Dat slanke lichaam is leuk, maar dit is belangrijker

Een slank lichaam is leuk, maar dit is belangrijker.

Voor mij zitten er twee kanten aan dit verhaal. De eerste is dat een slank lichaam belangrijk is, maar een gezond lichaam belangrijker. Het is belangrijker dat je lichaam werkt, functioneert en dat het krijgt wat het nodig heeft, dan dat het in het perfecte schoonheidsideaal past. Er wordt vaak gezegd dat je met overgewicht meer kans hebt op ziekten, wat inderdaad klopt. Statistisch gezien. Maar, het is ook zo dat iemand met overgewicht die wél beweegt, over het algemeen gezonder is dan iemand met een slank lichaam die niet beweegt. Als je alleen naar de lichamen kijkt, zou je een vooroordeel hebben over wie gezonder is, maar zo werkt het dus niet. Mensen met overgewicht kunnen in perfecte gezondheid zijn, omdat ze goed voor zichzelf zorgen en voldoende bewegen.

Dat gezegd hebbende, ga ik naar de andere kant. Natuurlijk zijn we dankbaar en blij met een gezond lichaam, maar het betekent niet dat je niet mag streven om daarbij ook een slank lichaam te krijgen. Sommige mensen zijn zo’n fan van gezondheid, dat het soms lijkt dat het willen van een slank lichaam, gewoon omdat je dat wilt, bijna niet meer mag. Dat zo’n doel niet heilig genoeg meer is. Niets is minder waar, het streven naar wat kilo’s minder mag echt wel. Als jij dat wilt, dan mag je dat willen en daarmee aan de slag gaan.

Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo Challenge!

Ik weet nog dat ik na de geboorte van mijn zoon al een jaar probeerde een heel aantal kilo’s eraf te krijgen, en het lukte maar niet. Ik werd er gek van en ik was het zat. Het moest gebeuren. Ik ging een dieet bedenken, en ook al beknelde de gedachte het al direct, was ik vastberaden het dit keer echt ‘goed’ te gaan doen. Tegen beter weten in. Ik koos een maandag om te starten en uiteraard at ik het weekend ervoor nog allerlei dingen die ik straks niet meer ‘mocht’. Ik startte dat dieet en vond het vreselijk, maar ik zou het halen. Ik zou eindelijk mijn gewicht bereiken.

Op dag 1 vond ik het best te doen. Dag 2 vond ik moeilijk. Dag 3 lukte niet meer. Ik vond het zo naar en zo lastig om met al die restricties moeder te zijn, het huishouden te doen, Voedzo bij te houden, vrienden te hebben, alles was moeite. En teleurstelling, omdat ik wist dat hoezeer ik ook dacht dat het ging lukken, ik bij dag 3 al ging afhaken en weer terug bij af was.

En precies toen overkwam het me – een overdosis aan zelfliefde en zelfcompassie. Alsof ik mezelf zag door de ogen van iemand anders, zoals ik mijn eigen kinderen zie. Ik besefte me dat dit het gewoon niet waard is. Ik besefte me dat gelukkig zijn belangrijker is. Dat energie hebben voor het ouderschap (lees: geduld) belangrijker voor me is. Dat vrienden, familie, fijne maaltijden en kopjes koffie met een koekje meer waard zijn, dan een slank lichaam.

Sinds dat moment besloot ik nooit meer te diëten en nooit meer iets te doen wat mijn belangrijkere dingen in het leven zou doen afbreken. Die kilo’s kunnen er nog steeds vanaf, maar niet meer op manieren die mij als persoon ondermijnen of mijn geluk, mijn blijdschap, mijn humeur en het genieten. Dan maar wat kilo’s extra. Als het de enige optie is (wat niet zo is natuurlijk).

Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo Challenge!

Ik heb moeite met de uitspraak ‘no excuses’. Het wordt weleens gebruikt om te zeggen dat ook jij een fitgirl kunt worden (of fitboy..), maar feit is dat er redenen zijn waarom fitgirl of fitboy op dit moment niet op je lijstje staat (of sowieso nooit).

Er zijn momenten/seizoenen in je leven dat het fijn is als je gewoon kunt slapen, kunt eten, en kunt overleven. Op dit moment wordt mijn dochter al een aantal weken 4-5 keer per nacht wakker, inclusief af en toe wat troosteloos huilen en al 4 maanden sta ik om 5 uur op met haar. Nu zullen er vast mensen zijn die zelfs in zulke omstandigheden nog alles rocken, maar ik niet. Ik ben blij met slaap, momenten voor mezelf, kleine genietmomentjes en meer slaap. En weet je, dat is ok.

Gezond eten en voldoende bewegen is zeker belangrijk. Het is onderdeel van zorgen voor jezelf en je bent het waard.

Het is dan ook niet of/of. Maar en/en.

Met de wetenschap dat sommige dingen écht belangrijker zijn.

Ik weet dan ook 100% zeker dat je wanneer je morgen hoort dat je nog maar x dagen te leven hebt, nooit spijt zult hebben dat je je perfecte gewicht niet hebt behaald. Echt niet. Je zult spijt kunnen hebben dat je niet meer genoten hebt, niet meer vrijheid hebt gezocht, niet meer met je kinderen hebt doorgebracht of meer positieve impact hebt kunnen maken in de levens van andere mensen. Ik in elk geval wel.

Via deze reis heb ik uiteindelijk Slank Journal geschreven. Om niet vanuit dieet met afslanken bezig te zijn, of ten koste van meer belangrijkere dingen. Je kunt je levensstijl aanpassen en slanker worden, zonder een deel van jezelf te verliezen.

Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo Challenge!

Tags from the story
, , ,
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *