Je huis opfrissen met zuiveringszout

zuiveringszoutHet wondermiddel! Nou ja, goed, wondermiddel is misschien een beetje overdreven, maar ik vind zuiveringszout wel een supermiddel. Je kunt er zoveel verschillende dingen mee doen, dat ik dit graag met jullie deel.

Perfect om mee schoon te maken!

Zuiveringszout is ook bekend onder de naam baking soda of natriumbicarbonaat. Je kunt het zoveel in voeding toepassen als in je schoonmaakritueel. Het is antibacterieel en daarom ideaal om mee schoon te maken en om je huis op te frissen. In voeding werkt het als rijsmiddel en vormt het samen met iets zuurs koolzuurgas, waardoor bijvoorbeeld een cake luchtiger wordt.

Voor nu wil ik graag een aantal opfristips met jullie delen.

Fris huis

Nu het seizoen is aangebroken voor lekker de ramen open krijg ik altijd zin om nog een stapje verder te gaan. Ik ben eerlijk gezegd geen fervent schoonmaker, dus ik doe niet aan een voorjaarsschoonmaak, maar een beetje extra werk verzetten voor net dat beetje meer frisheid wil ik wel doen. Zuiveringszout is hier een ideaal middel voor:

  • Matrassen opfrissen: haal je hoeslaken van het matras, strooi zuiveringszout op je matras (gewoon dat overal een klein beetje op het matras ligt), laat dit een hele dag liggen en zuig dan alles op met de stofzuiger. Het zuiveringszout doodt bacteriën en stofmijt en daarna zuig je alles lekker weg.
  • Vloerkleden opfrissen: net als bij het matras.
  • Doe een beetje zuiveringszout in een bakje, neem een vochtig sponsje, dep het in het bakje en ga alles wat vies is te lijf. Perfect voor het verwijderen van vetvlekken en kalkaanslag. Eerlijk waar, al die chemische middelen die te koop zijn werken bij lange na niet zo goed als dit simpele trucje. Ik was van het weekend aan mijn fiets bezig (lekke band) en mijn vingers zaten onder de zwarte smeer. Met zeep kreeg ik het er niet af, toen zuiveringszout op een nagelborstel gedaan, even schrobben en weer schone handjes 🙂

Vlekkenverwijderaar

Ik was met wasbollen en daar ben ik tevreden over. Vooral het feit dat ik geen wasmiddel hoef te kopen en niet allemaal zeep in de afvoer laat stromen vind ik een fijn idee, maar eerlijk gezegd verwijderen de ballen geen vlekken, daar moet je dus iets extra’s voor doen. Daarentegen gingen met gewoon wasmiddel vaak ook niet alle vlekken weg… Bij de wasbollen zit ook een tubetje vlekverwijderaar, maar ik gebruik graag zuiveringszout. Helemaal goed tegen zweetvlekken. Helaas ben ik iemand met nog wel eens een zweetluchtje in shirtjes. Neem een bakje, strooi daar wat zuiveringszout in, doe er een beetje water bij zodat het een papje vormt en dep bv de oksels van je shirtje erin zodat de witte pap op de stof zit, in de wasmachine en het komt er weer heerlijk fris uit. Je kunt het papje ook op een vlek smeren.

Waar te koop

Ik koop mijn zuiveringszout vaak online (bv bij pit-pit.com, €2,00 voor 225 gr), dat is het een stuk goedkoper dan dat als je het bekende groene doosje koopt bij de drogist of natuurwinkel (kost €3,50 voor 125 gr). Ook bij een toko is het een stuk goedkoper. Vaak is het ook goedkoper als je een grote pot koopt (pit-pit.com, €6,50 voor 1,6 kg) en dat kan best, je kan het voor zoveel dingen gebruiken, dat komt wel op 😉

 

2 Comments

  • Goede tips! Droog zuiveringszout met een vochtig sponsje is ook een ideaal schuurmiddel. En met wat citroensap erbij (pas op, gaat flink bruisen) wordt het een goede ontvetter.
    Wat is we wel afvraag… gaat je stofzuiger niet roesten van het zout erin? Dat vroeg ik me ook altijd af met keukenzout op wijnvlekken en dan opzuigen.

  • Hmm, roesten zou ik niet weten… het wordt helemaal opgezogen en komt in de opvangbak / zak terecht, dus ik zou denken dat het wel meevalt… maar zeker weten doe ik niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *