Waarom ik kokosolie niet als zonnebrand gebruik

Toen ik voor het eerst hoorde van het gebruik van kokosolie als zonnebrand, gingen we net op vakantie naar Frankrijk. 5 jaar geleden alweer. Ik was een beetje sceptisch, dus ik probeerde het eerst uit. Ik smeerde een been in met kokosolie en het andere niet. Ik ging natuurlijk niet uren bakken, want ik houd niet van verbranden, maar ik wilde ‘veilig’ ontdekken of dit werkte. Na een half uur was mijn niet ingesmeerde been lichtroze en mijn andere been ook (ik dacht wel kleurverschil te zien, maar lichtroze is lichtroze). Sindsdien heb ik kokosolie nooit overwogen als zonnebrand. Het is ook bijzonder onpraktisch met de vettigheid, een bling bling glimmend lichaam en vetvlekken in je kleding enzo. En maak je geen zorgen over mij, die benen even goed insmeren met creme en de roodheid was een paar uur later weer weg. Met normale zonnebrand verbrand ik echt nooit.

Geen olie als zonnebrand

Het verbaasde me dus ook niet zo dat ik op steeds meer verzorgingswebsites lees dat je je niet moet insmeren met kokosolie, omdat het geen (of niet voldoende) bescherming biedt tegen de zon. Het klinkt natuurlijk geweldig, kokosolie voor alles, maar het is het risico echt niet waard. Al helemaal niet als je het over kinderen hebt. Het schijnt wel een beetje te beschermen, maar een beetje is niet goed genoeg voor mij – ik wil niet verbranden en ik wil niet dat mijn kinderen verbranden.

Ik kan er zelf niet zo’n mooi artikel over schrijven, omdat ik gewoon onvoldoende in de materie zit, maar het is een belangrijk punt om over na te denken, te onderzoeken. Dit artikel geeft een goed beeld. Mijn conclusie is dat dit het risico absoluut niet waard is. Liever veilig met zonnebrand smeren, zodat je echt niet verbrand 🙂

En gewoon niet teveel in de zon. Niet op de hete uren. Waardeer de schaduw en doe goede kleding aan 🙂 Ben je in de zon, smeer je in. Het is niet ingewikkeld.

Welke zonnebrand?

Als je op zoek bent naar een zonnebrandcreme, of advies over verzorgingsproducten, vind ik de website van Jetske Ultee een aanrader. Hier vertelt ze over de zonnebrandcreme keuze 🙂 En hier nog wat meer over zonnebrandcreme.

Zoals Jetske aangeeft bestaat de perfecte zonnebrand niet. Maar gelukkig gebruiken we het ook niet het hele jaar elke dag, dus ik ben wel iets relaxter geworden (eerst moest ik de perfecte zonnebrand hebben, freakshow was ik). Een goede optie is voor mij goed genoeg!!


Moeite om één koekje te eten in plaats van een hele rol? STOP het overeten!!! en leer normale porties te eten


Tags from the story
, , , ,
Join the Conversation

11 Comments

 1. says: Ellen

  Hoi Sharon. Ik ben het met je eens dat smeren beter is dan verbranden, ook al is de zonnecrème niet ideaal.
  Maar Jetske Ultee adviseert: smeren smeren smeren, ook al verbrand je niet in de zon. Toch is huidkanker enorm toegenomen, ondanks het vele smeren. Hoe sta jij daarin? Natuurlijk kun je ook vitamine D uit een potje halen, maar juist in de zomer kun je het hier via de zon krijgen. Dat lukt niet als je nooit in de zon komt, of altijd volledig bent ingesmeerd.

  1. says: sharon

   Het algemene advies is inderdaad veel smeren, maar ik denk dat dat komt omdat mensen toch nog zo vaak verbranden en het zo ontzettend slecht voor je is. Niet iedereen neemt het heel serieus. Ik smeer zelfs echt nauwelijks (https://voedzo.nl/verzorging/natuurlijk-beschermd-in-de-zon-zo-hoef-je-je-bijna-nooit-in-te-smeren/) maar zelfs met de wetenschap dat smeren belangrijk is als je gaat bakken, vinden mensen het de moeite niet altijd. Ik haal graag mijn vitamine D in de zon! Maar dan liever af en toe in de tuin, en op het strand smeer ik dan liever 😀 xx

 2. says: Peronne

  Heeft ooit iemand van jullie er al eens over nagedacht dat het kan zijn dat je huidkanker krijgt door het smeren? Eerstens door de stoffen die in het smeersel zitten, maar tweedens ook door het gebrek aan vitamine D. Ik bouw gewoon langzaam mijn zonne-uren op en smeer na het zonnen met kokosolie. Als je dan ook nog zorgt dat je genoeg vitamines binnen krijgt heb je geen enkel probleem.

   1. says: Sanne

    Ik ben gezegend met een licht huidtype met sproetjes en verbrand dus behoorlijk snel. Ik duik al snel de schaduw in als het kan en anders smeer ik met een ‘verantwoorde’ zonnebrandcrème. Helaas werkt het langzaam aan de zon wennen tegenwoordig niet echt in Nederland. De winter duurt zo’n beetje tot half mei en dan is het ineens 25 graden 😉

    1. says: sharon

     Kan ik me goed voorstellen! Beter veilig! In Nederland kan het inderdaad snel gaan, en het ligt ook net aan je mogelijkheden. Ik heb een keer een heel voorjaar gemist omdat ik alleen maar dagen/avonden aan het werk was op kantoor met airco (beetje jammer haha!) en of je een plekje hebt waar het al lekker is (beschut plekje in de tuin ofzo) als het nog fris is. Geniet in elk geval van het zonnetje nu, volgens mij is het heel lekker weer! xx

 3. says: Rachel

  Ik heb een lichte huid en kan dus snel verbranden en dit is ook vaak genoeg gebeurd. Even werken in de tuin en je hebt ineens een rode nek. Ik probeer er wel op te letten dat als ik lange tijd buiten bezig ben me insmeer of een hoed op doe. Daarnaast heb je die momenten dat je echt lang in de zon bent, als je gaat suppen bv en dan smeer ik me helemaal in met de zonnebrandcrème van Badger. Maar als ik even 10 minuten in de tuin bezig ben of wandel bv ga ik me niet helemaal insmeren, je hebt die vitamine D nodig en ik denk dat dit niet heel veel kwaad kan, zolang je maar eventjes in de zon bent en geen uur / uren. Als het heel warm is, ben ik sowieso liever in de schaduw.

 4. says: Raimke

  Ik lees nergens welke kokosolie je gebruikt hebt? Er zijn nogal veel verschillende soorten. Ik gebruik koudgeperste biologische kokosolie die werkt harststikke goed en is uit weteschappelijk onderzoek bewezen als zeer goed uv werend.. misschien heb je een verkeerde gebruikt? Er zijn veel keuken varianten die bewerkt zijn en dus niet geschikt zijn als anti zonnebrand.

  1. says: sharon

   Hai Raimke, ik gebruikte koudgeperste, dure, bio variant. Ik ben benieuwd welk wetenschappelijk onderzoek je daarvoor hebt, kun je die delen? Liefs!

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *