De reis van taarten met ‘suikervervangers’ naar gewoon suiker

Vorige week zondag stuurde ik dit in mijn nieuwsbrief. Je kunt je ook aanmelden via deze link, overigens. Ik deel ze natuurlijk niet altijd hier 🙂 Ik schrijf vooral over hoe ik gezond leven toepas, in vrijheid, als onderdeel van het grotere plaatje en niet als het belangrijkste op aarde. Sterker nog. In principe is ‘gezond eten’ iets waar je een seizoen van je leven aan kunt werken, en zodra je dat gedaan hebt, dan kun je op autopilot (je goede gewoonten) verder en je energie ergens anders aan besteden.

Ik deelde mijn favoriete verjaardagstaart hier, met suiker. Ik doe dat, omdat ik het heel leuk vind om verjaardagen te vieren met lekkere taarten. Inmiddels weten we dat het weinig uitmaakt of je gewone suiker of kokosbloesemsuiker gebruikt. Qua prijs maakt het wel veel uit, trouwens.

Dit is een persoonlijke mening, ik geniet meer van taarten zoals dat recept wat ik hierboven deel. Als iemand anders liever verjaardagstaarten met zwarte bonen en wortel maakt, vind ik dat echt meer dan prima. Het gaat me erom dat je ervan geniet, en dat je het viert zoals jij wilt. Niemand hoeft dus te worden zoals ik. Ik daag je met dit bericht alleen maar uit om te genieten zoals jij van dingen geniet, in vrijheid, zonder regels. Dat je geen dingen doet omdat het moet of hoort, maar omdat jij ze wilt doen. Hoe dat eruit ziet, is voor iedereen persoonlijk.

Ik houd van gezond eten, volkoren granen, groenten, fruit, onbewerkt eten en mijn eigen verse maaltijd op tafel zetten. Ik doe daar graag moeite voor. Ik merkte gaandeweg dat er bepaalde dingen zijn in je dagelijks leven, die je gemakkelijker gezond kan houden, zonder dat het veel moeite kost. En tegelijkertijd zijn er dingen die me heel veel moeite, stress, gedoe en geld kosten, terwijl er een totaal verwaarloosbaar verschil is. Zoals bij ketchup met suiker, bijvoorbeeld.

Ik herinner het moment dat mijn kokosbloesemsuiker op was, en we eigenlijk geen budget meer hadden om een dure suiker of honing te kopen, terwijl het effect verder hetzelfde was voor mijn lichaam. Wel had ik nog een kilo suiker staan (dat gebruikte ik voor de waterkefir). Op dat moment maakte ik de switch. Als het niet uitmaakt, dan maakt het ook echt niet uit.

Degenen die mij kennen weten dat ik zeer veel waarde hecht aan gezond eten en ook dagelijkse goede eetgewoonten met weinig suiker. Ik kreeg laatst al een mail dat de suikerlobby me heeft omgekocht. Please. Ik ken die mensen niet. Soms heb je een mening, komt er nieuwe info, en dan verander je je mening.

Suiker is suiker.

Weinig suiker eten en drinken is een heel erg goed idee. Dat streef ik ook elke dag na. Ook voor mijn kinderen. En dat is belangrijk. Het is bewezen dat dat een goed idee is voor je tanden (en die heb je nog je hele leven nodig) en het is een goed idee voor je gewicht (en overgewicht brengt weer andere risico’s met zich mee). (zie hier).

Die regel geldt zowel voor alle vrije suikers. Dus voor tafelsuiker, basterdsuiker en poedersuiker. Maar ook voor bio suiker, rietsuiker, oerzoet, palmsuiker, honing, dadelstroop, etc.

Het geldt NIET voor fruit in zijn gehele vorm. Je kunt dus gerust je twee stuks fruit eten en je kind dat ook geven.

Op een verjaardag van mijn dochter kies ik ervoor om mijn dochter te geven wat ze leuk vindt. Dat hoef je niet met me eens te zijn, elke ouder mag de beslissingen zelf afwegen en zelf dit soort dingen bepalen. Dat is ok. Ouders hoeven niet dezelfde mening te hebben, en we kunnen nog steeds naar elkaar lachen en wacht, zelfs vrienden zijn.

Waarom schrijf ik dit? Ik vind het zo jammer dat we te lang (ook ik) hebben geleefd alsof we alleen vrienden kunnen zijn met mensen die hetzelfde denken als wij. Dat we alleen mensen volgen die exact vinden wat wij vinden. Het maakt je wereld zo klein en het kan je ook een beetje koppig/star maken.

Ik wil dit niet. Ik wil niet mensen ‘oordelen’ op basis van hun voedingsgewoonten en hun mening over voeding.

Ik houd van verschil in mensen en meningen. Het doet je nadenken, het voorkomt dat je in je eigen (betweterige) bubbel hoeft te leven en het maakt mij een beter mens met een beter karakter. Ik groei erdoor en mijn wereld wordt ruimer.

En dat wens ik iedereen toe!

Liefs, Sharon

Join the Conversation

8 Comments

 1. says: Yvonne

  Fijn dat ik niet de enige ben die het gehad heeft met de “gezonde taarten, chocolade en andere snoeperij”.
  Ik ben wel meer gaan opletten op de ingrediënten en minder zakjes/pakjes gaan gebruiken.
  Maar als alle suiker toch suiker is voor je lichaam heb ik op zondagmorgen liever gewone stroop op mijn havermoutpannekoekjes dan die dure ahornsiroop?

 2. says: Renske

  Mooi verwoord!
  En het zijn de bewuste keuzes die je maakt die belangrijker zijn dan een taart met of zonder ‘gezonde’ of ‘ongezonde’ suikers.
  Als je bewust en zonder schuldgevoel die taart eet smaakt het ook nog eens lekkerder. En dat kan ook best als je voor de rest van de dagen bewuste keuzes maakt.

 3. says: Jessica

  Hoi Sharon,
  Ik ben heel benieuwd hoe je het dan precies ziet met suiker! Zuinig aan met de suiker is sowieso t gezondst idd. Maar was t verhaal niet dan ongeraffineerde suiker alle bijbehorende mineralen had en daardoor minder roofbouw op je lijf pleegt? Of is dit verhaal ondertussen achterhaald? Ik ben benieuwd of jij daarin nieuwe inzichten hebt opgedaan!

  Groetjes, Jessica

  1. says: Sharon

   Hai Jessica! Ja dat is wat ik ook dacht, maar de vitaminen en mineralen zijn zo minimaal aanwezig, dat het eigenlijk niet bijzonder uitmaakt. Suiker eet je niet echt voor de vitaminen en mineralen. Goed met mate leren eten is meer waard, en dan gewoon lekker gezond eten daaromheen. Natuurlijk kan beide, maar die tweede optie vind ik veel meer ontspannen en past meer bij mij 🙂 Dank voor je reactie, leuk!

 4. says: Mieke

  Wat een heerlijk relativerend stuk! Lekker gewoon doen maar wel gewoon gezond.
  Ik heb ook vaak de vergissing gemaakt om (iedereen ) te vertelllen ‘hoe het zat’. Dat doe ik allang niet meer.

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *