren en weg zetten. Geen dure yakult e.d meer, waar niet veel goeds in zit, maar een liter gezonde kefir, die je zo of met wat siroop of in een smoothie kunt drinken.Wanneer je de kefir ontvangt, zul je een keer kefir moeten maken en de eerste lading weg gooien. De kefir is dan schoon en  kan daarna gebruikt worden.Al heel snel kun je anderen blij maken met wat plantjes. Het handigste is een weckpot vragen en de kefir en melk erin doen en dan doorgeven. De kefir is dan schoon.Op internet zijn tips te vinden voor het bewaren en invriezen van kefir. Succes. De waterkefir ga ik nu ook proberen.

  • Hallo
    Ik leef uit principe suikervrij.
    Ik had waterkefir gemaakt met 3 eetl rietsuiker op 1 l koude groene thee en 50 gram waterkefir korrels.
    Smaak is zoet en aangenaam.
    Maar doordat ik suikervrij leef lig ik nu dus wakker door de suiker inname.
    Wie heeft de goude tip voor mij.
    Geniet ze van de zomer en deze lekkere koelere dag!!

  • Of helemaal zonder suiker en met vijgen/dadels/rozijnen/abrikozen, of wat je ook maar wilt gebruiken voor gedroogde vruchten.
    De kefir groeit dan minder hard maar het kan wel heb ik gelezen op internet.

  • Een tip voor iedereen die op zoek is naar kefir korrels. Er is een zeer uitgebreide facebooksite waar de korrels gratis worden aangeboden keurig verdeeld in regio/ stad. De meeste mensen komen er in om.

  • Ik heb al jaren lang Kefir. Hier in Dronten is zowel de melk als water kefir te koop.

    Je kan heel goed zonder zuiker aan de slag, maar dan moet je wel veel fruit toevoegen want kefir heeft een vorm van suiker nodig om te groeien.
    Ik gebruik ook geen suiker normaal in mijn eten, maar dit kan ik goed hebben.je kan ook diksap of bio vlierbessenbloesemsiroop toevoegen als zoetstof, is heerlijk.

    Voor extra smaak kan je ook allerlei kruiden toevoegen bv munt of colakruid. Mandarijen gaan ook goed. Grapefruit vonden wij niet lekker…. Gewoon uitproberen.

    Ik heb ook al eens een potje weken en zelfs maandenlang in de koelkast gehad. Oeps vergeten. Maar ik kon ze altijd weer opstarten. Met heel veel geduld en veel suiker en een vleugke citroensap lukte het altijd weer. Je kan ook de drap die onderin een kan achterblijft weer starten. Gewoon proberen.

    Het blijft fascinerend om de potten te zien, vol met belletjes en bewegend fruit. Magisch.

  • Hey,

    Ik ben nu net een paar dagen bezig met waterkefir.
    Volgens mij heb ik super korrels gehad want in minder dan 24 uur verdubbelen ze.
    Ik had de laatste lichting 48 uur laten staan en die was wel heel erg zuur geworden, had ik hier te weinig zoetstof in gedaan???
    Ik gebruik
    1 liter water
    100 Gr. Waterkefir
    4 eetlepels oerzoet

    Ik had na die lichting 200 gram kefir in de pot zitten!!

    Groetjes
    Willemke

    • Handig he die warmte!!
      De oerzoet wordt ‘opgegeten’ dus dat blijft eigenlijk niet over, je hebt dan echt puur waterkefir. Dat kan idd best zuur zijn, je kunt altijd wat extra zoet toevoegen als je dat lekkerder vindt. Succes!

  • Wie weet raad???
    Ik maak al een paar jaar waterkefir, alleen de laatste maanden zijn de korrels erg klein, ik probeer van alles maar nog zonder succes. Het lijken nu grote rijstkorrels, de smaak is goed het leeft en het bruist, maar ik vind het jammer dat de korrels zo klein zijn

    Corry

  • Hallo,
    Ik heb een vraagje…
    Ik wil graag beginnen met het maken van kefir (zowel waterkefir als melkkefir ) omdat ik erg veel last heb van rusteloze darmen, ik hoop dat dit helpt! :))
    Maar mijn vraag is : ik kan haast niet aan biologisch fruit of gedroogde vijgen komen in mijn buurt 🙁 zou ik ook water kefir kunnen maken van ‘niet’ biologisch fruit schoongemaakt met bakingsoda ( zuiveringszout) ? Weet iemand dat? En dan nog mijn laatste vraag de klaar gemaakte water of melk kefir kan ik dat in een sap kan bewaren of moet dat echt in een luchtdichte fles bewaren? Je hebt ook van die flessen die net als een wekpot kan worden afgesloten zou dat het beste zijn?
    Hoop dat iemand me kan helpen! Heb heel veel zin om kefiriaan te worden hahaha buiten om dat ik hoop van mijn dagelijkse buikpijn af te komen lijkt het me gewoon heel leuk om het te maken en te experimenteren!
    Groetjes Monique

  • Ik heb op 1 juni 2015 mijn eerste waterkefir geoogst . Ik schrok wel even toen het pakje toekwam met de post , ik zag een soort melkachtige brij in een zakje , het leek niet op korreltjes en stinken deed het ook ! Was dit nu waterkefir ??? Enfin , ik had de eerste stap gezet , nu de rest nog , ik gebruikte ; Het zakje waterkefir , 3 el (afgestreken) rietsuiker , 3 dadels en een gepelde citroen in een glazen weckpot , roerde met een pannenlikker ( hahaha) en wachtte 48u , door een gewone zeef durfde ik het niet te gieten want dan waren al mijn ” korrels” gewoon door de zeef dus nam ik een stukje keukenrol en legde dat onder in mijn zeef ( had al het fruit eruit genomen)nu bleef alleen de waterkefir over , ik spoelde h’m goed door onder kraanwater , waste mijn weckpot af en begon opnieuw , deze keer met een gepelde sinaasappel ( smaakt zoeter) maar ik hou van zurige drankjes dus wordt de volgende weer met citroen maar deze keer ga ik de citroen er pas bij doen na 48u , goed oproeren , in een glazen fles doen en zo de koelkast in , lekker ! we waren met 3 vriendinnen die samen besteld hadden , èèn vriendin heb ik het gezegd van het keukenrol gebruik , de andere had het door een zeef met kleine gaatjes gedaan en was bijna al haar kefir kwijt ( spijtig) Straks om 20 u zeef ik mijn tweede oogst ( ik zie nu al dat de korreltjes gegroeid zijn) , lekker koel is dat heel lekker dus ; ik benoem mezelf als nieuwe kefiriaan ! Groetjes uit Belgie

  • Hai! Op de website van kefirhuppdepup ;), staat dat je de pot niet helemaal dicht moet doen. Doe jij dat wel?

    Bij onze melkkefir gebruiken we speciale brabantiapotten met gaatjes in de rubberen rand en weckpotten zonder rubberen ringen. Voor nu ga ik dat ook maar met de waterkefir doen. Die heb ik net voor het eerst gemaakt met gespoelde melkkefirkorrels. We gaan ze dus omschakelen. Echt een leuk proces en ook handig dat dat prima kan (al kun je niet terugschakelen) zodat je geen aparte korrels hoeft te bestellen ?.

    Anteaters, ben benieuwd naar jouw gedachten over een niet volledig gesloten weckpot :).

    • Hai! Ik doe het wel ja 🙂 Maar het hoeft niet. Vooral waterkefir krijgt prik bij een gesloten pot, dat vind ik lekker 🙂 Het is maar net wat je wilt denk ik ook 😀

  • Een kennis van me spaarde voor mij waterkefir korrels. Helaas groeiden ze amper. Toen kreeg ze de tip om 1/5 deel van het water te vervangen door kokoswater (geen melk!)
    Zo gezegd zo gedaan en…..ze groeiden weer als kool.
    Nu al weer een tijdje zelf bezig met het vertrouwde recept en het gaat prima.

  • ik maak het met appelsap (bio en uit eigen tuin) en half citroentje (niet uitgeperst, gewoon erin doen, zonder schil)… ik las trouwens dat je waterkefir in tegensteslling tot melkkefir in het licht moet laten fermenteren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *