Afvallen en gezond leren eten als seizoen in je leven

De afgelopen maanden ben ik druk bezig geweest met Slank Journal, waarbij ik meer dan gewoonlijk bezig ben met de onderwerpen afvallen en gezond eten. Wat vind ik het naar dat we met z’n allen zo lang bezig zijn met gezond proberen te eten, slank proberen te eten en wat (of veel) kilo’s kwijt te raken, en daar gewoon niet in slagen.

Er is alweer bijna een jaar voorbij en ik weet dat er mensen meelezen en er gewoon van balen dat ze dit jaar weer niet zijn afgevallen, of misschien zelfs zijn aangekomen. Dat ze terugkijken op hun goede voornemens van 2017 en moeten concluderen dat het weer niet gelukt is.

Wat een teleurstelling, en echt, wat een verdriet kan dat met zich meebrengen.

Het is zo jammer dat we daar keer op keer weer tegen aanlopen. We proberen weer het volgende, onze nieuwe ‘escape’, in de hoop dat het dit keer wel lukt.

Voor dit jaar stel ik voor dat leren om gezond te eten, en afvallen naar je streefgewicht, voor een seizoen in je leven een doel kan zijn. Maar dit keer een doel dat je haalt. Zodat je volgend jaar een keer een ander voornemen kan hebben.

In het begin is iets nieuws leren lastig. Het is niet business as usual, je zult nieuwe gewoonten moeten aanleren en dat is niet makkelijk. Zeker niet wanneer het om lekker eten gaat. Het kost energie om iets anders te doen dan normaal. Het kost energie om die stroopwafels te laten staan. Het kost energie om de teleurstelling te verwerken wanneer je toch weer drie stroopwafels eet. En de dag erna weer een zak kruidnoten.

Het is een proces en niet altijd mooi. Niet altijd makkelijk. Niet altijd leuk. En niet elke dag succesvol zoals jij zou willen.

Maar wat als je het ziet als een seizoen in je leven. Dit seizoen ga ik ermee aan de slag en ga ik door, tot ik tevreden ben. Niet alleen qua gewicht, maar ook in er ontspannen mee om leren gaan, te kunnen genieten, leren een goede relatie met eten te hebben én blij zijn met jezelf. Leren dat perfectie niet bestaat en dat ook niet van jezelf verwachten.

Het seizoen van slank eten kent heel veel kanten, waar de meesten van ons nog veel kunnen leren.

Maar het fijne is. Het oefenen werkt. Het is een seizoen, en voor sommigen is het seizoen langer dan voor anderen. Maar oefenen werkt echt. Op een gegeven moment, wordt het zelfs makkelijker. Komt de ontspanning erin. Leer je meer over balans. Zul je soms nog steeds moeten bijsturen, en soms gaat het bijna vanzelf.

Een streefgewicht is leuk. En een voorop gezette tijd ook.

Maar, uiteindelijk is het jouw keuze om er elke dag mee aan de slag te gaan. Slanke keuzes leer je, met ups en downs. Het kan zijn dat het traject langer duurt dan wat jij had bedacht. En wellicht gaat het sneller.

Nu in de feestdagenmaand, met het nieuwe jaar in het vooruitzicht, wilde ik je dit meegeven. Denk er over na. Als dit onderwerpen zijn waar je mee bezig bent, zie het als een seizoen in je leven. Waarin het soms hard werken is, maar waar hard werken aan nieuwe, slanke gewoonten ook wordt beloond. Omdat het makkelijker wordt.

Zo werken onze gewoonten 🙂

Maar kies er ook voor om het een seizoen te laten zijn. Waar je vol energie in gaat. Zodat je wellicht in 2019 al in die ontspannenheid bent, en je energie in iets nieuws kunt stoppen. Iets anders leuk. Een cursus, een hobby, je buurvrouw helpen. Geen idee.

We hebben maar beperkte energie en tijd om ons druk mee te maken. Als je slank eten als doel wilt maken, ga er dan vol in, voor een seizoen. Maak het eigen, doe je ding. Zodat je daarna weer wat nieuws kan starten 🙂

Iedereen kan dit en doet dit op zijn eigen manier. En alleen jij kunt hiervoor kiezen.

Als je graag wilt dat ik je erbij help, dan raad ik je echt aan om 8 januari mee te doen met Slank Journal. We gaan weer van start met de nieuwe enthousiastelingen en ik heb er echt enorm zin in. Dit programma is zo’n zegen gebleken voor velen. Het is zo mooi om te zien hoe mensen vrijer worden, gezonder eten in vrijheid, bewuster zijn, simpele keuzes kunnen maken en hard werken voor de moeilijkere punten. En afvallen. Ik meen het serieus dat ik soms emotioneel word van de mooie reacties die ik krijg.

Veel liefs, Sharon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *