Hormonen in de war? Neem Maca.

Hormonen in de war? Neem Maca.
19 juni 2017 rachel

Pas ontdekte ik een mooie eigenschap van maca: het kan helpen bij een hormoon disbalans. Ik had al een potje in huis staan en in een artikel stonden wat eigenschappen van maca genoemd en daar stond ook bij dat het kan helpen voor balans in je hormoonhuishouding. Onlangs ben ik gestopt met de pil en sindsdien is mijn acne van vroeger weer terug :(. Ik weet dat het hoogstwaarschijnlijk tijdelijk is, maar hoe minder hoe beter uiteraard. Ik heb vooral op mijn voorhoofd bij mijn haargrens veel kleine pukkeltjes en een oneffen huid en de grotere rode bulten verschijnen op mijn slapen, mijn decolleté en nek. Dus ik wil dit wel graag verminderen en hoopte dat maca mij hierbij zou helpen.

Succes

En het helpt! Waardoor ik dit vooral merk ik doordat ik het potje maca op mijn werk heb staan en het dan vergeet naar huis te nemen op donderdag voor het weekend en opeens is mijn acne in het weekend weer meer en als ik maandag weer de maca neem is het weer minder! Hierdoor heeft het zijn werking wel aan mij bewezen.

Eigenlijk vind ik het dan toch wel heel verrassend hoeveel effect zoiets puurs kan hebben. Ik zou willen dat ze me dit vroeger als tiener hadden gegeven in plaats van me meteen op de pil te zetten. Dat had me een boel onnodig hormoon gedoe gescheeld. Ik verzorg me huid nu ook met aloë vera in plaats van nachtcrème en dat bevalt ook heel goed en een vriendin van mij heeft hier ook veel baat bij. Waar maar aangeeft dat het echt de moeite waard is om ook eens in de natuur te zoeken naar oplossingen voor lichamelijk ongemakken en niet altijd naar farmaceutische pilletjes te grijpen.

Wat is maca eigenlijk?

Maca is een wortel die groeit in Peru. Van de wortel wordt een poeder gemalen die je zo los kunt gebruiken of in capsulevorm kunt innemen. De wortel bevat essentiële vitamines, mineralen en vetzuren. Het bevat calcium, kalium, ijzer, magnesium, fosfor, zink, vetzuren, lipiden, vezels, koolhydraten, proteïne en aminozuren.

Maca zou effect hebben op meerdere aspecten, zoals energie geven, hormoonbalans, verlichting geven bij de overgang, verbeteren libido, verminderen stress en verbeteren geheugen (en nog meer). De wortel bevat zelf geen hormonen, maar het bevat de stoffen die in je lichaam zorgen voor een reguliere en normale hormoonproductie. Deze stoffen ondersteunen en verzorgen de hypothalamus en de hypofyse klier welke de meester klieren zijn in je lichaam. Deze klieren reguleren op hun beurt weer de andere klieren in je lichaam zoals de bijnier, schild-, alvlees-, eierstok- en testiculair- klieren.

Hoe gebruik ik het? 

Maca wortel wordt vaak in poedervorm verkocht of in capsulevorm. Ik kan me zo voorstellen dat een capsule duurder is, maar het is wel makkelijk qua innemen. Ik gebruik het poeder en doe dit door het ontbijt, vooral ook vanwege de stimulerende eigenschappen lijkt het mij niet handig dit voor het slapengaan te doen. Eerlijk gezegd vind ik de smaak niet al te denderend, maar vies vind ik het ook niet. Het heeft een droge en ietwat notensmaak, het is moeilijk te omschrijven, het is niet zoet, niet zuur, niet bitter… Je kunt het door een smoothie doen, door je plantaardige melk, door yoghurt, maar net wat je makkelijk vindt.

Als je maca voor het eerst neemt, neem dan 1 á 2 theelepels per dag. Dit kun je opschroeven naar 2 eetlepels (20 gram). Maca zou geen bijwerkingen moeten geven, maar als je er teveel van neemt kun je hartkloppingen krijgen, gaan zweten of angstgevoelens ervaren.

Daarnaast wordt geadviseerd om het 1 week van de maand niet te gebruiken, dus 3 weken wel, dan even een week niet en dan weer 3 weken. Dus het komt best goed uit dat ik het in het weekend niet gebruik ;). Dit is sowieso verstandig met alle voeding die je tot je neemt, om niet iets elke dag te eten, hoe gezond het ook is, je lichaam heeft even een ‘time out’ nodig.

Waar koop ik het? 

Maca poeder of capsules kun je bij De Tuinen, G&W gezondheidswinkel of in een webshop zoals Gele-Kruis kopen.

Let er op dat je de biologische variant koopt, anders krijg je samen met de goede stoffen ook een boel bestrijdingsmiddelen naar binnen en dat is dan weer een beetje zonde ;).

Gebruik jij wel eens Maca en wat is jouw ervaring? 

Comments (12)

 1. Ramona 11 maanden geleden

  Interessant! Weet je ook of je dit veilig kunt gebruiken als je zwanger bent?

  • sharon 11 maanden geleden

   Dat weet ik helaas niet, deze info vind ik altijd moeilijk terug te vinden in betrouwbare bron 🙂

 2. Carla 11 maanden geleden

  Hallo.
  Zelf heb ik tot vorig jaar Mac gebruikt. Mijn broer had het meegenomen uit Peru. Ik gebruikte het vanwege zijn vele goede eigenschappen.
  Helaas heb ik vorig jaar de diagnose borstkanker gekregen. Een hormoongevoelige tumor HER2 genaamd. Oestrogeen positief, progesteron negatief. Nu geen Macau en soja etc meer voor mij.

  • Auteur
   Rachel 11 maanden geleden

   Hallo Carla, ik wens je graag veel sterkte en beterschap toe.

 3. Sanne 11 maanden geleden

  Hmmm…dat klinkt interessant! Sinds 1.5 jaar heb ik een spiraaltje, na jaren geen hormonen te hebben geslikt/genomen. Sindsdien zweet ik meer, ruikt het ook erg onprettig) en wordt mijn haar veel sneller vet. Maar mijn moodswings zijn veel minder geworden, dat is wel weer een positieve bijwerking 🙂
  Ik heb het spiraal niet als anticonceptiemiddel, maar als ‘medicijn’ tegen endometriose. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat met het gebruik van maca mijn pijnklachten weer terugkomen. Zoiets geldt vast voor meer mensen, even goed inlezen nog dus.

  • Auteur
   Rachel 11 maanden geleden

   Als je Maca aanvullend gebruikt, zou het niet zo moeten zijn dat je pijnklachten weer terugkomen.

   • Sanne 11 maanden geleden

    Mijn verhaal was misschien wat ongenuanceerd. Endometriose is (grotendeels?) een hormonaal probleem, dat deels onderdrukt wordt door synthetische hormonen als de pil en spiraal. Als maca invloed heeft op de hormonen, lijkt het mij niet ondenkbaar dat het ook de werking van deze synthetische hormonen kan beïnvloeden. In dat geval zou het voor mij dus kunnen betekenen dat ik weer meer pijn en bloedingen kan krijgen. Het lijkt wellicht de beste optie om de synthetische hormonen weg te laten en er maca voor in de plaats te gebruiken. Maar 12-14 dagen ontzettende pijn en zeer hevig bloedverlies wil ik echt niet weer. Zo zijn er meer hormonale aandoeningen die met de pil of spiraal aangepakt worden.

    • Auteur
     Rachel 11 maanden geleden

     Ah, ik snap het, dan kan het verstandig zijn hier navraag over te doen bij een orthomoleculair arts of natuur huisarts of je eigen huisarts. Het is dan zeker niet verstandig om te experimenteren. Succes.

 4. Carola 11 maanden geleden

  Capsulemachine kopen kost helemaal niet veel en zelf capsules van de maca maken;) doen wij met allerlei poedertjes die niet zo lekker zijn;)

  • Auteur
   Rachel 11 maanden geleden

   Goede tip! Dank je.

 5. Ilse 11 maanden geleden

  Pas op met het gebruik van middelen die je hormonen kunnen beïnvloeden. Het kan schaden. Ik zal niet zeggen dat Maca niet gezond is: dat is het absoluut. Maar gebruik het niet teveel, doe goed je research, het kan ook negatieve bij effecten hebben. Oordeel niet voordat je meerdere cyclussen gebruikt hebt. Ik merk in je stuk Rachel, dat je het nog niet zo lang gebruikt. Zeker bij dingen die je hormonen beïnvloeden moet je oppassen met snel oordelen. Echt.

  Ik heb het overigens wel in huis, maar durf het niet structureel te gebruiken.

  • Auteur
   Rachel 11 maanden geleden

   Bedankt voor je aanvulling. Uiteraard is het altijd goed om verstandig om te gaan met aanvullingen in je voeding. Maar ik denk zelf dat Maca meer regulerend en ondersteunend werkt en niet zo zeer ingrijpend. Maar als je twijfels hebt, kun je altijd verder onderzoek doen of extra navraag doen. De blogs zijn bedoeld als ervaring delen, het is geen richtlijn. Ik heb er goede ervaringen mee, de blog is later gepost dan dat ik het had geschreven en ik vind nog steeds dat het goed gaat. Ik gebruik het niet regelmatig, de ene week wel en dan weer een week niet. Het is sowieso niet verstandig iets elke dag te eten. Maar het is ook aan een ieder om zelf keuzes te maken en zelf onderzoek te doen naar zijn of haar eigen specifieke situatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*