Een health foodie zijn is niet gelijk aan gelukkig zijn

Goh echt. Ja, ik weet het. Beetje logisch ook wel. En toch, stiekem, ergens diep van binnen, is er een bepaalde status voor mensen die gezond eten.

Jarenlang begaf ik me in de health foodie wereld en deed er blij aan mee. Ik vond het leuk, een echt avontuur. Ik heb het geluk dat ik een vrij relaxed persoon ben die niet heel snel gek te maken is, ik ben rustig, neem verantwoording voor mijn leven en niet stressgevoelig. Ik weet wie ik ben en kan mijn grenzen heel goed bewaken. Ik heb soms een slechte dag, maar dat is het dan ook wel. Ook ik leer daar nog elke dag in, maar het is vooral een zegen.

Hoewel ik dus veel heb geprobeerd op gebied van ‘health foodie zijn’, is het nooit een hele extreme kant op gegaan. Misschien denken sommigen die mij volgen daar anders over, aan de hand van wat ik probeerde, maar wat ik vooral bedoel is dat ik oprecht kan zeggen dat ik mezelf nooit vergeten ben, voorbij ben gegaan en ook andere mensen niet.

Ik vond het ook moeilijk om te zien dat mensen die gezond willen eten soms zulke bizarre keuzes maken. Zoals liever alleen eten dan met vrienden. Een etentje bij een restaurant verafschuwen. Of bij de Chinees. Of hele strenge regels volgen, ook al weten ze diep van binnen dat het wellicht een beetje heftig is. Honger hebben, maar geen brood durven te eten. Is tenslotte vulling, geen voeding.

Dat maakt me zo verdrietig. Die regels en het dwangmatig gezond eten, waarbij je jezelf voorbij gaat. Wanneer ‘gezonde’ voeding je leven beheerst en de keuzes die je maakt in plaats van jij. Ik vind het lastig om te zien dat voeding continu wordt ingezet als ‘genezing’ voor allerlei dingen. Hoewel gezonde voeding (en beweging) je een hele goede basis geeft, zijn er heel veel meer dingen in het leven die ertoe doen. Ik zag mensen met een enorm stressvol leven (of depressie, burn-out, enorm slecht zelfbeeld, ongelukkig zijn) voeding met twee handen vastgrijpen als hun tool naar verlossing van al hun problemen.

Stress breekt meer af dan voeding op kan bouwen.

Gezond eten geeft je misschien het gevoel bij een groep te horen, een gevoel van identiteit, maar het geeft je geen stressvrij leven, gezonde grenzen, een gezond zelfbeeld, positieve gedachten, een positieve kijk op het leven.

Voeding is zo beperkt en het heeft niet veel met geluk te maken.

Ik heb voeding lang geleden van de troon gehaald in de hoop dat het me iets gaat brengen. Gezond eten vind ik belangrijk, ja. Ook voor mijn kinderen. Goede gewoonten in voeding zijn geweldig. Enorm waardevol.

Maar gelukkig word ik er niet van.

Gezond eten is onderdeel van een gezond leven. Net zoals bewegen. Gezonde gedachten. Een gezond zelfbeeld. Gezond ouderschap. Gezonde connectie met je partner, je kinderen, familie, vrienden. Gezond leven betekent quality time met anderen en jezelf. Hobby’s hebben. Mensen kennen en ontmoeten die jou echt kennen. Voor mij is er weinig beters dan écht gekend zijn. Mezelf zijn. Dingen doen waar je energie van krijgt, wat het ook is.

Voeding speelt daar een rol in. Die dagelijkse familiemaaltijd. Vriendendiners. Picknicks in de natuur en heerlijk eten in de stad. Hoe dan ook, waar dan ook, eten brengt samen en verbindt. En dát draagt bij aan een goede gezondheid. En aan gelukkig zijn.

Misschien denk je dat dat makkelijk praten is voor mij als extravert persoon. Helaas. Ik ben een enorme introvert, ik houd heel erg van alleen zijn en van rust. Ik zeg altijd, alleen zijn is niet hetzelfde als eenzaam zijn. Sommige mensen doen het heel goed alleen en hebben niet veel mensen nodig. Zo iemand ben ik.

Weet je, zelfs dat is onderdeel van gelukkig zijn. Gewoon lekker zijn wie je bent. Vrienden hebben zoveel je wilt (of het er 1 of 99 zijn). Reizen of juist lekker binnen zitten. Uitgebreid koken of snel snel snel. Genieten van een spelletje of genieten van een film. Iedereen heeft een unieke combinatie van genieten en zijn.

Eet vooral gezond. Please do. Das een goeie start. En doe vooral de rest ook, of een beetje meer 🙂

Lees hier wat voor effect een goed sociaal leven heeft op je gezondheid. Meer dan goede voeding voor je kan doen 🙂

Join the Conversation

3 Comments

  1. says: Danielle

    Hi Sharon! Ben heel enthousiast over jouw visie op echt geluk. Zelf lijd ik al jaren aan chronische pijn en zorg ik altijd goed voor mijn lichaam. De meningen van hard core foodies, zijn soms doodvermoeiend. Als ik nu dieet x, y, of z zou volgen (wat ik natuurlijk al lang gedaan heb), dán zou ik wel gezond worden. Jouw nuchtere instelling, samen met je duidelijke levenslust is een verademing! Wel genieten, niet veroordelen.
    Ga zo door:)

    1. says: Sharon

      Ah Danielle, wat ontzettend naar voor je, ik kan me niet voorstellen hoe heftig dat is. Ik kan me goed voorstellen dat je niet blijer wordt van de ‘tips’. Dankjewel voor je reactie, vind ik leuk en doet me goed!!! Ga zo door, ik vind het ontzettend knap hoe je je er doorheen slaat! Ik zie duidelijk aan je reactie dat je er 100% voor gaat iets van je leven te maken <3 xx

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *